Badania żywności
-
08.03.2021
EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne naukowe dot. zastosowań wędzarniczych środków aromatyzujących
EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne dotyczące danych naukowych, które wnioskodawcy muszą uwzględnić w swoich dokumentacjach w celu uzyskania zezwolenia na nowy aromat dymu wędzarniczego, jak również w celu odnowienia lub zmiany istniejących zezwoleń.
-
05.03.2021
Nowe badania naukowe dotyczące genomu chmielu mogą dostarczyć piwowarom więcej aromatów chmielowych
Naukowcy z Oregon State University i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znacznie poszerzyli wiedzę na temat genomu chmielu, co ma istotne konsekwencje dla przemysłu piwowarskiego i naukowców badających potencjalne korzyści medyczne chmielu.
-
05.03.2021
Obrazowanie spektralne w branży olejarskiej
Jedną z wielu branż mogących skorzystać na rozwoju technologii Obrazowania Spektralnego jest branża olejarska (upraw i przetwórstwa ziaren rzepaku). Zwiększenie efektywności procesów, zmniejszenie strat, czy automatyzacja to tylko niektóre z wielu korzyści płynących z wykorzystania tej technologii.
-
03.03.2021
Drób - główny rezerwuar bakterii z rodzaju Salmonella
Ostatnie incydenty wykrycia bakterii z rodzaju Salmonella w polskim drobiu eksportowanym do UK pokazują, jak szkodliwe może być zaniedbanie tego tematu nie tylko pod względem zdrowotnym, ale także wizerunku marki. Psucie żywności jest zjawiskiem naturalnym i nieuniknionym, jednak odpowiednie badania oraz przygotowanie produktów może zminimalizować ryzyko podobnych przypadków w przyszłości. Intertek uczy, jak rozpoznawać zagrożenia związane z produktami drobiowymi oraz w jaki sposób im zapobiegać, w myśl Kompleksowego Zapewnienia Jakości dla naszych klientów.
-
02.03.2021
Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria
Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.
-
02.03.2021
1 500 000 zł otrzyma dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR z Katedry Chemii Wydziału Technologii Żywności w ramach programu LIDER XI
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wspólnie z Ministerstwem Edukacji i Nauki ogłosiło laureatów XI edycji programu LIDER. Spośród 253 młodych badaczy, wyłoniono 63 zdolnych, polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą aż 89 mln zł na realizację projektów badawczych!
-
01.03.2021
Raport EFSA nt. wielonarodowego ogniska zakażeń Salmonellą Enteritidis związanego z produktami drobiowymi w UE oraz Wlk. Brytanii
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
-
24.02.2021
Epidemia salmonellozy w Wlk. Brytanii powiązana z produktami z kurczaka z mięsa pochodzącego z Polski
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
-
23.02.2021
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios
Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.
-
22.02.2021
Komunikat w sprawie badań zawartości azotynów i azotanów w żywności pochodzenia zwierzęcego
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.
-
19.02.2021
Webinar 3M: nowy standard ISO 16140-3 dotyczący weryfikacji metod w mikrobiologii żywności
Serdecznie zapraszamy Państwa do uczestnictwa w BEZPŁATNYM webinarium w ramach „Edukacyjnej przerwy na kawę z 3M” dotyczącym nowego standardu ISO 16140-3.
-
17.02.2021
Zastosowanie techniki PCR do wykrywania Listeria monocytogenes w rybach, produktach rybnych i środowisku przetwórstwa rybnego - opracowanie Intertek
PCR pozwala uniknąć błędów diagnostycznych, co zasadniczo zwiększa bezpieczeństwo potencjalnego konsumenta eliminując wyniki fałszywie ujemne, tudzież zabezpiecza producentów żywności przed wynikami fałszywie dodatnimi, które potrafią naruszyć renomę przedsiębiorstwa i narazić je na ogromne koszty.
-
17.02.2021
Innowacyjna metoda sterylnego poboru próbek - system Qualitru
Czy możesz zdecydowanie stwierdzić, że pobrana próbka nie została w jakiś sposób zanieczyszczona w trakcie pobierania lub transportu do laboratorium? Czy na każdym etapie produkcji jesteś w stanie pobrać próbkę w sposób sterylny? Czy możesz być pewien odpowiedniego zabezpieczenia pobranego materiału do momentu jego badania? Dlaczego zatem dochodzi do skażenia próbki? Na jakim etapie produkcji to następuje?
-
16.02.2021
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na Arsen nieorganiczny
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
-
15.02.2021
Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku - metody bioMérieux
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
-
12.02.2021
X-ray Ishida: Elastyczność systemu detekcji nieczystości zapewnia najwyższą jakość produktu
Stosowanie foli metalizowanej do pakowania żywności, uniemożliwia producentom kontrolę jakości przy pomocy powszechnych detektorów metalu. Alternatywą jest technologia inspekcji X-ray Ishida, która nie tylko skutecznie wykrywa najdrobniejsze zanieczyszczenia, ale pozwala też wychwycić uszkodzenie opakowania czy braki w zawartości produktu. Z elastycznych rozwiązań Ishida korzysta jedna z najbardziej popularnych w Rosji marek tradycyjnych przekąsek.
-
12.02.2021
Wycofanie produktu BIO we Francji z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie
We Francji wycofano pastę warzywną produkcji ekologicznej z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie, będącej składnikiem produktu.
-
09.02.2021
Nowa wersja normy ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności
PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
01.02.2021
Santander Consumer Bank: w trakcie pandemii co czwarty Polak zamawia online jedzenie z dostawą do domu
Pandemia koronawirusa zmusiła wiele biznesów do zmiany sposobu działania. Jedną z branż najbardziej dotkniętych z powodu obostrzeń jest gastronomia. Restauracje, fast-foody, stołówki i kawiarnie co najmniej do końca stycznia pozostaną zamknięte dla gości i będą mogły wydawać jedynie dania na wynos...
-
29.01.2021
Rolnicy wybrani przez konsumentów europejskich jako najbardziej zaufana grupa w sektorze spożywczym
Badanie przeprowadzone na 20 000 konsumentów w 18 krajach europejskich wskazuje, że zaufanie do sektora spożywczego wzrosło w 2020 roku, jednak większość konsumentów nie uważa, że sektor ten działa w interesie publicznym.
Nasi partnerzy