Znakowanie żywności
-
13.09.2023
Etykietowanie alergenów w żywności - nowe wytyczne FSA
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
-
08.09.2023
Oznaczenie "tradycyjny" w znakowaniu środków spożywczych - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania
-
05.09.2023
Napoje z dodatkiem kofeiny lub tauryny - nowe przepisy
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym będzie określać m.in. zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz sprzedaży i oznaczenia napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
07.08.2023
Sieć Aldi usuwa „należy spożyć do” z opakowań świeżego mleka, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności
Zmiana dotyczy wszystkich opakowań mleka– z wyjątkiem mleka filtrowanego – w sklepach sieci Aldi w Anglii i Walii, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Produkty ze zmienionym oznakowaniem zaczną pojawiać się w sklepach pod koniec roku.
-
21.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Producenci żywności coraz chętniej sięgają po oznakowanie sugerujące naturalny charakter produktu takie jak np. „domowy” lub „wiejski”. Jakie produkty mogą być w ten sposób znakowane? Jakie wymogi muszą spełniać?
-
07.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. I - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania. Jednym z przykładów mogą być zasady i warunki prawidłowego stosowania określenia „wiejski” w znakowaniu środków spożywczych.
-
04.07.2023
Ograniczenia dotyczące zielonej herbaty – o co dokładnie chodzi?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że w oparciu o dostępne dane na temat potencjalnego szkodliwego działania katechin zielonej herbaty na wątrobę z interwencyjnych badań klinicznych wynika, że spożycie dawek równych lub wyższych niż 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny dziennie w formie suplementu diety wskazuje na statystycznie istotny wzrost aminotransferaz u przyjmujących je osób w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, co świadczy o uszkodzeniu wątroby
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
23.06.2023
Jak wygląda ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych? Nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Od 28 kwietnia 2023 r. weszła w życie nowa regulacja – ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych. Na czym ta zmiana polega i o co dokładnie chodzi w nowej ustawie?
-
22.06.2023
Oświadczenie dot. żywności ekologicznej odrzucone
Komisja nie wyraziła zgody na włączenie do unijnego wykazu oświadczenia dotyczącego przyczyniania się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym
-
26.05.2023
Kolejne zmiany w rozporządzeniu 1169/2011? Nowe pomysły na deklarację daty - Abstrakt artykułu
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
-
12.05.2023
Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
-
28.04.2023
Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. I - Abstrakt artykułu
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
-
24.04.2023
Obniżanie stężenia cholesterolu LDL we krwi - nowe oświadczenie zdrowotne
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
-
11.04.2023
Dyrektywa w sprawie zielonych oświadczeń - projekt opublikowany
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
-
10.02.2023
Komisja zatwierdziła dodanie włoskiej "Ciliegia di Bracigliano" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych
Uprawiane w prowincjach Salerno i Avellino drzewo wiśniowe znajduje na tym obszarze produkcji najlepsze warunki gwarantujące optymalny wzrost rośliny i regularny rozwój owoców. Obszar ten do dziś uważany jest za "krainę czereśni". Techniki i wiedza zdobywana przez producentów, dostosowana do lokalnych warunków, przyczyniła się do tego, że jest to produkt o uznanej jakości.
-
25.01.2023
Zmiany w etykietowaniu karmy dla zwierząt domowych w USA
Stowarzyszenie Amerykańskich Urzędników Kontroli Pasz (AAFCO) opublikowało proponowane zmiany w etykietach karmy dla zwierząt domowych, a okres publicznego komentowania zakończył się 31 października ub.r. Te nowe zmiany były opracowywane jeszcze przed 2018 rokiem i, jeśli zostaną zatwierdzone, zostaną dodane do przepisów modelowych AAFCO, które są publikowane co roku.
-
20.01.2023
Komisja zatwierdziła "Châtaigne des Cévennes" z Francji jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP)
Châtaigne des Cévennes" oznacza świeży, suszony lub przetworzony owoc gatunku Castanea sativa oraz zespołu odmian tradycyjnych, pochodzących ze szczepionych sadów kasztanowych, o wspólnych cechach charakterystycznych. Świeże owoce mają kształt eliptyczny, trójkątny lub okrągły, kolor od jasnokasztanowego do ciemnobrązowego i mogą mieć pionowe paski.
-
04.01.2023
Konsultacje publiczne zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety
-
30.12.2022
Komisja zatwierdza węgierskie Keleméri bárányhús jako chronione oznaczenie geograficzne
Komisja zatwierdziła mięso "Keleméri bárányhús" z Węgier jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Nasi partnerzy