Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma IPSOS zaprasza studentów oraz absolwentów do udziału w wydarzeniu „Pociąg do badań”, podczas którego będą oni mogli zobaczyć jak wygląda praca w agencji badawczej.
Państwowe Wydawnictwo Naukowe (PWN) przedstawia przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.
W parlamencie trwają prace nad projektem zmiany ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, który ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności.
Wyrok europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie technik mutagenezy ponownie rozbudził dyskusje na temat stosowania inżynierii genetycznej w UE. W lipcu br. sędziowie Trybunału orzekli, że organizmy uzyskane na drodze mutagenezy należy uznać za organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) i w związku z tym powinny podlegać one regulacjom dotyczącym GMO.
Global Standard for Food Safety wydanie 8 został opublikowany 1 sierpnia 2018r. w 10 językach wraz z dokumentem „Interpretation Guideline and Key Changes”. Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC dostępne jest również w tłumaczeniu na język polski.
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że nie ma powodu, by poczwórny kształt czekoladowego batonika KitKat był zastrzeżony na terenie Unii Europejskiej. Werdykt stanowi poważny cios dla Nestlé, producenta batoników, który przez ostatnich 11 lat walczył w europejskich sądach o zastrzeżenie wyglądu swojego wyrobu.
Firma Nestlé połączyła siły razem z sześcioma innymi firmami spożywczymi w Globalnej Koalicji na Rzecz Dobrostanu Zwierząt (GCAW). Jest to pierwsza na świecie globalna współpraca w branży spożywczej obejmująca główne firmy i ekspertów zajmujących się dobrostanem zwierząt.
Duńska sieć supermarketów Jumbo wprowadziła tzw. „naturalne etykiety” na wybranych warzywach ekologicznych, czyniąc pierwszy krok ku upowszechnieniu tej innowacyjnej technologii. „Naturalna etykieta” wykonywana jest techniką laserową, co pozwala nanieść ekologiczny certyfikat bezpośrednio na produkt, bez konieczności jego dodatkowego pakowania.
Arteta – innowator na rynku zdrowej żywności - znów zaskakuje wprowadzając – Fruttimuss Chia – owocową przekąskę z nasionami chia...
Na początku lipca światowa organizacja SugarWise, po raz pierwszy w historii przyznała swój elitarny certyfikat polskiej marce – DayUp. SugarWise to międzynarodowa jednostka certyfikująca produkty. Misją przyświecającą organizacji jest...
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
Polscy sadownicy pojawili się już na rynku cydru, teraz przyszła kolej na jabłka w formie napoju energetyzującego. W ostatnim czasie podczas targów WorldFood Warsaw firma Jabłka Grójeckie wystawiła swój interesujący produkt...
Przedstawiamy Państwu wybrane elementy kilku globalnych raportów na temat trendów rynku żywności i produktów żywnościowych zaprezentowanych na konferencji organizatorów największych targów żywności na świecie SIAL, które odbędą się w dniach 21-25 października 2018 w Paryżu.
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano...
W sklepach w ostatnim czasie pojawił nowy, przełomowy produkt, niosący wiele kontrowersji – czekoladowa pizza Guseppe o smaku mlecznej i białej czekolady od Dr. Oetker. Ta nowość wprowadzona przez niemieckiego...
W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie
Serdecznie zapraszamy do nowego katalogu on-line, w którym od niedawna mamy przyjemność rozbudowywać dla Państwa bazę profesjonalnych szkoleń dedykowanych branży spożywczej!
Firma Me Gusto, znana z ekologicznych słodyczy Super Krówka, wprowadziła na rynek nowy produkt - ekologiczne czekolady bez laktozy, kazeiny i glutenu...
Dzisiejszy konsument chętnie korzysta z żywności wygodnej np. różnego rodzaju przekąsek. Często są to jednak produkty niezalecane z punktu widzenia żywieniowego ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego, wysoką zawartość...
Na polskim rynku pojawił się nowy produkt od firmy Quest Food Sp. z o.o. – 100% naturalna woda kokosowa. Pozyskiwana ze starannie wyselekcjonowanych owoców palmy. Woda ta według producenta może pełnić funkcję napoju izotonicznego...
Nasi partnerzy