Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zboża i oleiste

  • 15.03.2019

    Presja na obniżki światowych cen pszenicy

    Od drugiego tygodnia lutego br. utrzymują się lekkie spadkowe tendencje światowych cen pszenicy. Przyczyniają się to tego kolejne prognozy zbiorów zbóż wskazujące, że w nadchodzącym sezonie podaż ziarna będzie wyższa niż w bieżącym.

    Czytaj więcej
  • 22.02.2019

    Niewielki eksport pszenicy z Polski

    W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 1,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Arabii Saudyjskiej oraz Niemiec.

    Czytaj więcej
  • 21.02.2019

    Sekwencjonowanie genomu pszenicy zakończone

    Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.

    Czytaj więcej
  • 08.02.2019

    Jakie prognozy dla rynku rzepaku?

    W bieżącym sezonie na paryskiej giełdzie Matif notowania cen rzepaku najwyższy poziom osiągnęły 8 sierpnia ub. r. – prawie 383 euro/t. Następnie, w ciągu zaledwie półtora miesiąca, obniżyły się do 365 euro/t. Kolejny szczyt przypadł na 5 października ub. r. - 382 euro/t - i od tamtej pory do końca grudnia...

    Czytaj więcej
  • 25.01.2019

    Prognozy unijnych zbiorów pszenicy w 2019 r.

    Firma Tallage w raporcie „Strategie grains”, opublikowanym 17.01 przedstawiła pierwsze prognozy unijnego bilansu popytowo-podażowego dla zbóż w nadchodzącym sezonie 2019/20. Według tych bardzo wstępnych przewidywań zbiory...

    Czytaj więcej
  • 11.01.2019

    Wzrost cen zbóż w 2018 roku

    Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

    Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Prognozy eksportu pszenicy z UE

    W najnowszym raporcie „Strategie grains” eksperci firmy Tallage obniżyli (o 0,5 mln t) prognozę eksportu pszenicy zwyczajnej z UE na rynki trzecie. Obecnie oceniają, że wysyłki tego zboża w bieżącym sezonie 2018/19 mogą sięgnąć  19,0 mln t. Gdyby ten scenariusz zrealizował się, byłby to najmniejszy wolumen od sezonu 2011/2012

    Czytaj więcej
  • 07.12.2018

    W bieżącym roku rośnie produkcja artykułów zbożowych

    Według danych GUS, w pierwszych dziesięciu miesiącach br. w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wzrosła produkcja większości artykułów zbożowych. Największe zmiany odnotowano w odniesieniu do mąki żytniej. Jej produkcja w analizowanym okresie sięgnęła 150 tys. t, czyli...

    Czytaj więcej
  • 23.11.2018

    Niewielki eksport pszenicy z UE

    W pierwszych kilku miesiącach sezonu 2018/19 eksport pszenicy z UE był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Według raportu „Strategie grains”, opublikowanego 15 listopada br., całkowity eksport pszenicy z UE-28 do krajów trzecich w sezonie 2018/19 wyniesie zaledwie 19,5 mln t. Oznacza to spadek o 5%...

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Wzrost znaczenia Ukrainy na globalnym rynku kukurydzy

    Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...

    Czytaj więcej
  • 26.10.2018

    Mniejsze zapotrzebowanie na zboża paszowe w UE, ale wzrost produkcji pasz przemysłowych

    W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...

    Czytaj więcej
  • 12.10.2018

    Mniej kukurydzy w Polsce, więcej na świecie

    Zbiory kukurydzy w Polsce są już dość mocno zaawansowane. Utrzymują się jednak duże rozbieżności w ocenie, ile ostatecznie mogą wynieść. Z informacji GUS przedstawionych w  Przedwynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 roku wynika, że krajowa produkcja kukurydzy ukształtuje się na poziomie zaledwie 3,3 mln t wobec  4,0 mln w 2017 r. Z kolei Tallage, wydawca raportu Strategie Grains, ocenia ją na 3,7 mln t wobec 4,0 mln t zebranych przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 08.10.2018

    Pierwszy na świecie olej rzepakowy z EPA i DHA zaakceptowany przez USDA

    Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) udzielił zezwolenia firmie Nuseed na uprawę specjalnej odmiany rzepaku wzbogaconej w kwasy omega-3. Jest to pierwsze na świecie roślinne źródło długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dzięki współpracy należącego do Nuseed Nufarm Limited z australijskią agencją rządową CSIRO...

    Czytaj więcej
  • 28.09.2018

    Wzrost rentowności i produkcji pasz przemysłowych

    I połowa br. była relatywnie sprzyjająca dla krajowego sektora paszowego - przede wszystkim charakteryzowała się wzrostem cen pasz przemysłowych. W lipcu oraz sierpniu br. powyższe tendencje utrzymały się, przy czym tempo wzrostu cen pasz dla brojlerów oraz dla trzody chlewnej jeszcze przyspieszyło.

    Czytaj więcej
  • 14.09.2018

    Spadek eksportu produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż

    Po kilku latach systematycznych wzrostów, w I połowie bieżącego roku eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, stabilny był zaś w przypadku pieczywa i makaronów.

    Czytaj więcej
  • 30.08.2018

    Mimo wyższych zbiorów, eksport zbóż z Polski w sezonie 2017/18 był o 40% mniejszy niż rok wcześniej

    Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów podawanych przez Sparks Polska, eksport zbóż z kraju w sezonie 2017/18 wyniósł 3,71 mln t, czyli o 2,46 mln t (40%) mniej niż w sezonie poprzednim.

    Czytaj więcej
  • 17.08.2018

    Zmiany prognoz zbiorów pszenicy w UE

    Na początku sierpnia zbiory pszenicy na południu Europy zostały praktycznie zakończone, natomiast w pozostałych regionach są mocno zaawansowane. Pojawia się zatem coraz więcej informacji dotyczących wolumenu produkcji oraz jakości ziarna, przy czym wskazują one na coraz bardziej napięty bilans popytowo-podażowy na rynku unijnym.

    Czytaj więcej
  • 03.08.2018

    Niższe prognozy światowych zbiorów zbóż

    W ostatnich tygodniach warunki pogodowe miały negatywny wpływ na uprawę zbóż w Polsce, ale też w innych regionach świata. Stąd też prognozy ich zbiorów są systematycznie obniżane.

    Czytaj więcej
  • 20.07.2018

    Eksperci obniżają prognozy zbiorów pszenicy w UE

    W ostatnich miesiącach prognozy zbiorów pszenicy w UE były dość istotnie korygowane w dół. W swoim najnowszym raporcie „Stratégie grains” (z 13 lipca br.) eksperci firmy Tallage oceniają je na 132,4 mln t. Oznacza to, że mogą być...

    Czytaj więcej
  • 06.07.2018

    Czy tegoroczne susze wpłyną na polskie zbiory?

    Wysokie temperatury oraz brak opadów deszczu obserwowane w maju oraz pierwszej połowie czerwca przyspieszają zbiory rzepaku oraz jęczmienia. Mają też zdecydowanie negatywny wpływ na plonowanie, przede wszystkim roślin jarych. Biorąc pod uwagę dodatkowo mniejszą, wobec ubiegłorocznej, powierzchnię uprawy (o 4,5%), zbiory zbóż podstawowych (bez kukurydzy) można obecnie prognozować na poziomie o około 14-20% niższym niż w 2017 r.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn