Znakowanie żywności
-
24.04.2023
Obniżanie stężenia cholesterolu LDL we krwi - nowe oświadczenie zdrowotne
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
-
11.04.2023
Dyrektywa w sprawie zielonych oświadczeń - projekt opublikowany
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
-
10.02.2023
Komisja zatwierdziła dodanie włoskiej "Ciliegia di Bracigliano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych
Uprawiane w prowincjach Salerno i Avellino drzewo wiśniowe znajduje na tym obszarze produkcji najlepsze warunki gwarantujące optymalny wzrost rośliny i regularny rozwój owoców. Obszar ten do dziś uważany jest za "krainę czereśni". Techniki i wiedza zdobywana przez producentów, dostosowana do lokalnych warunków, przyczyniła się do tego, że jest to produkt o uznanej jakości.
-
25.01.2023
Zmiany w etykietowaniu karmy dla zwierząt domowych w USA
Stowarzyszenie Amerykańskich Urzędników Kontroli Pasz (AAFCO) opublikowało proponowane zmiany w etykietach karmy dla zwierząt domowych, a okres publicznego komentowania zakończył się 31 października ub.r. Te nowe zmiany były opracowywane jeszcze przed 2018 rokiem i, jeśli zostaną zatwierdzone, zostaną dodane do przepisów modelowych AAFCO, które są publikowane co roku.
-
20.01.2023
Komisja zatwierdziła "Châtaigne des Cévennes" z Francji jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
-
04.01.2023
Konsultacje publiczne zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety
-
30.12.2022
Komisja zatwierdza węgierskie Keleméri bárányhús jako chronione oznaczenie geograficzne
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
-
29.12.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Hiszpanii: "Nuez de Pedroso"
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
-
09.12.2022
Debata w Brukseli ujawnia brak porozumienia co do kierunku reformy unijnego znakowania wartością odżywczą
Debata na temat reformy etykietowania przedniej części opakowania w UE, zorganizowana pod koniec listopada przez Euractiv w Brukseli, ujawniła zamieszanie i brak konsensusu w sprawie podejścia UE do wstrzymanej propozycji etykietowania żywności.
-
30.11.2022
„Poznaj Dobrą Żywność” – zmiana trybu postępowania
Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.
-
29.11.2022
Nowe przepisy w walce z marnowaniem żywności. Data minimalnej trwałości
Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów
-
22.11.2022
Data produkcji żywności na etykiecie środka spożywczego. Czy data produkcji zastąpi termin przydatności?
Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
-
14.11.2022
Produkcja fermentowanych napojów winiarskich oraz ich klasyfikacja i znakowanie - nowe przepisy
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
-
08.11.2022
Zmiana przepisów przejściowych na rynku UK
Wielka Brytania występując z Unii Europejskiej zaczęła przyjmować własne wymogi dotyczące znakowania produktów spożywczych
-
07.11.2022
Komisja zatwierdza "Oktoberfestbier" jako nowe chronione oznaczenie geograficzne Niemiec
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
-
04.11.2022
Preparaty do żywienia niemowląt w świetle wymagań prawnych - Abstrakt artykułu
Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową.
-
31.10.2022
Zharmonizowany unijny system etykietowania na przedniej części opakowania - debata "Politics meets Nutrition Science"
Stałe Przedstawicielstwo Włoch przy Unii Europejskiej 26 października 2022 zorganizowało w Parlamencie Europejskim spotkanie "Politics meets Nutrition Science", którego gospodarzem była wiceprzewodnicząca Pina Picierno, pod patronatem włoskich delegacji grup politycznych Parlamentu Europejskiego.
-
21.10.2022
Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega? - Abstrakt artykułu
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
-
20.10.2022
Brazylia: nowe zasady znakowania żywności pakowanej
Od 9 października w Brazylii obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe przepisy dotyczą m.in. oświadczeń żywieniowych oraz tabeli wartości odżywczych
-
13.10.2022
Nutri-Score to przeszłość ? – edukacja konsumentów, a nie skala punktowa supermarketów – konferencja Empowering Consumers - kolejny głos w debacie na temat FOP
Wpływ i kontrola nad wyborami europejskich obywateli w supermarketach był tematem debaty w Parlamencie Europejskim podczas konferencji Empowering Consumers - FoP labelling reform, która obyła się 12 października 2022. Gospodarzem konferencji byli hiszpański europarlamentarzysta Jordi Canas oraz think-tank, Competere.eu.
-
23.09.2022
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
Nasi partnerzy