Badania żywności
-
07.12.2023
Kontrole na Litwie – liczne naruszenia zasad higieny i procesu produkcji żywności
Władze litewskie w ostatnim czasie przeprowadziły operacje kontrolne, które doprowadziły do odkrycia między innymi licznych naruszeń zasad higieny u różnych producentów żywności.
-
07.12.2023
Siemię lniane – lekceważony alergen?
Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.
-
06.12.2023
Kontrola suplementów diety na stawy w Czechach – 50% zafałszowanych produktów z powodu błędnych deklaracji odnośnie składu
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) opublikowała 10 listopada 2023 r. wyniki akcji kontrolnej, dotyczącej suplementów diety na kondycję stawów.
-
04.12.2023
Większe bezpieczeństwo żywności. Mniej odpadów
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
-
28.11.2023
Poprawa jakości bezglutenowych, roślinnych analogów mięsa – wyniki badań naukowych
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
-
27.11.2023
Sprawozdanie sieci naukowej ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego 2023
E. coli wytwarzająca toksynę Shiga (STEC), Taenia solium i produkty pochodzenia roślinnego były jednymi z tematów omawianych podczas ostatniego spotkania europejskiej sieci skupiającej się na ocenie ryzyka.
-
24.11.2023
TKPlate - bezpieczeństwo żywności bez testów na zwierzętach
Nowa platforma do modelowania i przewidywania toksyczności chemikaliów i tego, co dzieje się z nimi wewnątrz ludzi i zwierząt, stanowi ważny kamień milowy na drodze do przyszłości, w której bezpieczeństwo żywności będzie ograniczane lub nie będzie przeprowadzane wcale na zwierzętach.
-
23.11.2023
Napoje energetyczne z wysoką zawartością kofeiny, niespełniające wymagań rynkowych i podrobiona czekolada z USA
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) jako kolejny już organ przestrzega przed napojami energetycznymi marki Prime z USA. Ponadto zgłoszono podrobioną czekoladę tej samej marki.
-
20.11.2023
EFSA oceniła bezpieczeństwo ośmiu aromatów dymu wędzarniczego
Przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących wyjaśnia co ustalono i jakie są kolejne kroki.
-
15.11.2023
WHO publikuje wytyczne dotyczące wykorzystania WGS w nadzorze nad chorobami przenoszonymi przez żywność
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała kompleksowy przewodnik dotyczący wykorzystania sekwencjonowania całego genomu (WGS) jako narzędzia do wzmocnienia nadzoru i reagowania na choroby przenoszone przez żywność.
-
14.11.2023
Czy spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
13.11.2023
Wyniki kontroli fermentowanych napojów winiarskich
IJHARS przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.
-
10.11.2023
Chemiczne wyzwanie - jak zanieczyszczenia żywności wpływają na mikrobiotę jelitową?
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.
-
10.11.2023
Opinia EFSA nt. zagrożeń mikrobiologicznych wody wykorzystywanej w przetwarzaniu owoców, warzyw i ziół
Utrzymanie jakości mikrobiologicznej wody procesowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców, warzyw i ziół ma duze znaczenie. Stosowanie zabiegów dezynfekcji wody należy podejmować zgodnie z odpowiednią strategią zarządzania wodą, obejmującą walidację, monitorowanie operacyjne i weryfikację.
-
08.11.2023
Protokół pobierania próbek referencyjnych miodu do budowy baz danych wykorzystywanych do oceny autentyczności
Rząd Wielkiej Brytanii opracował protokół pobierania próbek referencyjnych miodu w celu utworzenia baz danych do oceny autentyczności.
-
30.10.2023
INFOSAN - Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie II kw. 2023
W II kw. br. Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 53 incydenty dotyczące bezpieczeństwa żywności dotyczące 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO.
-
25.10.2023
Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby Fusarium: Zrozumienie, skutki i zapobieganie
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
-
24.10.2023
Według badaczy ekstrakt z czarnego czosnku może poprawić ciśnienie krwi
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
-
19.10.2023
CBD: FSA aktualizuje porady dla konsumentów
Agencji Standardów Żywności zaleca zdrowym osobom dorosłym ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie
-
18.10.2023
Niezgodność jakości importowanej oliwy z oliwek w ponad 80% próbek przebadanych w Brazylii. Wzrost ryzyka zafałszowań w sektorze
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli poinformowało o wysokim odsetku niezgodności importowanej oliwy z oliwek. Ponad 80% przebadanych próbek było niższej jakości od zadeklarowanej.
Nasi partnerzy