Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
Oczekuje się, że transakcja zostanie sfinalizowana do końca czwartego kwartału 2024 r., po spełnieniu zwyczajowych warunków zamknięcia, w tym uzyskaniu zgody organów regulacyjnych w niektórych regionach.
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
Intertek serdecznie zaprasza 29.10.2024 o godzinie 11:00 na bezpłatny webinar. Link do rejestracji w treści posta.
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
W sierpniu 2024 rr. podpisano aneks do porozumienia KPO - dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
Nasi partnerzy