Owoce i warzywa
-
22.01.2021
Łańcuchy dostaw bananów okazały się odporne na kryzys COVID-19
Globalny eksport bananów, osiągnął w 2019 r. rekordowy poziom 24,9 mln ton, co stanowi wzrost o 3,5% w porównaniu z 2018 r. FAO przewiduje, że światowa produkcja bananów wzrośnie o 1,5% rocznie do 132,6 mln ton w 2029 r.
-
21.01.2021
Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru
W III kwartale 2020 roku IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.
-
11.01.2021
Badania naukowe ujawniają wzrost spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych podczas pandemii, a jak na tle świata wypada Polska?
Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe.
-
01.01.2021
Produkcja winogron stołowych w sezonie 2020/21 wzrośnie
Produkcja w UE winogron stołowych spadnie o 11% do 1,4 mln t, głównie z powodu spadku produkcji we Włoszech.
-
31.12.2020
Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
-
29.12.2020
Organizacje zrzeszające sadowników wzywają do przyspieszenia negocjacji handlowych pomiędzy UE a Wlk. Brytanią – komentarz Unii Owocowej
Zbliża się 1 stycznia 2021, czyli dzień, w którym zakończy się okres przejściowy dot. Brexitu. Oznacza to koniec swobodnego przepływu towarów między Wielką Brytanią i członkami UE.
-
25.12.2020
Rokitnik - złoty sprzymierzeniec w trudnych czasach pandemii
Rokitnik to znana od starożytności roślina lecznicza. Chińskie przysłowie mówi: „jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”. Polscy plantatorzy i naukowcy od trzech dekad obserwują jego renesans.
-
22.12.2020
Specjalne oznakowanie opakowań owoców i warzyw – informacja dla eksporterów
Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom owocami i warzywami na stosowanie specjalnego wzoru oznakowania opakowań.
-
18.12.2020
EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon – zwycięzcy projektu
MAKEathon był międzynarodowym wydarzeniem, które zgromadziło ponad 30 uczestników z 21 krajów z różnych środowisk, którzy wspólnie pracowali nad nowymi pomysłami biznesowymi i koncepcjami produktów, które mogłyby pomóc w bardziej zrównoważonym spożyciu owoców i warzyw nie tylko podczas COVID-19, ale także w przypadku przyszłych zakłóceń, takich jak zmiany klimatu i inne pandemie.
-
18.12.2020
Światowe prognozy dla rynku gruszek na sezon 2020/21
USDA przewiduje, że światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 spadnie o 4,5% tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t. Zakładając normalne warunki uprawowe, produkcja gruszek w UE wzrośnie o prawie 13,4%, do 2,3 mln t.
-
11.12.2020
Sposoby na 5 porcji warzyw i owoców w okresie jesienno-zimowym
Choć doskonale wiemy, że warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia, często o nich zapominamy. Zwłaszcza okres jesienno-zimowy sprzyja dietetycznym wymówkom, bo gdy zimno i sennie, mało kto z entuzjazmem zabiera się za siekanie składników na sałatkę. Na szczęście istnieje kilka sprytnych pomysłów na warzywa i owoce w zimowej diecie.
-
03.12.2020
W sezonie 2020/21 produkcja owoców w Turcji istotnie wzrośnie
Według TurkSTAT, produkcja owoców w Turcji w 2020 roku wzrośnie o 7,3% w porównaniu z rokiem poprzednim i wyniesie 23,9 mln t.
-
24.11.2020
Codzienny-niecodzienny – dlaczego burak ma swoje święto?
24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. Czym dokładnie zasłużył sobie burak na własne święto?
-
23.11.2020
Natural Branding© – etykietowanie nowej generacji - znakowanie laserowe do owoców i warzyw
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
-
23.11.2020
EIT Food MAKEit – Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon
W dniach 14-26 listopada odbywa się Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg Hybrid MAKEathon. Projekt skupia się na tworzeniu nowych rozwiązań i koncepcji produktów, które pomogą sprawić, że spożycie owoców i warzyw stanie się bardziej zrównoważone. Realizacja projektu odbywa się przy udziale kilku dużych firm z sektora owoców i warzyw, które zapewniają wsparcie uczestnikom wyzwania. A gospodarzem jest Uniwersytet Warszawski.
-
23.11.2020
Skutki pandemii COVID-19 w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
-
19.11.2020
Rynek cebuli w Polsce: perspektywy na sezon 2020/21
Polski eksport stanowi 2,5% światowego eksportu cebuli i daje nam 9 pozycję eksportera na świecie
-
19.11.2020
Unilever stawia na produkty roślinne i ogłasza nową inicjatywę Future Foods
Unilever w ciągu najbliższych 5-7 lat planuje osiągnięcie sprzedaży roślinnych alternatyw mięsa i nabiału na poziomie 1 mld euro.
-
18.11.2020
Handel rolno-spożywczy w UE-27 podtrzymuje wzrost gospodarczy
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
-
12.11.2020
KE - Włochy i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
06.11.2020
Coraz więcej dyń na polskim i europejskim rynku
W całej Unii Europejskiej, w 2019 roku dynie oraz różnego rodzaju inne tykwy uprawiano na około 25 tys. hektarów.
Nasi partnerzy