Badania żywności
-
06.06.2023
Badania wskazują na obecność mykotoksyn w produktach spożywczych z pyłku pszczelego
Badania naukowe wskazują, że pyłek pszczeli może być zanieczyszczony substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia konsumentów.
-
06.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (29.05-04.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.06.2023
Raport bezpieczeństwa żywności w Austrii ujawnia obecność patogenów w mleku i mięsie
Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) opublikowała raport dotyczący bezpieczeństwa żywności w Austrii. Organy kontroli żywności przeprowadziły 41 244 kontroli i zbadano 22 667 próbek. A przeprowadzone kontrole wykryły m.in. Campylobacter w surowym mleku, Salmonellę u kurczaków.
-
02.06.2023
EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
-
31.05.2023
Raport tygodniowy RASFF (22.05-28.05.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
25.05.2023
Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą Oracle
Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.
-
19.05.2023
Ponowna ocena EFSA gumy ksantanowej (E 415) jako dodatku do żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni i działania związane z jej ponowną oceną jako dodatku dla wszystkich grup ludności
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
-
19.05.2023
Porozumienie MRiRW i GIJHARS dot. modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej
Przedsięwzięcie polegać będzie na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwią zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych.
-
18.05.2023
Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności - nowe rozporządzenie
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
-
15.05.2023
Nowa, szybsza metoda wykrywania Salmonelli w żywności
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
-
08.05.2023
Pestycydy w żywności - najnowsze dane EFSA
W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r.
-
08.05.2023
Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
-
05.05.2023
Komunikat prasowy GIJHARS dot. jakości handlowej produktów z Ukrainy
Organy IJHARS złożyły łącznie 5 zawiadomień do organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku kontroli podmiotów prowadzących obrót importowanym zbożem.
-
01.05.2023
Program zwalczania afrykańskiego pomoru świń w Polsce na rok 2023
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
-
28.04.2023
Etykiety sugerują brak określonego alergenu – brytyjskie firmy spożywcze apelują o nowe przepisy znakowania
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
-
28.04.2023
Nowy biosensor do wykrywania pestycydów w żywności
Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.
-
27.04.2023
Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
-
25.04.2023
Odpady po produkcji rolnej jako źródło związków bioaktywnych
Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.
-
19.04.2023
Uwierzytelnianie pochodzenia geograficznego poprzez elementarny "odcisk palca" żywności
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
-
17.04.2023
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus) na 2023 r.
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
-
17.04.2023
Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
Nasi partnerzy