Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jesień może być słoneczna lub deszczowa. W tym roku trafia nam się słoneczna i ciepła, stanowiąc przedłużenie lata. Ale nie o pogodzie i zjawiskach atmosferycznych dzisiaj mowa. Jesień, jakakolwiek by nie była, kojarzy się ze zbiorami owoców, warzyw i grzybów.
W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Po co badać? Jakie czynniki składają się na kontrolę jakości?
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził na początku września 2023 r. akcję kontrolną, mającą na celu zwalczanie nieuczciwych praktyk w sektorze suplementów diety. Przejęto produkty o wartości 28 309 euro.
Wspólne Centrum Badawcze opublikowało wyniki dotyczące badania podwójnej jakości markowej żywności w UE.
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza w wyniku przeprowadzonych inspekcji stwierdziła, że 45% próbek lodów oraz 64% próbek lodu (np. dodawanego do napojów) nie spełniło wymagań jakościowych.
Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa z Czech poinformowała za pośrednictwem swojego portalu o wykryciu zafałszowania miodu leśnego wielokwiatowego czeskiego producenta.
Analogi pochodzenia roślinnego mogą być częścią zdrowej i przystępnej cenowo diety w celu zmniejszenia spożycia składników odżywczych budzących obawy; jednak mogą być potrzebne dodatkowe wytyczne dotyczące składu i/lub etykietowania, aby podkreślić różnice w poziomach składników odżywczych.
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym poinformowano o wykryciu śladowych ilości jaj i mleka w 24 z 61 przebadanych produktów wegańskich i plant-based.
Niniejszy dokument podsumowuje wnioski i zalecenia wynikające z ocen ryzyka mikrobiologicznego L. monocytogenes dla: warzyw liściastych, melona kantalupa, mrożonych warzyw i rybnych wyrobów RTE.
W Unii Europejskiej bezpieczeństwo enzymu spożywczego jest oceniane przez EFSA na podstawie dokumentacji technicznej dostarczonej przez wnioskodawcę.
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
W USA przebadano 57 suplementów diety dla sportowców, zakupionych online i zawierających jeden z wybranych związków roślinnych o rzekomych właściwościach zwiększających wydajność. Stwierdzono błędną deklaracje składu w przypadku 89% przebadanych próbek.
Węglan wapnia jest jednym z wielu składników stosowanych jako dodatek do żywności w Unii Europejskiej. Jego bezpieczeństwo jest obecnie ponownie oceniane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w kontekście użytkowania w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia.
IJHARS przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2023 r. planowej kontroli jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów działających na terenie całego kraju.
Kontrole przeprowadzone zostały w I kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6%).
Nasi partnerzy