Przemysł mleczarski
-
16.03.2021
Zmiana terminów wdrażania kolejnych procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy Wielkiej Brytanii
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
-
11.03.2021
Naukowcy stworzyli międzynarodową definicję żywności fermentowanej
Panel ekspertów z Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) stworzył pierwszą międzynarodową definicję żywności fermentowanej.
-
08.03.2021
Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
-
04.03.2021
Rynek mleka odporny na pandemię
Trwa dobra passa na krajowym rynku mleka – wzrost popytu na produkty mleczarskie, wysokie ceny skupu mleka oraz duża rezerwa pasz objętościowych skłaniają producentów do dalszego rozwoju.
-
22.02.2021
94 organizacje wzywają KE do odrzucenia ograniczeń roślinnych zamienników nabiału - #StopAm171
Prawie 100 organizacji zrzeszonych przy Europejskim Sojuszu na Rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego (EAPF) wzywa Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do odrzucenia poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013. Poprawka 171 cenzurowałaby nazwy i opisy używane przez żywność pochodzenia roślinnego.
-
22.02.2021
Okiem eksperta: Roślinne „mleczarstwo”
Na całym świecie toczy się dyskusja związana z regulacją dotyczącą roślinnych zamienników produktów zwierzęcych, głównie mleka i jego przetworów w przemyśle spożywczym. Zamienniki produktów mlecznych nie są nowościami, wiele z nich funkcjonuje na rynku od lat.
-
16.02.2021
Eksport żywności do Wielkiej Brytanii
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
-
10.02.2021
Eksport do Chin – kolejny krok w otwieraniu rynku
5 lutego 2021r. zakończył się ważny etap w pracach nad dostępem polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. Podpisano dwa dokumenty określające warunki eksportu do ChRL kolejnych grup polskich produktów: mąki oraz produktów mlecznych z przeznaczeniem na pasze.
-
09.02.2021
Włoski i polski rynek żywności – to trzeba wiedzieć
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
-
29.01.2021
Nowa ustawa o hodowli zwierząt
Jedna ustawa dla wszystkich zwierząt gospodarskich. Od 23 stycznia 2021 r. w jednej ustawie zostały uregulowane sprawy prowadzenia hodowli wszystkich gatunków zwierząt zaliczanych w Polsce do gospodarskich. Uwzględniono w niej również alpaki i jedwabniki morwowe.
-
29.01.2021
KE przedstawia badanie na temat wpływu umów handlowych na sektory rolno-spożywcze
Komisja przedstawia wyniki badania na temat oczekiwanych skutków gospodarczych trwających i zbliżających się negocjacji handlowych dla sektora rolnego UE do roku 2030.
-
29.01.2021
Jaki wpływ Brexit będzie miał na polską branżę spożywczą?
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
-
27.01.2021
Rynek mlecznych alternatyw w Polsce
W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.
-
15.01.2021
Wyższe ceny zbytu produktów mleczarskich w 2020 r.
W 2020 r. średnie ceny zbytu większości produktów mleczarskich były wyższe niż przed rokiem. Wyjątkiem było masło, za które zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie o 12,5% mniej niż w 2019 r.
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
07.01.2021
Uzgodnienie nowych wzorów świadectw zdrowia na rynek brazylijski
Polska placówka dyplomatyczna w Brazylii przekazała informację o ostatecznym zatwierdzeniu przez stronę brazylijską wzorów weterynaryjnych świadectw zdrowia.
-
07.01.2021
Prognozy KE – działania na rzecz zrównoważonego rozwoju integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego
W latach 2020-2030 produkcja mleka w UE będzie zwiększać się w tempie 0,6% rocznie, dwa razy wolniej niż w latach 2010-2020.
-
30.12.2020
Wyrok TSUE. Prawo (w pewnych okolicznościach) zakazuje powielania kształtu lub wyglądu produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia.
Kolejny wyrok TSUE dotyczący interpretacji przepisów prawa żywnościowego i ponownie przyjęta została wykładnia zawężająca. Sprawa dotyczy interpretacji art. 13 ust. 1 lit. d) Rozporządzenia PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych zgodnie...
-
24.12.2020
Wpływ braku porozumienia handlowego z Wielką Brytanią na sektor mleczarski
Brak porozumienia w sprawie umowy handlowej między Wielką Brytania a UE może oznaczać spadek eksportu produktów mleczarskich na rynek brytyjski.
-
21.12.2020
Rada UE planuje wprowadzić system znakowania żywności uwzględniający dobrostan zwierząt
Dobrostan zwierząt stanowi coraz częściej przedmiot debaty w krajach członkowskich UE. Z prowadzonych badań wynika, że dla konsumentów europejskich nie jest obojętne to w jakich warunkach hodowane są zwierzęta oraz, że popierają poprawę dobrostanu zwierząt przeznaczonych na żywność.
-
10.12.2020
Eksport pomaga polskim producentom lodów
Polska jest znaczącym producentem i eksporterem lodów w UE. W 2020 r. wartość i wolumen eksportu lodów będzie rekordowy.
Nasi partnerzy