Prawo żywnościowe
-
31.01.2024
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - rezolucja Parlamentu Europejskiego
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
-
26.01.2024
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024"
-
26.01.2024
Kontrola, a wszczęcie postępowania - Abstrakt artykułu
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
-
25.01.2024
Greenwashing: PE przegłosował nową dyrektywę
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
-
22.01.2024
Częściowy hydrolizat białka ze zużytego jęczmienia i ryżu nową żywnością
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
-
19.01.2024
Wymogi prawne dotyczące opakowań – co się zmieni? - Abstrakt artykułu
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
-
18.01.2024
Owady jadalne - FSA publikuje wskazówki dla przedsiębiorców
Od 1 stycznia 2024 r. w Wielkiej Brytanii nastąpiły zmiany w zakresie wprowadzania do obrotu owadów jadalnych
-
17.01.2024
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2023
W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.
-
17.01.2024
Dealkoholizacja win - zawiadomienie Komisji
Komisja Europejska opublikowała pytania i odpowiedzi dotyczące wdrażania przepisów UE w zakresie dealkoholizacji win
-
15.01.2024
Przestępstwa żywnościowe - FSA aktualizuje wytyczne dla biznesu
Food Standards Agency zaktualizowała wytyczne dla biznesu, w których wyjaśnia, w jaki sposób należy wykrywać i zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością
-
11.01.2024
Orzechy pekan - zmiana nazewnictwa
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
-
10.01.2024
Zaufanie konsumentów do żywności - Kodeks Etyki Żywnościowej
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.
-
08.01.2024
Kontrola poziomów mikotoksyn - nowe wymogi
Znowelizowano metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz na potrzeby urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych. Oprócz tego zaktualizowano np. metodę pobierania próbek suplementów diety oraz ustalono metody pobierania próbek suszonych ziół, herbatek ziołowych i herbat
-
04.01.2024
Okresy przejściowe w 2024 - kluczowe terminy
Od 1 stycznia 2024 r. rozpoczęło się stosowanie wielu nowych przepisów. To jednak nie koniec zmian i okresów przejściowych w najbliższych miesiącach
-
02.01.2024
Rok 2023 w prawie żywnościowym - podsumowanie
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
-
29.12.2023
Holandia: nowe dawki referencyjne w odniesieniu do alergenów
Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling)
-
21.12.2023
Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci - Abstrakt artykułu
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
20.12.2023
Komentarz do zmian w prawie - listopad 2023
W listopadzie 2023 r. uchwalono łącznie 83 zmiany w prawie żywnościowym: 17 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 66 zmian odnosiło się do prawa unijnego
-
19.12.2023
Stawki opłat za opakowania i odpady - nowe rozporządzenia
Ogłoszono pakiet trzech rozporządzeń ustanawiających m.in. stawki opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych będące opakowaniami oraz opłat produktowych dla poszczególnych rodzajów opakowań
-
15.12.2023
Nowelizacja dopuszczalnych zawartości substancji niepożądanych w paszach
Zmiana dotyczy sekcji określającej zanieczyszczenia nieorganiczne i związki azotu oraz dotyczącej toksyn właściwych dla roślin
-
15.12.2023
Jakie zmiany w refundacji FSMP wprowadzi duża nowelizacja ustawy refundacyjnej (DNUR)? - Abstrakt artykułu
Dostęp do refundowanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia jest niejednokrotnie kluczowy, by uzyskać możliwie jak największe zaspokojenie potrzeb zdrowotnych pacjentów. Warto zatem dowiedzieć się jakie nowości przewidział ustawodawca w zakresie refundacji produktów należących do kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.
Nasi partnerzy