Dieta i zdrowie
-
02.03.2021
Nowy limit ilości witaminy D w suplementach diety
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
-
26.02.2021
Kiełki roślin – źródło związków prozdrowotnych
Kiełki ze względu na bogactwo składników bioaktywnych w swoim składzie często wykorzystywane są jako żywność funkcjonalna, która m.in. wspomaga leczenie wielu schorzeń, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, zwiększa odporność organizmu.
-
24.02.2021
Skrobie typu OSA jako innowacyjne dodatki stabilizujące układy emulsyjne w żywności
Skrobie OSA wykazują zarówno cechy lipofilowe, jak i hydrofilowe, dzięki czemu efektywnie stabilizują układy emulsyjne. Ponadto, charakteryzują się one niższą temperaturą kleikowania oraz mniejszą podatnością na retrogradacją niż skrobie naturalne.
-
22.02.2021
94 organizacje wzywają KE do odrzucenia ograniczeń roślinnych zamienników nabiału - #StopAm171
Prawie 100 organizacji zrzeszonych przy Europejskim Sojuszu na Rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego (EAPF) wzywa Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do odrzucenia poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013. Poprawka 171 cenzurowałaby nazwy i opisy używane przez żywność pochodzenia roślinnego.
-
18.02.2021
Białe ryby ze znakiem MSC – zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów
Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
-
16.02.2021
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na Arsen nieorganiczny
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
-
11.02.2021
Lidl opracowuje pierwszy standard bioróżnorodności dla rolnictwa konwencjonalnego w ramach GLOBALG.A.P.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
-
09.02.2021
Opinia naukowa EFSA dotycząca zharmonizowanego znakowania Front-of-Pack i ograniczenia oświadczeń dotyczących żywności
EFSA ma obowiązek wydania opinii naukowej do marca 2022 r. W sprawie projektu będzie prowadzić konsultacje publicznie do końca 2021 r.
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
03.02.2021
Oświadczenia zdrowotne rozszyfrowane
Oświadczenia zdrowotne mają pomagać konsumentom zrozumieć jaki wpływ na zdrowie ma kupowana przez nich żywność. Badania naukowców z międzynarodowego projektu „Health Claims Unpacked” pokazują, że wielu z nas ma wciąż duże problemy z ich przetrawieniem.
-
27.01.2021
Rynek mlecznych alternatyw w Polsce
W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.
-
21.01.2021
Nowe badania pokazują, że guma arabska powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
-
14.01.2021
Wydawanie opinii w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
-
11.01.2021
Badania naukowe ujawniają wzrost spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych podczas pandemii, a jak na tle świata wypada Polska?
Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe.
-
05.01.2021
Podatek cukrowy
Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
-
01.01.2021
Postanowienia noworoczne są przereklamowane
Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów...
-
31.12.2020
Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
-
25.12.2020
Chemiczne reakcje podczas przygotowywania bożonarodzeniowego indyka
W wielu krajach nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez świątecznego indyka. Skąd pochodzi wilgoć i soczystość w indyku? Co dzieje się z nim podczas pieczenia? Reakcja Maillarda – kluczem odpowiedniego smaku świątecznego indyka.
-
24.12.2020
Wartości odżywcze mięsa karpia
Wszystkie ryby i owoce morza są dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.
-
24.12.2020
Żywność i napoje podczas świątecznych spotkań w dobie Covid-19 – wskazówki i zalecenia CDC
W tym roku Święta Bożego Narodzenia na całym świecie obchodzić będziemy inaczej, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19. Należy unikać działań, które są bardziej ryzykowne i rozważyć alternatywne sposoby świętowania, które stwarzają mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się Covid-19.
-
23.12.2020
Ilu Polaków planuje roślinne święta? Najnowsze badania RoślinnieJemy
Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?
Nasi partnerzy