Nowości rynkowe
-
19.09.2024
Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa
-
18.09.2024
Kurdlan jako dodatek do żywności: ocena bezpieczeństwa EFSA
-
13.09.2024
WorldFood Poland łączy siły z Gastrotargami Smakki - Nowa jakość wydarzeń branżowych w Polsce
-
10.09.2024
Strategia ochrony własności intelektualnej dla MŚP na konkurencyjnym rynku - Urząd Patentowy RP zaprasza na konferencję
-
02.08.2024
Oszczędność kosztów i wyższa efektywność dzięki rozwiązaniom cyfrowym
Branża spożywcza, niezależnie czy chodzi o sery, pieczywo czy dania gotowe, jest pod największą presją kosztową. Aby osiągnąć zyski, procesy produkcyjne muszą być efektywne. Rozwiązania cyfrowe zwiększają przejrzystość zakładu i obniżają koszty.
-
05.07.2024
Pokolenie Nolo? Nowy trend w generacji Z czy szersze zjawisko społeczne
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
-
05.07.2024
Globalne zastosowanie technologii kodów QR – wyzwania i nowe możliwości
Wiodące firmy przystąpiły do koalicji i ich celem jest, by do końca 2027 r. kody QR zgodne ze standardami GS1 zostały powszechnie przyjęte. W przeciwieństwie do kodów kreskowych, kody QR zgodne z GS1 zapewniają konsumentom dostęp do informacji o produkcie, w tym instrukcji użytkowania, recyklingu, informacji o bezpieczeństwie, wartościach odżywczych i certyfikatach branżowych.
-
28.06.2024
Owady jako novel food – jak przebiega rejestracja? - Abstrakt artykułu
W obliczu wyzwań związanych z zapewnieniem zrównoważonego i efektywnego dostarczania żywności dla rosnącej populacji światowej, eksploracja nowych źródeł białka stała się nieunikniona. Jednym z takich potencjalnych źródeł są właśnie larwy owadów. W ostatnich latach narasta zainteresowanie tymi organizmami jako alternatywnym źródłem odżywczym dla ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
-
25.06.2024
Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg
Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
17.06.2024
SIAL Paris inspiruje branżę spożywczą - jaka będzie tegoroczna edycja?
Tagi SIAL Paris odbędą się w dniach 19–23 października 2024 r. Hasło przewodnie targów brzmi: „Own the Change” w ten sposób organizatorzy targów chcą zainspirować specjalistów z branży spożywczej do zmierzenia się z przemianami i globalnymi wyzwaniami związanymi z żywnością.
-
01.02.2024
Butelki napoju Sprite bez etykiety - innowacyjny pomysł Coca-Cola w Wielkiej Brytanii
Coca-Cola w wybranych sklepach ogólnospożywczych w Wielkiej Brytanii umieściła butelki popularnego napoju Sprite, z których usunięto etykiety. Okresem próbnym, od stycznia do marca 2024 r. objęto butelki Sprite i Sprite Zero o pojemności 500 ml.
-
25.07.2023
Najnowsze trendy w sektorze opakowań – nowy raport Innova Market Insights
Wykorzystanie bioplastików, ograniczenie marnotrawstwa żywności czy innowacyjne zakrętki – to tylko niektóre z trendów dominujących na rynku opakowań do żywności według nowego raportu Innova Market Insights.
-
07.07.2023
Rynek produktów roślinnych w Polsce – nowy raport Innova
Już co piąty konsument w Polsce wybiera roślinne zamienniki produktów zwierzęcych – nowy raport wskazuje, że polski rynek żywności plant-based intensywnie się rozwija. A niemal co 10. nowy produkt z sektora żywności i napojów w Polsce deklarowany jest jako wegański.
-
03.04.2023
Oteopontyna z mleka krowiego została włączona do unijnego wykazu nowej żywności
Nowa żywność może być stosowana m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz napojach na bazie mleka przeznaczone dla małych dzieci
-
27.02.2023
Kuchnia „note by note” nie taka wspaniała? cz. III
Kuchnia „note by note”, o której wspominaliśmy w swoich poprzednich artykułach, ma wiele zalet. Jest nowatorska, cały czas się rozwija, jest związana z mniejszym zużyciem surowców, a praktycznie ogranicza się głównie do wykorzystania wody. Jednak zgodnie z tym, co mówi jej autor – kuchnia ta potrzebuje jeszcze co najmniej 10 lat zanim uzyska społeczną akceptację
-
23.02.2023
Czy kuchnia „note by note” może być alternatywą dla obecnych surowców? cz. II
Bezpośrednie przetwarzanie żywności na proste związki i przygotowanie ich zgodnie z zasadami „note by note”, według twórców kuchni, daje szanse na uniknięcie takich problemów związanych z produkcją żywności jak m.in. zakłócenia w łańcuchach dostaw, rosnące koszty transportu i inne zakłócenia spowodowane pandemią COVID-19, konfliktami w wielu regionach świata
-
20.02.2023
Kuchnia „note by note” – czym jest? – cz. I
Kuchnia „note by note” została zaproponowana przez jednego z twórców kuchni molekularnej – chemika Hervé Thisa, który zaczął swoje prace nad tą formułą już w 2006 r. z kucharzem Gagnair’em. Po raz pierwszy można było spróbować dania „note by note” dopiero 3 lata później – w 2009 r. w Hong Kongu.
-
15.02.2023
Karmnik – impactowy start-up z Mazowsza
Karmnik.org to impactowy startup, który trzeci rok karmi Warszawę lokalnie i sezonowo, produktami głównie z Mazowsza i bliskiego Podlasia.
-
19.01.2023
Odtłuszczony proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) jako nowa żywność
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach
Nasi partnerzy