Dieta i zdrowie
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.
-
10.07.2020
Zalecenia dotyczące spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych a informacje zawarte na etykiecie
W codziennej diecie bardzo istotną rolę odgrywa dobór odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów. Tłuszcz jest jednym ze składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też jednym z głównych źródeł energii.
-
19.06.2020
Nowe badania pokazują, że większość konsumentów w UE chce żywności zrównoważonej, ale napotyka przeszkody
Jak dużą wagę przywiązujesz do wpływu swoich wyborów żywieniowych na środowisko? Czy chcesz ograniczyć czerwone mięso? Czy rząd robi wystarczająco dużo, aby promować zrównoważoną żywność? To niektóre z pytań, zadane przez BEUC europejskim konsumentom.
-
05.06.2020
Konsumenci ściśle monitorują tłuszcze i oleje w pakowanej żywności – wyniki badania FATitudes
68% konsumentów na całym świecie uważnie monitoruje ile i jaki rodzaj tłuszczu oraz oleju znajduje się w opakowanej żywności. Badanie potwierdziło, że konsumenci uważnie czytają etykiety, a rodzaj tłuszczu i oleju jest silnym czynnikiem wpływającym na zakup.
-
29.05.2020
Naukowcy tworzą infografiki o żywności i zdrowym odżywianiu
Dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką? Jak smakują słodycze na bazie zielonej herbaty? W jakich warzywach i owocach znajdziemy prebiotyki? Jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych? I dlaczego brokuł nosi miano „superżywności”? Naukowcy z Instytutu PAN w Olsztynie stworzyli serię unikalnych infografik na temat żywności, które możemy obejrzeć i bezpłatnie pobrać online.
-
25.02.2020
Orzechy włoskie mogą spowolnić postępowanie chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii i z Hiszpanii, jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do spowolnienia spadku zdolności poznawczych u osób starszych.
-
28.01.2020
Suplementy z ubikwinolem i lukrecją wspomagają wysiłek fizyczny?
Zwiększona regeneracja powysiłkowa, lepsza odporność i rozbudowa masy mięśniowej – takie efekty zadeklarowali konsumenci w nowym badaniu dotyczącym wykorzystania suplementu z ubikwinolem i ekstraktem z lukrecji opracowanego przez...
-
21.01.2020
Najważniejsze trendy dla żywności funkcjonalnej i napojów w 2020 r cz.3
Żywność funkcjonalna co prawda nie ma prawnej definicji, ale pojęcie jest szeroko wykorzystywane i wzbudza niemalejące zainteresowanie konsumentów i przemysłu. Przedstawiamy trendy na 2020 dla rynku US.
-
06.12.2019
Szklanka soku poprawia pamięć, koncentrację i spostrzegawczość
Zjawisko starzejącego się społeczeństwa widoczne jest w wielu państwach Europy, w tym także w Polsce. Wiąże się to z nowymi wyzwaniami ekonomicznymi, jak również społecznymi.
-
12.11.2019
Dieta, a mikroflora jelitowa
Badania sugerują, że mikroflora jelitowa jest niezwykle wrażliwa na przyjmowany pokarm.
-
08.11.2019
Psycholog wyjaśnia, dlaczego nie jemy wystarczającej ilości owoców i warzyw
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia.
-
01.11.2019
5 dobrych powodów, by sięgać po soki i smoothies
Czy wiedziałeś, że szklanka soku lub smoothie (ok. 200 ml) może być jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców?
-
04.10.2019
Spożycie soku owocowego nie wpływa na masę ciała dzieci
W ostatnich latach ukazało się wiele badań, które potwierdzają właściwości licznych biologicznie aktywnych związków występujących w sokach owocowych.
-
12.09.2019
Cudze chwalicie, swego nie znacie – co w polskim sadzie piszczy
Superowoce, choć brzmi to banalnie, są prawdziwymi super bohaterami codziennej diety. Choć wszystkie warzywa i owoce, spożywane w minimum 5 porcjach dziennie...
-
13.08.2019
Czy można zmniejszyć ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2? Wyzwanie dla edukacji i producentów żywności
Liczba osób chorujących na cukrzycę na całym świecie stale rośnie. Według danych z 2017 roku na cukrzycę chorowało ponad 425 milionów dorosłych.
-
23.07.2019
Trening z dietą na piątkę
Dieta osoby aktywnej fizycznie powinna być w odpowiedni sposób zbilansowana, przede wszystkim z uwzględnieniem równowagi energetycznej. Niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej...
-
20.06.2019
Dieta w ciąży może wpływać na ryzyko rozwoju ADHD u dziecka
Ryzyko rozwoju symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z brakiem koncentracji uwagi (ADHD) w dzieciństwie może być zależne od diety matki w okresie ciąży. Do takich wniosków doszli naukowcy z Hiszpanii w nowym artykule opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie „The Journal of Pediatrics”.
-
14.06.2019
Czy warto jeść orzechy będąc w ciąży?
Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element...
-
31.05.2019
Bakterie jelitowe w walce z otyłością i zaburzeniami metabolizmu
Wyniki europejskiego projektu badawczego MyNewGut, koordynowanego przez Wyższą Radę Badań Naukowych (CSIC) w Hiszpanii, dowodzą, że mikrobiom jelitowy wpływa na regulację apetytu, metabolizm wielu składników odżywczychm, masę ciała i moduluje stan zapalny w organizmie.
-
07.05.2019
Zła dieta zabija – „The Lancet” publikuje wyniki ogólnoświatowego badania
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie
-
01.05.2019
Probiotyki mogą wzmacniać kości
Po raz pierwszy naukowcy udowodnili, że suplementacja probiotykami może mieć wpływ na zdrowie kości. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Göteborgu w Szwecji u starszych kobiet, które otrzymywały probiotyki ze szczepem Lactobacillus reuteri 6475, stwierdzono o 50% mniejsze straty w kośćcu w porównaniu z kobietami otrzymującymi placebo.
Nasi partnerzy