Mikrobiologia żywności
-
21.10.2019
Nowa forma patogenu Listeria monocytogenes z Chin
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
-
15.10.2019
Rola toksyn w zakażeniach bakterią E. coli
Zespół naukowców odkrył, że toksyna wytwarzana przez naturalnie występujące E. coli pomaga bakteriom osiedlać się w jelicie bydła i zwiększa prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii na inne zwierzęta w stadzie.
-
17.09.2019
Dwoje dzieci zmarło w Danii po zakażeniu E. coli
Dwoje dzieci zmarło w Danii po powikłaniach związanych z zakażeniem E. coli wytwarzającą toksynę Shiga. Czytaj więcej…
-
09.09.2019
Raport Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) – Rośnie ilość zachorowań spowodowanych Salmonellą i Campylobacter. Polski drób w tle problemu
Według Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) w ciągu siedmiu miesięcy tego roku zarejestrowano 434 przypadki salmonellozy i 630 przypadków kampylobakteriozy. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku zapadalność na salmonellozę wzrosła o 18%, a kampylobakteriozy o 23%.
-
23.08.2019
Ponad 150 zachorowań w wyniku zakażenia Listerią – zgłoszone zgony
Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.
-
06.08.2019
Wzrost ilości przypadków zachorowań wywołanych patogenami żywności. Podsumowanie raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…
-
31.07.2019
Salmonella głównym zagrożeniem – raport INFOSAN
W drugim kwartale 2019 r. Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) brała udział w 29 kontrolach bezpieczeństwa żywności z czego siedem dotyczyło Salmonelli. W badane przypadki zaangażowanych było w sumie 66 krajów.
-
24.07.2019
Salmonella z włoskiego mięsa powoduje ponad 80 zachorowań we Francji
Ponad 80 osób we Francji zachorowało w wyniku spożycia produktu mięsnego z Włoch zakażonego Salmonellą.
-
12.07.2019
Zwalczanie E. coli w produktach spożywczych - Codex Alimentarius
Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie w tym tygodniu było rozpoczęcie prac nad wytycznymi dotyczącymi kontroli E. coli wytwarzającej toksynę Shiga w niektórych produktach spożywczych.
-
25.06.2019
Listeria – trendy w latach 2014-2018
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
-
06.06.2019
Salmonella w polskich jajkach - więcej przypadków zgłoszonych przez Wielką Brytanię
W tym roku Wielka Brytania zgłosiła 11 przypadków Salmonelli, powiązanych z jajami z Polski, będących częścią epidemii, która rozpoczęła się w 2012 roku. Wybuch epidemii stanowił część dochodzenia, prowadzonego w wielu krajach w roku 2016 i był powiązany z jajami importowanymi z Polski.
-
29.05.2019
Ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia ze świeżego szpinaku
W Danii i Szwecji odnotowano ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia pochodzącą ze świeżego szpinaku. Instytut badań zdrowia publicznego w Danii (Statens Serum Institut) donosi, że kraju wykryto 20 przypadków osób zakażonych, w tym jedna wymagała hospitalizacji. Natomiast Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) odnotowała 37 potwierdzonych przypadków.
-
28.05.2019
Salmonella w drobiu z Polski - wyniki czeskich kontroli
Zgodnie z komunikatem czeskiej Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS), od połowy kwietnia br. Salmonella została wykryta w 16 tonach drobiu importowanego z Polski do Czech. SVS zlecił wykonanie badań weterynaryjnych dla 12 odbiorców drobiu od czasu wprowadzenia przepisów w kwietniu. Jedenaście incydentów dotyczyło kurczaka, a jeden indyka. Jeśli Salmonella zostanie znaleziona w mięsie drobiowym, importer musi przeprowadzić dalsze badania laboratoryjne.
-
14.05.2019
Sezonowe wahania w zatruciach Campylobacter w UE
W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań.
-
16.04.2019
Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
-
08.04.2019
Salmonello, strzeż się! - polska wersja językowa normy PN-EN ISO 6579:2003
W 1885 roku amerykański weterynarz Daniel E. Salmon odkrył pałeczki salmonelli. Bakterie te rozwijają się w jelitach zwierząt i ludzi, a część z nich wywołuje zatrucie pokarmowe (salmonellozę) albo dur brzuszny (lub rzekomy). Salmonelloza jest chorobą zakaźną.
-
04.03.2019
Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski
Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie.
-
27.02.2019
Wzrasta liczba chorób wywołanych przez Salmonellę wśród niemowląt
Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji. Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach.
-
21.02.2019
Salmonella znaleziona w wołowinie z Polski - dodatkowe kontrole w Czechach
W związku z wykryciem około 700 kg polskiego mięsa wołowego, zawierającego ślady bakterii Salmonella, władze Czech wymagać będą, aby cała wołowina przywożona z Polski była poddawana specjalnym inspekcjom począwszy od czwartku 21 lutego 2019.
-
14.01.2019
FSIS stawia na sekwencjonowanie całego genomu w analizie izolatów E. coli i Salmonelli
Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) polega na ustaleniu kolejności wszystkich nukleotydów w DNA danego organizmu podczas pojedynczej procedury laboratoryjnej. Porównanie sekwencji DNA wyizolowanego patogenu bakteryjnego z materiałem genetycznego z innych próbek zgromadzonych w...
-
28.09.2018
Czy probiotyki są bezpieczne?
Wiele osób wychodzi z założenia, że probiotyki i prebiotyki są bezpieczne dla zdrowia, jednak naukowcy z Francji twierdzą, że istnieje bardzo mało badań naukowych, które by to potwierdzały. Niewiele jest również danych na temat ich rzeczywistej skuteczności.
Nasi partnerzy