Mikrobiologia żywności
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
04.05.2021
EFSA doradza producentom w zakresie podawania konsumentom informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania produktu żywnościowego
Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.
-
04.05.2021
Nowe narzędzie w walce z Listerią
Szybki test biosensorowy na obecność bakterii Listeria otrzymał właśnie certyfikat AOAC INTERNATIONAL. W branży spożywczej i napojowej test eliminuje potrzebę analizy laboratoryjnej.
-
30.04.2021
Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności w związku z ogniskiem Salmonelli w mięsie drobiowym z Polski
Polska wdrożyła działania zmierzające do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.
-
29.04.2021
Epidemia Salmonelli w Szwecji związana z waflami czekoladowymi z Polski
W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.
-
24.04.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie jednej partii produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
-
07.04.2021
Ochrona zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi z zastosowaniem planu specjalistycznych usług doczyszczania
Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.
-
02.03.2021
Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria
Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.
-
24.02.2021
Epidemia salmonellozy w Wlk. Brytanii powiązana z produktami z kurczaka z mięsa pochodzącego z Polski
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
-
23.02.2021
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios
Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.
-
19.02.2021
Webinar 3M: nowy standard ISO 16140-3 dotyczący weryfikacji metod w mikrobiologii żywności
Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w BEZPŁATNYM webinarium w ramach „Edukacyjnej przerwy na kawę z 3M” dotyczącym nowego standardu ISO 16140-3.
-
18.02.2021
Aspekty prawne zastosowania zimnej plazmy w technologii żywności - Abstrakt artykułu
Rosnące oczekiwania konsumentów napędzają innowacyjność przemysłu spożywczego. Producenci zmuszeni są do poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań. W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się nowym, niekonwencjonalnym technologiom przetwarzania i utrwalania żywności. Jedną z nich jest technologia zimnej plazmy (CP), która daje bardzo obiecujące możliwości zastosowania w nietermicznym utrwalaniu żywności.
-
17.02.2021
Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego - opracowanie Intertek
PCR pozwala uniknąć błędów diagnostycznych, co zasadniczo zwiększa bezpieczeństwo potencjalnego konsumenta eliminując wyniki fałszywie ujemne, tudzież zabezpiecza producentów żywności przed wynikami fałszywie dodatnimi, które potrafią naruszyć renomę przedsiębiorstwa i narazić je na ogromne koszty.
-
15.02.2021
Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku - metody bioMérieux
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
-
02.02.2021
Centrum Kompetencji HPP – kompleksowe usługi paskalizacji w Polsce
Centrum Kompetencji HPP to inicjatywa podjęta przez firmę HPP Services Poland w celu rozszerzania wiedzy z zakresu technologii HPP oraz wspierania polskiej branży spożywczej w tworzeniu nowych, a także doskonaleniu obecnych już na rynku innowacyjnych produktów utrwalanych przy użyciu wysokiego ciśnienia. Stymulatorami projektu są dynamiczny rozwój produktów HPP na rynku polskim oraz prowadzenie usługi paskalizacji przez HPP Services Poland w Centrum Usług HPP Michałowice.
-
18.01.2021
Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
-
28.12.2020
Ocena metod wzbogacania i pobierania próbek środowiskowych do wykrywania Listeria monocytogenes – wyniki pracy amerykańskich naukowców
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.
-
16.11.2020
Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
-
13.10.2020
FDA zaktualizowała Health and Personal Hygiene Handbook dla pracowników branży spożywczej
Podręcznik FDA zawiera najlepsze praktyki i zachowania, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów, takich jak Salmonella i norowirusy, przez pracowników przemysłu spożywczego, w tym skuteczne interwencje zapobiegające przenoszeniu na żywność i powierzchnie mające kontakt z żywnością.
-
28.09.2020
Edukacyjna przerwa na kawę z 3M – Seria Bezpłatnych webinariów na żywo
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
-
25.09.2020
Czujnik przypominający rzep wykrywa zepsucie i zanieczyszczenia bakteryjne żywności
Czujnik w postaci zmieniających kolor jedwabnych mikroigieł może pomóc powstrzymać epidemie i uniknąć marnowania żywności.
Nasi partnerzy