Mikrobiologia żywności
-
16.11.2020
Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
-
13.10.2020
FDA zaktualizowała Health and Personal Hygiene Handbook dla pracowników branży spożywczej
Podręcznik FDA zawiera najlepsze praktyki i zachowania, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, takich jak Salmonella i norowirusy, przez pracowników przemysłu spożywczego, w tym skuteczne interwencje zapobiegające przenoszeniu na żywność i powierzchnie mające kontakt z żywnością.
-
28.09.2020
Edukacyjna przerwa na kawę z 3M – Seria Bezpłatnych webinariów na żywo
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
-
25.09.2020
Czujnik przypominający rzep wykrywa zepsucie i zanieczyszczenia bakteryjne żywności
Czujnik w postaci zmieniających kolor jedwabnych mikroigieł może pomóc powstrzymać epidemie i uniknąć marnowania żywności.
-
23.09.2020
Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli
Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
10.09.2020
Epidemia Salmonelli we Francji związana z hiszpańską kiełbasą
Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.
-
03.09.2020
Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
-
01.09.2020
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji w sprawie krajowych programów zwalczania Salmonelli
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli.
-
28.08.2020
Komunikat Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej do stanowiska Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w sprawie Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli
W związku z publikacją przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) Listu Otwartego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównego Lekarza Weterynarii oraz komunikatu prasowego pt. „Stop podważaniu wiarygodności GIW!”, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) pragnie odnieść się do nieprawdziwych i zmanipulowanych tez zawartych w przedmiotowych dokumentach.
-
25.08.2020
List otwarty i protest Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz - badania Salmonelli
Producenci żywca drobiowego apelują o nieoddawanie kontroli nad bezpieczeństwem polskiej żywności podmiotom zewnętrznym. Hodowcy drobiu wyrażają najwyższe zaniepokojenie wobec planowanego przez Główny Inspektorat Weterynarii przekazania badań i nadzoru nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych w prywatne ręce.
-
25.08.2020
3M Food Safety News: Postęp w molekularnej diagnostyce patogenów w sektorze spożywczym – od PCR do LAMP
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
-
24.08.2020
Nowe zagrożenia mikrobiologiczne mięsa drobiowego
Rynek mięsa jest ważnym segmentem gospodarki żywnościowej na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa drobiowego. W 2014 r. wytworzono 95,5 mln. ton mięsa drobiowego. Szacuje się, że do 2023 r. globalna produkcja drobiu ma osiągnąć 130,7 mln. ton.
-
04.08.2020
Cebula źródłem tajemniczej epidemii Salmonelli w USA i Kanadzie
Urzędnicy służby zdrowia USA powiązali trwającą wielostanową i obejmującą wiele krajów epidemię Salmonelli Newport z cebulą. Ogłoszenie pojawiło się dzień po tym, jak kanadyjscy urzędnicy ds. zdrowia wydali podobne oświadczenie.
-
30.07.2020
3M Food Safety News: Badanie wskaźników jakości w przemyśle spożywczym
Na przestrzeni ostatnich lat wśród konsumentów obserwuje się stale wzrastające zainteresowanie aspektami związanymi z bezpieczeństwem i jakością żywności. W dobie szybkiego przepływu informacji, np. na temat wycofywania z obrotu mikrobiologicznie skażonych produktów spożywczych, znaczenie oraz jakość przeprowadzanych analiz żywności wciąż rośnie.
-
20.07.2020
Wykrywanie Salmonella spp. w produktach żywnościowych - metody bioMérieux
Salmonella to rodzaj względnie beztlenowych, Gram-ujemnych bakterii należących do rodziny Enterobacteriacae, które zwykle posiadają peritrichalne orzęsienie i wykazują zdolność ruchu. Salmonella spp. obejmuje około 2541 różnych serotypów, z których każdy jest potencjalnie niebezpieczny dla człowieka.
-
29.06.2020
Jakość mikrobiologiczna i bezpieczeństwo mleka oraz przetworów mlecznych w XXI wieku
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
-
15.06.2020
Ponowne użycie ściółki w hodowli brojlerów powstrzymuje rozwój Salmonelli
W produkcji brojlerów zużywa się miliony ton materiału ściółkowego. Ponowne użycie ściółki może obniżyć koszty. Istnieją jednak pewne obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.
-
30.04.2020
Podręczny gadżet wykrywa bakterie powodujące zatrucie pokarmowe dwa razy szybciej i 200 razy taniej
Identyfikacja źródła zatrucia pokarmowego zwykle wymaga dni lub tygodni. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego opracowali metodę, która jest dwa razy szybsza i 200 razy tańsza. Urządzenie wielkości batonika jest testowane przez kilka firm.
-
17.04.2020
Wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost patogenów przenoszonych przez żywność
Niedawno opublikowane badania naukowe wykazały, że wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost bakterii Listeria monocytogenes. Ponadto, hamuje tworzenie się biofilmu przez Listerię monocytogenes i Salmonellę enteritidis oraz zmniejsza ruchliwość komórek Listeria monocytogenes.
-
13.01.2020
Mikrobiologia w Polskich Normach
W Sektorze Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w PKN/KT 3 ds. Mikrobiologii Żywności oraz w PKN/KT 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych opracowano trzy normy w polskich wersjach językowych, z których dwie zostały już opublikowane.
Nasi partnerzy