Dieta i zdrowie
-
06.05.2024
Dieta wegańska vs dieta ketogeniczna – jak każda z nich wpływa na układ odpornościowy?
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazuje, że pod wpływem diety wegańskiej lub diety ketogenicznej w organizmie zachodzą istotne zmiany dotyczące układu odpornościowego.
-
03.05.2024
Badania wskazują, że oliwa z oliwek reguluje działanie mikrobioty jelitowej
Zespół naukowców z Hiszpanii opublikował wyniki badań, z których wynika, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na funkcjonowanie bakterii jelitowych.
-
01.05.2024
Słodzone napoje i soki są związane z ryzykiem cukrzycy typu 2?
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badanie, w którym sprawdzano czy spożywanie słodzonych napojów i soków w młodym wieku przekłada się na ryzyko cukrzycy typu 2.
-
29.04.2024
Nowe międzynarodowe rekomendacje dotyczące doustnej immunoterapii alergii pokarmowych u dzieci
Zespół naukowców z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opublikował międzynarodowe rekomendacje dotyczące poprawy tolerancji dzieci na powszechnie spotykane alergeny pokarmowe.
-
23.04.2024
Komisja Europejska musi zaktualizować swoje podejście do zwalczania otyłości – apelują eksperci
Sympozjum, zorganizowane 17 kwietnia 2024 w Brukseli przez Europejski Instytut Polityki Competere.eu we współpracy z Rosą D’Amato, posłanką do Parlamentu Europejskiego z ramienia frakcji Zielonych / EFA, skupiło się na innowacyjnych podejściach do rozwiązania globalnej pandemii otyłości.
-
18.04.2024
Kobiety w ciąży mogą być narażone na ftalany z przetworzonej żywności
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.
-
08.04.2024
Nowy biomarker spożycia kawy
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.
-
01.04.2024
Bakterie jelitowe mogą pomóc w leczeniu alergii pokarmowej
Naukowcy z Japonii odkryli powiązanie między mikrobiotą jelitową a efektywnością doustnej immunoterapii stosowanej w leczeniu alergii na białka mleka krowiego.
-
26.03.2024
Na świecie żyje ponad miliard osób z otyłością
W chwili obecnej liczba cierpiących na otyłość na całym świecie to ponad miliard osób. Oznacza to, że z chorobą tą zmaga się co 7. człowiek, a wzrost liczby przypadków otyłości zaobserwować można w niemal wszystkich krajach – takie wnioski płyną z nowej analizy opublikowanej w czasopiśmie naukowym The Lancet.
-
20.03.2024
Wpływ diety roślinnej na zmiany klimatu – najnowsze szacunki naukowców
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
-
19.03.2024
Czy prebiotyki mogą wpływać na komunikację między jelitami a mózgiem?
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
-
12.03.2024
Otyłość w Polsce – nowy raport NIK
29 lutego br. ukazał się nowy raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK) dotyczący profilaktyki i leczenia otyłości w Polsce. Wyniki wskazują, że choroba ta niezmiennie stanowi w naszym kraju istotny problem – zarówno zdrowotny, jak i ekonomiczny.
-
26.02.2024
Fermentacje Mikrobiologiczne
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
-
23.02.2024
Młodsze pokolenia zwracają większą uwagę na środowiskowe i społeczne aspekty kupowanej żywności
W nowym raporcie „Consumer Food Insights” eksperci z amerykańskiego Uniwersytetu Perdue przedstawili wyniki badania, w którym pytali konsumentów o kwestie takie jak wyrzucanie jedzenia, bezpieczeństwo żywnościowe czy decyzje zakupowe.
-
20.02.2024
Kiełki brokułu mogą pomóc pacjentom z chorobami zapalnymi jelit
Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).
-
16.02.2024
Uzależniająca żywność może być czynnikiem ryzyka otyłości
Nadwaga i otyłość związane są przede wszystkim z nadmiarem spożywanych kalorii. Badania naukowe sugerują, że istotną rolę w tym kontekście może pełnić uzależnienie od jedzenia.
-
31.01.2024
Polska wyróżniona certyfikatem WHO za eliminację tłuszczów trans
Polska jest jednym z pięciu pierwszych państw na świecie, które uzyskały certyfikat WHO Validation of Trans Fat Elimination, za wdrożenie programu REPLACE na rzecz obniżania tłuszczy trans.
-
29.01.2024
Eksperci BfR zwracają uwagę na rolę folianów w diecie
W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.
-
26.01.2024
Cena czy zdrowie – co odgrywa większą rolę podczas decyzji zakupowych?
Według nowego badania brak zachęty do kupowania zdrowszej żywności sprawia, że podczas zakupów spożywczych konsumenci przedkładają cenę ponad wartość żywieniową wybieranych produktów.
-
25.01.2024
Arsen nieorganiczny w żywności – EFSA potwierdza obawy zdrowotne
Narażenie konsumentów na nieorganiczny arsen w żywności budzi obawy zdrowotne wynika z najnowszej oceny ryzyka tej substancji zanieczyszczającej przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia ekspertów potwierdzają i podtrzymują wyniki wcześniejszej oceny EFSA dotyczącej zagrożeń związanych z obecnością nieorganicznego arsenu w żywności z 2009 r.
-
25.01.2024
Obecność toksycznej substancji w suplementach diety – ostrzeżenie FDA
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
Nasi partnerzy