Dieta i zdrowie
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
27.09.2024
Suplementacja żeń-szeniem może poprawiać regenerację po treningu
Stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i koreańskiej korzeń żeń-szenia znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Nowe badanie wskazuje, że może on być szczególnie korzystny w regeneracji mięśni po treningu.
-
17.09.2024
Nowoczesne podejście do produkcji żywności o specjalnych właściwościach funkcjonalnych przeciwdziałających zmęczeniu
Synergiczne połączenie związków aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego, ekstraktów roślinnych i mulit-witamin dla poprawy energii fizycznej i psychicznej.
-
06.09.2024
FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy
-
30.08.2024
Aplikacja, która pomoże w prewencji otyłości wśród dzieci i młodzieży?
Naukowcy z Hiszpanii opracowali prototypową aplikację mobilną, która ma pomóc w prewencji otyłości wśród dzieci i młodzieży.
-
15.08.2024
Suplement na bazie inuliny może pomóc w leczeniu alergii pokarmowych
Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych stworzyli suplement na bazie inuliny, który może odegrać istotną rolę w leczeniu alergii pokarmowych.
-
13.08.2024
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
-
12.08.2024
EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
-
12.08.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy: Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży
19 września 2024 roku w Centrum Wodnym SGGW odbędzie się VIII Narodowy Kongres Żywieniowy, organizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Wydarzenie to, będące kontynuacją prestiżowej serii kongresów, odbędzie się pod hasłem „Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży” i zgromadzi ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się najnowszą wiedzą i wynikami badań.
-
09.08.2024
Nowe narzędzie internetowe EFSA do obliczania narażenia na enzymy spożywcze w diecie
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
-
01.08.2024
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
-
29.07.2024
FDA zatwierdza hydrolizaty białka serwatkowego do mleka modyfikowanego dla niemowląt
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
-
29.07.2024
Najnowsze konsultacje publiczne ogłoszone przez EFSA
Rozpoczęły się konsultacje publiczne odnośnie: projektu raportu naukowego na temat przeglądu metodologii stosowanej do oszacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności oraz dokumentu obejmującego przegląd opinii w sprawie marginesu narażenia dla substancji chemicznych wykazujących zarówno właściwości genotoksyczne, jak i rakotwórcze.
-
26.07.2024
Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
-
26.07.2024
Czy dieta bogata w tłuszcz może sprzyjać zachowaniom lękowym?
Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.
-
25.07.2024
Moda na zdrowe odżywianie. Pięć trendów, które warto znać
Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia. Jako społeczeństwo jesteśmy tego faktu coraz bardziej świadomi. Zaczynamy z większą uwagą podchodzić do komponowania codziennego jadłospisu. Z rosnącym zainteresowaniem śledzimy nowinki dietetyczne. Wiemy, że zdrowa dieta może znacznie poprawić jakość życia. Jak jeść, by dobrze funkcjonować? Oto pięć dietetycznych trendów, które warto znać i wdrożyć!
-
16.07.2024
Strączki w prewencji cukrzycy typu 2
Nowe badanie opublikowane przez naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych ujawnia mechanizmy, które stoją za ochronnym działaniem strączków w kontekście cukrzycy typu 2.
-
10.07.2024
Co musisz wiedzieć o małocząsteczkowych związkach arsenu (DMA I MMA) w żywności? - analiza EFSA
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
-
09.07.2024
Naukowcy wiążą ultraprzetworzoną żywność z problemami zdrowotnymi i ryzykiem przedwczesnej śmierci
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Nasi partnerzy