Znakowanie żywności
-
24.06.2024
Dyrektywy śniadaniowe - duża nowelizacja
Kluczowe zmiany dotkną znakowania miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
13.06.2024
Nowe Rozporządzenie 162/2024/1 w Portugalii i jego związek z systemami znakowania żywności
Portugalia, kierując się potrzebą zapewnienia konsumentom jasnych i precyzyjnych informacji na temat produktów spożywczych, wprowadziła nowe rozporządzenie n.º 162/2024/1 z dnia 11 czerwca 2024 roku.
-
07.05.2024
Znakowanie miodu - zmiana okresu przejściowego
Wydłużono z 12 do 24 miesięcy okres przejściowy dotyczący możliwości pozostawania w obrocie oznakowanego miodu w opakowaniach i wprowadzonego do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami
-
19.04.2024
Omówienie założeń Rezolucji Parlamentu Europejskiego z dnia 18 stycznia 2024 r. - Abstrakt artykułu
W dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
-
25.03.2024
Etykiety „peel-off”
W przypadku etykiety "peel-off", aby zapoznać się z jej treścią należy odkleić pierwszą stronę i wówczas jest dostęp do informacji zawartych na kolejnej, bądź kolejnych stronach. Taka forma etykiety została zakwestionowana przez Państwową Powiatową Inspekcję Sanitarną.
-
07.03.2024
Greenwashing - dyrektywa opublikowana
Celem nowelizacji jest ochrona konsumentów m.in. przed pseudoekologicznym marketingiem, wprowadzającymi w błąd informacjami dotyczącymi wpływu produktu na środowisko oraz niejasnym oznakowaniem dotyczącym jego zrównoważonego charakteru
-
01.03.2024
Nalewki - nowelizacja przepisów
Aktualizacja dotyczy takich kwestii jak m.in. metoda produkcji, znakowanie oraz przekazywanie informacji konsumentowi
-
26.02.2024
Etykiety żywieniowe w Brazylii: Orzeczenie sądowe zmienia zasady przejściowe
Od 2020 r. firmy produkujące żywność z niecierpliwością czekają na wdrożenie nowych przepisów dotyczących etykietowania produktów, które ostatecznie weszły w życie 9 października 2023 r., czyli ostatnim terminie wyznaczonym dla zgodności opakowań.
-
09.02.2024
Greenwashing: kluczowe założenia projektu dyrektywy - Abstrakt artykułu
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami
-
31.01.2024
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - rezolucja Parlamentu Europejskiego
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
-
25.01.2024
Greenwashing: PE przegłosował nową dyrektywę
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
-
11.01.2024
Orzechy pekan - zmiana nazewnictwa
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
-
21.12.2023
Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci - Abstrakt artykułu
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
13.12.2023
Oznakowanie żywności zawierającej owady - projekt rozporządzenia
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje wprowadzenie obowiązkowego znaku graficznego, który miałby towarzyszyć oznakowaniu środków spożywczych zawierających owady
-
30.11.2023
Etykietowanie wina - zawiadomienie Komisji
Już od 8 grudnia 2023 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące etykietowania wina. W związku z tym Komisja opracowała dokument zawierający odpowiedzi techniczne na pytania związane z wdrożeniem nowych przepisów
-
24.11.2023
Oznaczenie "naturalny" w znakowaniu środków spożywczych - Abstrakt artykułu
Mając na względzie fakt, że używanie określenia „naturalny” w znakowaniu środków spożywczych nie jest precyzyjnie uregulowane przez obowiązujące przepisy prawa żywnościowego (...), można spotkać się z rozbieżnymi interpretacjami zasad jego stosowania
-
17.11.2023
Status oświadczeń zdrowotnych dla substancji pochodzenia botanicznego w suplementach diety - Abstrakt artykułu
Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny
-
02.11.2023
Znakowanie napojów alkoholowych - projekt rozporządzenia
Planowane zmiany mają dotyczyć m.in. warunków znakowania i produkcji nalewek oraz nowych wymagań dla napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
-
30.10.2023
Znakowanie miodu - zmiana wymogów
Nowelizacja dotyczy warunków znakowania miodu w odniesieniu do państwa pochodzenia. Przepisy wejdą w życie od 18 kwietnia 2024 r.
-
27.10.2023
Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117 - Abstrakt artykułu
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej
Nasi partnerzy