Badania żywności
-
03.05.2024
Nowa metoda analizy antyoksydacyjnych właściwości owoców
Zespół naukowców z Almerii w Hiszpanii opracował narzędzie, które pozwala na detekcję związków bioaktywnych w owocach jagodowych oraz ocenę ich właściwości antyoksydacyjnych.
-
02.05.2024
Oregano czy nie oregano? - odpowiada IJHARS
Aromatyczne oregano ma wielu amatorów na całym świecie. Jest to bowiem nie tylko popularna przyprawa, np. do pizzy czy dań z pomidorów, lecz także ceniony surowiec leczniczy i kosmetyczny. Niestety, badania wskazują, że oferowane na rynku spożywczym oregano często jest w mniejszym lub większym stopniu zafałszowane!
-
30.04.2024
Nikiel w żywności - zalecenia Komisji dotyczące monitorowania
Monitorowanie ma objąć takie produkty jak np. suplementy diety, czekolada, produkty do smarowania z orzechów, ziarna kakaowe, produkty na bazie zbóż, zupy gotowe do spożycia, kawa, herbata oraz warzywa
-
26.04.2024
PFAS – wysokie poziomy w wodach powierzchniowych
Zespół badawczy ocenił poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie i stwierdził, że znaczna część naszej globalnej wody źródłowej przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS.
-
26.04.2024
Obrady Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności z udziałem polskiej delegacji
Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajął się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
-
25.04.2024
Co warto wiedzieć na temat jakości handlowej miodu informuje IJHARS
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
18.04.2024
Fałszowanie importowanego do USA miodu w celach zarobkowych – raport FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
-
15.04.2024
Mykotoksyny w produktach roślinnych – nowy raport BfR2GO
Niemiecki Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka (BfR) opublikował nowy raport dotyczący bezpieczeństwa produktów roślinnych. Jednym z najważniejszych tematów przedstawionych przez ekspertów BfR jest kwestia niebezpiecznych dla zdrowia mykotoksyn.
-
11.04.2024
WHO w sprawie aktualizacji współczynników równoważności toksyczności dla związków dioksynopodobnych
Zastosowanie nowych TEF do ograniczonego zestawu stężeń substancji chemicznych podobnych do dioksyn mierzonych w ludzkim mleku i owocach morza wskazuje, że całkowite równoważniki toksyczności będą zazwyczaj niższe niż w przypadku stosowania TEF z 2005 r.
-
11.04.2024
Audyty systemów kontroli mięsa w Luksemburgu i na Węgrzech – co należy poprawić?
Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.
-
10.04.2024
Wzrost temperatury przechowywania mrożonek poprawia ich jakość
Badania wykazały, że zwiększenie temperatury przechowywania mrożonek może pomóc w ograniczeniu emisji dwutlenku węgla bez ryzyka dla bezpieczeństwa lub konieczności zmiany składu produktu.
-
08.04.2024
Auchan wycofuje galaterki w cukrze
Firma Auchan wycofuje produkt - Galaretka w cukrze 180 g , z uwagi na niewłaściwe wyniki organoleptyczne.
-
08.04.2024
Nowy biomarker spożycia kawy
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.
-
05.04.2024
Pozostałości pestycydów w żywności - raport WHO za 2023 r.
WHO dokonała przeglądu danych toksykologicznych i powiązanych oraz w celu oszacowania akceptowalnych dziennych pobrań (ADI) i ostrych dawek referencyjnych (ARfD) pestycydów dla ludzi.
-
29.03.2024
Zimna plazma może pomóc w eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż
Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.
-
28.03.2024
Nowa biopowłoka przedłużająca trwałość owoców i warzyw
Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.
-
25.03.2024
IJHARS skontrolował jakość handlową lodów
Kontrole, przeprowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r., objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).
-
19.03.2024
Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
-
11.03.2024
Nielegalna działalność zakładu w Portugalii – przejęcie około 11 ton żywności
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
-
08.03.2024
Raport Komisji Europejskiej dotyczący podejrzeń oszustw rolno-spożywczych – styczeń 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała pierwszy miesięczny raport, w którym uwzględniono potencjalne zafałszowania żywności w styczniu 2024 r., odnoszące się do podejrzeń nadużyć finansowych o charakterze transgranicznym.
Nasi partnerzy