Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej...
W pierwszych czterech miesiącach 2018 r. import drobiu ogółem do UE spadł o 9,2% (r/r). Największa różnica miała miejsce w przypadku Brazylii, której eksport do UE zmniejszył się o 42,9%. Zmiany w imporcie z Brazylii istotnie wpłynęły na wyniki handlu drobiem z Polski – zwiększyliśmy eksport do tych krajów, dla których Brazylia była ważnym dostawcą drobiu.
W 2017 r. przychody w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem drobiu wzrosły czwarty rok z rzędu. Złożyła się na to zwiększona produkcja, eksport i konsumpcja mięsa drobiowego. Wzrost przychodów szedł w parze z utrzymującą się rentownością – w 2017 r. 87,9% firm z sektora było rentownych, co było zbliżone do średniej z ostatnich 5 lat, która wyniosła 87,1%.
Pogłowie trzody w Polsce rośnie. Według najnowszych danych GUS, pogłowie w marcu 2018 r. było o 6,5% większe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Prognozy z początku roku wskazywały, że produkcja wieprzowiny w USA ma w 2018 r. wzrosnąć o 5,2%, nie uwzględniały one jednak ważnych i niespodziewanych zdarzeń, takich jak wzrost chińskich ceł, nowe umowy handlowe, czy wzrost wymagań środowiskowych.
Spożycie wieprzowiny per capita w Chinach wynosi, wg danych OECD, 30,2 kg i jest dużo wyższe niż w krajach o podobnym poziomie rozwoju gospodarczego. Państwo Środka jest także ważnym rynkiem zbytu dla podrobów, które uważane są za wartościową część zwierzęcia.
Po okresie wzrostu, ceny jaj wracają do przeciętnego poziomu, podczas gdy import wieprzowiny wzrasta, zarówno w przypadku mięsa, jak i żywych zwierząt.
Przeobrażenia gospodarcze oraz polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego świetnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie maleje produkcja w „starej UE” oraz rośnie w krajach „nowej Unii”.
Według danych Eurostatu, wartość przetworów drobiowych (CN1601) wyeksportowanych z Polski w 2017 r. wyniosła ponad 630 milionów Euro, czyli ponad 13% więcej niż w 2016 r.
Wartość przetworów drobiowych wyeksportowanych z Polski w 2017 r. wyniosła ponad 630 milionów euro, czyli ponad 13% więcej niż w 2016 r. Na wyniki eksportowe duży wpływ ma wzrost globalnej konsumpcji drobiu – według danych OECD w 2017 r. stał się on najczęściej konsumowanym gatunkiem mięsa na świecie.
Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld Euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny...
Wartość tegorocznych produktów żywnościowych, zakupionych na święta będzie o 6 – 7 proc. wyższa niż przed rokiem. To dość znacząca zmiana zarówno w ujęciu historycznym, jak i w porównaniu do wzrostów...
W tym roku wieprzowina na sklepowych półkach tanieje, a relatywnie drogi staje się drób. W ciągu miesiąca mięso wieprzowe potaniało o 2,3% i było jedynie o 1,4% droższe wobec analogicznego okresu przed rokiem. Ceny drobiu spadły o zaledwie 0,1% w relacji miesięcznej i były o 5,8% wyższe wobec lutego 2017 r.
W ostatnich tygodniach w Polsce obserwowaliśmy wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym tygodniu marca 2018 r. przeciętnie żywiec wieprzowy skupowano po 4,76 zł/kg netto czyli o 14,4% więcej niż przed czterema tygodniami.
Według wstępnych danych w 2017 r. wolumen eksportu jaj konsumpcyjnych z Polski zwiększył się o 13,2%, co jest wynikiem ostatnich pięciu miesięcy roku.
Według danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski wyeksportowano ponad 1,12 mln t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), o wartości ponad 8,30 mld PLN. Oznacza to wzrost odpowiednio o 9,4 i 7,1% w porównaniu
Jak wynika ze wstępnych danych GUS, w grudniu 2017 r. pogłowie trzody w Polsce wzrosło o 7,1% w ujęciu rocznym i wyniosło 11 897,7 tys. sztuk. Taka liczebność krajowej populacji świń była również o 4,8% większa niż w czerwcu 2017 r...
Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od eksportu. Ponad 83% mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w naszym kraju trafia na rynki zagraniczne...
Z szacunków Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych ogółem w 2017 r. zwiększył się o blisko 10%, jednak w przypadku mięsa indyczego, które jest częścią...
Drugą połowę 2017 r. polscy producenci jaj konsumpcyjnych mogą zaliczyć do udanych. Silny popyt zagraniczny na polskie jaja przyczynił się do istotnego wzrostu cen jaj. W drugiej połowie 2017 r., według danych MRiRW, przeciętnie...
Nasi partnerzy