Nowości rynkowe
-
28.07.2020
Diageo, PepsiCo i Unilever wprowadzają swoje marki w papierowych butelkach
Koncern Diageo ma zamiar wprowadzić na rynek na początku 2021 r. swoją markę whiskey Johnnie Walker w butelce w 100% wykonanej z papieru. Inne firmy, jak PepsiCo i Unilever, również od przyszłego roku swoje produkty będą oferować w butelkach wykonanych z papieru, jednak nie podają jeszcze, które to będą marki.
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.
-
17.07.2020
Nowa gama wegańskich czekolad od Lindt w Niemczech
Szwajcarska firma produkująca czekoladę Lindt, globalna marka z przychodami przekraczającymi 4,5 mld EUR ogłosiła dodanie trzech wegańskich „mlecznych” tabliczek czekoladowych do swojej linii produktów HELLO w Niemczech.
-
13.07.2020
Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
-
15.01.2020
10 trendów żywnościowych na 2020 rok
Jedzenie na bazie roślin, zdrowie jelit, produkty bezalkoholowe. Sprawdź trendy żywnościowe na 2020 rok.
-
04.03.2019
Smaki przyszłości - prognozy Kerry na 2019 r
Kwitnące rośliny, oddziaływanie na zmysły i nowa fala egzotycznych smaków — oto prognozy Kerry na 2019 r. Premiera „zestawień smaków” Kerry — przewidywanie trendów smakowych, które będą w tym roku najpopularniejsze w Europie
-
04.12.2018
Nowy rodzaj piwa bezglutenowego prosto z Hiszpanii
Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy...
-
20.10.2018
Jak jeść zdrowo między posiłkami?
Zdrowa przekąska to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy chodzisz do szkoły, na uczelnię czy do pracy ważne jest, aby między głównymi posiłkami dostarczać organizmowi energii, która pozwoli duchowi i ciału pracować na najwyższych obrotach. Co wybrać, aby przekąska była zdrowa, łatwa w przechowaniu i dało się ją zjeść w każdych warunkach?
-
11.10.2018
Nowe, wegańskie lody Magnum
W we wrześniu 2018 r. Unilever wypuścił na rynek dwie nowe wegańskie wersje lodów Magnum: Magnum Vegan Classic oraz Magnum Vegan Almond. Obydwa produkty uzyskały aprobatę organizacji European Vegetarian Union (EVU) i są dostępne w sprzedaży w wielopakach oraz opakowaniach jednostkowych w supermarketach początkowo na terenie Szwecji i Finlandii. Nowe lody produkowane będą z wykorzystaniem białka grochu oraz polewy z gorzkiej czekolady...
-
09.10.2018
"Badanie towarów spożywczych" - recenzja nowej publikacji PWN
Nowa książka PWN, przygotowana przez ekspertów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, wprowadza czytelników w podstawy wiedzy z zakresu badania jakości towarów spożywczych.
-
03.10.2018
VIII targi vendingowe Vending Poland 2018 już 24-25 października w Warszawie
Vending Poland to największa impreza branży vendingowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Targi organizowane co dwa lata, a w 2018 roku – już po raz ósmy, zapewniają pełny przegląd oferty rynkowej wraz z pojawiającymi się na rynku najnowszymi technologiami i produktami.
-
02.10.2018
Arteta poszerza warianty smakowe dla zdrowych deserów DayUp Pearls
Arteta w najnowszej linii produktu DayUp Pearls wprowadza na rynek trzy nowe warianty smakowe: Pomarańcza i kakao, Guawa i marakuja, Banan i granat. Nowe smaki to rozszerzenie linii DayUp Pearls, które dostępne były do tej pory w trzech wariantach smakowych: mango – banan, malina – jagoda, morela- kakao.
-
01.10.2018
Dzień w Ipsos dla studentów i absolwentów
Firma IPSOS zaprasza studentów oraz absolwentów do udziału w wydarzeniu „Pociąg do badań”, podczas którego będą oni mogli zobaczyć jak wygląda praca w agencji badawczej.
-
03.09.2018
„Badanie towarów spożywczych” – najnowsza publikacja PWN z zakresu jakości żywności
Państwowe Wydawnictwo Naukowe (PWN) przedstawia przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.
-
27.08.2018
Projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi
W parlamencie trwają prace nad projektem zmiany ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi, który ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności.
-
24.08.2018
Spór wokół GMO – kontrowersyjny wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE
Wyrok europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie technik mutagenezy ponownie rozbudził dyskusje na temat stosowania inżynierii genetycznej w UE. W lipcu br. sędziowie Trybunału orzekli, że organizmy uzyskane na drodze mutagenezy należy uznać za organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) i w związku z tym powinny podlegać one regulacjom dotyczącym GMO.
-
24.08.2018
BRC Global Standard for Food Safety wydanie 8 już opublikowany
Global Standard for Food Safety wydanie 8 został opublikowany 1 sierpnia 2018r. w 10 językach wraz z dokumentem „Interpretation Guideline and Key Changes”. Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC dostępne jest również w tłumaczeniu na język polski.
-
23.08.2018
Nowa żywność – pieczarki poddane promieniowaniu UV
17 lipca 2018 r. Komisja wydała rozporządzenie wykonawcze nr 2018/1011, zezwalające na rozszerzenie poziomów stosowania pieczarek poddanych działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/247018.
-
22.08.2018
Nestlé przegrywa proces – KitKat nie będzie chroniony w UE
Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że nie ma powodu, by poczwórny kształt czekoladowego batonika KitKat był zastrzeżony na terenie Unii Europejskiej. Werdykt stanowi poważny cios dla Nestlé, producenta batoników, który przez ostatnich 11 lat walczył w europejskich sądach o zastrzeżenie wyglądu swojego wyrobu.
-
20.08.2018
Nestlé walczy o dobrostan zwierząt
Firma Nestlé połączyła siły razem z sześcioma innymi firmami spożywczymi w Globalnej Koalicji na Rzecz Dobrostanu Zwierząt (GCAW). Jest to pierwsza na świecie globalna współpraca w branży spożywczej obejmująca główne firmy i ekspertów zajmujących się dobrostanem zwierząt.
-
17.08.2018
Laserowe etykiety produktów ekologicznych już na rynku
Duńska sieć supermarketów Jumbo wprowadziła tzw. „naturalne etykiety” na wybranych warzywach ekologicznych, czyniąc pierwszy krok ku upowszechnieniu tej innowacyjnej technologii. „Naturalna etykieta” wykonywana jest techniką laserową, co pozwala nanieść ekologiczny certyfikat bezpośrednio na produkt, bez konieczności jego dodatkowego pakowania.
Nasi partnerzy