Nowości rynkowe
-
28.10.2024
EFSA: ocena bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności, potwierdzając ich zgodność z unijnymi normami i brak zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Mimo minimalnego ryzyka alergii, enzymy te uznano za bezpieczne w przewidywanych warunkach użytkowania. -
28.10.2024
Kolejny krok w przyszłość – EIT Food ogłasza nowe możliwości innowacji podczas Next Bite w Rzymie
Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju (EBOR) nawiązał współpracę z EIT Food, wiodącą inicjatywą innowacyjną w Europie, aby uruchomić nowy program akceleracyjny dla startupów rolno-spożywczych w gospodarkach UE. Poprzez akcelerator w Warszawie, startupy we wczesnej fazie rozwoju w całym regionie UE otrzymają dostosowane wsparcie w skalowaniu swoich innowacyjnych rozwiązań, aby pomóc w rozwiązaniu globalnych wyzwań systemów żywnościowych.
-
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
24.10.2024
Wartość rynku roślinnego w Polsce to już 1,08 mld zł, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę – raport Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej
24 października w trakcie konferencji Plant-Powered Perspectives odbyła się premiera raportu „Branża Żywności Roślinnej w Polsce 2024 – dane, szanse i wyzwania.” Jest to pierwsza próba samoewaluacji rynku roślinnego, twórcy raportu podjęli się próby zdefiniowania kategorii roślinnej, a także przedstawili dane dotyczące wielkości sprzedaży w tym segmencie. W 2023 roku wartość detalicznego rynku roślinnego w Polsce (z wyłączeniem HoReCa, sklepów specjalistycznych i e-commerce) to już 1,08 miliarda złotych, roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii.
-
23.10.2024
Bezpieczeństwo stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w żywności: najnowsze stanowisko EFSA
-
14.10.2024
Bezpieczeństwo enzymu β-glukozydazy w procesach produkcji żywności: Ocena EFSA
-
14.10.2024
Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
-
11.10.2024
Nowe wytyczne EFSA: Bezpieczeństwo i biodostępność mikroelementów
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
-
19.09.2024
Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa
-
18.09.2024
Kurdlan jako dodatek do żywności: ocena bezpieczeństwa EFSA
-
13.09.2024
WorldFood Poland łączy siły z Gastrotargami Smakki - Nowa jakość wydarzeń branżowych w Polsce
-
10.09.2024
Strategia ochrony własności intelektualnej dla MŚP na konkurencyjnym rynku - Urząd Patentowy RP zaprasza na konferencję
-
02.08.2024
Oszczędność kosztów i wyższa efektywność dzięki rozwiązaniom cyfrowym
Branża spożywcza, niezależnie czy chodzi o sery, pieczywo czy dania gotowe, jest pod największą presją kosztową. Aby osiągnąć zyski, procesy produkcyjne muszą być efektywne. Rozwiązania cyfrowe zwiększają przejrzystość zakładu i obniżają koszty.
-
05.07.2024
Pokolenie Nolo? Nowy trend w generacji Z czy szersze zjawisko społeczne
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
-
05.07.2024
Globalne zastosowanie technologii kodów QR – wyzwania i nowe możliwości
Wiodące firmy przystąpiły do koalicji i ich celem jest, by do końca 2027 r. kody QR zgodne ze standardami GS1 zostały powszechnie przyjęte. W przeciwieństwie do kodów kreskowych, kody QR zgodne z GS1 zapewniają konsumentom dostęp do informacji o produkcie, w tym instrukcji użytkowania, recyklingu, informacji o bezpieczeństwie, wartościach odżywczych i certyfikatach branżowych.
-
28.06.2024
Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja? - Abstrakt artykułu
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
-
25.06.2024
Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg
Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
Nasi partnerzy