Nowości rynkowe
-
19.10.2020
KE zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne dla Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
13.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Grecji i Cypru
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Ρόδι Ερμιόνης" (Rodi Ermionis) z Grecji do rejestru chronionych nazw pochodzenia oraz "Χοιρομέρι Πιτσιλιάς" (Hiromeri Pitsilias) z Cypru do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych.
-
09.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
08.10.2020
Nowe oznaczenie geograficzne dla Włoch - "Olio lucano"
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego "Olio lucano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
-
17.09.2020
Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
-
27.08.2020
Strefa Managera: Nowe trendy smakowe na najbliższy sezon 2020/2021
OBSERWACJA TRENDÓW W ŚWIECIE ALBO ICH KREOWANIE OTO JEST PYTANIE? TWORZYĆ CZY PODĄŻAĆ? Określanie trendów chociażby w modzie nie było nigdy zadaniem łatwym ani prostym i zwykle polegało na wyczuciu i kreatywności jej twórców. To samo dotyczy smaków, zapachów, żywności. Jednym z obszarów działalności firm branży zapachów (aromatów bądź kompozycji zapachowych) jest obserwacja zachowań i potrzeb klientów, rynku i wyznaczanie kierunków smakowych na nadchodzący czas.
-
27.08.2020
Nowe trendy smakowe na najbliższy sezon 2020/2021 - Abstrakt Artykułu
Poznaj najnowsze trendy smakowe na najbliższe miesiące. Opracowanie eksperckie.
-
28.07.2020
Diageo, PepsiCo i Unilever wprowadzają swoje marki w papierowych butelkach
Koncern Diageo ma zamiar wprowadzić na rynek na początku 2021 r. swoją markę whiskey Johnnie Walker w butelce w 100% wykonanej z papieru. Inne firmy, jak PepsiCo i Unilever, również od przyszłego roku swoje produkty będą oferować w butelkach wykonanych z papieru, jednak nie podają jeszcze, które to będą marki.
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.
-
17.07.2020
Nowa gama wegańskich czekolad od Lindt w Niemczech
Szwajcarska firma produkująca czekoladę Lindt, globalna marka z przychodami przekraczającymi 4,5 mld EUR ogłosiła dodanie trzech wegańskich „mlecznych” tabliczek czekoladowych do swojej linii produktów HELLO w Niemczech.
-
13.07.2020
Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
-
15.01.2020
10 trendów żywnościowych na 2020 rok
Jedzenie na bazie roślin, zdrowie jelit, produkty bezalkoholowe. Sprawdź trendy żywnościowe na 2020 rok.
-
04.03.2019
Smaki przyszłości - prognozy Kerry na 2019 r
Kwitnące rośliny, oddziaływanie na zmysły i nowa fala egzotycznych smaków — oto prognozy Kerry na 2019 r. Premiera „zestawień smaków” Kerry — przewidywanie trendów smakowych, które będą w tym roku najpopularniejsze w Europie
-
04.12.2018
Nowy rodzaj piwa bezglutenowego prosto z Hiszpanii
Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy...
-
20.10.2018
Jak jeść zdrowo między posiłkami?
Zdrowa przekąska to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy chodzisz do szkoły, na uczelnię czy do pracy ważne jest, aby między głównymi posiłkami dostarczać organizmowi energii, która pozwoli duchowi i ciału pracować na najwyższych obrotach. Co wybrać, aby przekąska była zdrowa, łatwa w przechowaniu i dało się ją zjeść w każdych warunkach?
-
11.10.2018
Nowe, wegańskie lody Magnum
W we wrześniu 2018 r. Unilever wypuścił na rynek dwie nowe wegańskie wersje lodów Magnum: Magnum Vegan Classic oraz Magnum Vegan Almond. Obydwa produkty uzyskały aprobatę organizacji European Vegetarian Union (EVU) i są dostępne w sprzedaży w wielopakach oraz opakowaniach jednostkowych w supermarketach początkowo na terenie Szwecji i Finlandii. Nowe lody produkowane będą z wykorzystaniem białka grochu oraz polewy z gorzkiej czekolady...
-
09.10.2018
"Badanie towarów spożywczych" - recenzja nowej publikacji PWN
Nowa książka PWN, przygotowana przez ekspertów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, wprowadza czytelników w podstawy wiedzy z zakresu badania jakości towarów spożywczych.
-
03.10.2018
VIII targi vendingowe Vending Poland 2018 już 24-25 października w Warszawie
Vending Poland to największa impreza branży vendingowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Targi organizowane co dwa lata, a w 2018 roku – już po raz ósmy, zapewniają pełny przegląd oferty rynkowej wraz z pojawiającymi się na rynku najnowszymi technologiami i produktami.
-
02.10.2018
Arteta poszerza warianty smakowe dla zdrowych deserów DayUp Pearls
Arteta w najnowszej linii produktu DayUp Pearls wprowadza na rynek trzy nowe warianty smakowe: Pomarańcza i kakao, Guawa i marakuja, Banan i granat. Nowe smaki to rozszerzenie linii DayUp Pearls, które dostępne były do tej pory w trzech wariantach smakowych: mango – banan, malina – jagoda, morela- kakao.
-
01.10.2018
Dzień w Ipsos dla studentów i absolwentów
Firma IPSOS zaprasza studentów oraz absolwentów do udziału w wydarzeniu „Pociąg do badań”, podczas którego będą oni mogli zobaczyć jak wygląda praca w agencji badawczej.
Nasi partnerzy