Dieta i zdrowie
-
14.07.2023
Sejm uchwalił nowelizację ustawy - będzie zakaz sprzedaży energetyków osobom do 18. roku życia
W dn. 13 lipca br. Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zdrowiu publicznym, wprowadzającą zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem tauryny i kofeiny osobom do 18. roku życia - w placówkach oświatowych i w automatach. Zrezygnowano z zakazu reklamy i promocji.
-
26.06.2023
Badania dowodzą, że DNA uszkodzone przez wysoką temperaturę w żywności może mieć powiązanie z rakiem
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.
-
23.06.2023
Czy jesteś pewien, że odpowiednio nawadniasz swój organizm?
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.
-
22.06.2023
Żywność funkcjonalna trendem wśród start-upów. Jaka będzie żywność przyszłości?
O projektowaniu żywności w odpowiedzi na oczekiwania i trendy konsumenckie podczas spotkania prasowego mówili dr Magdalena Marczewska i dr hab.,prof. ucz. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje projektem EIT Food Consumer Engagement Labs.
-
15.06.2023
Niezdrowa dieta może zaburzać sen głęboki
Naukowcy ze Szwecji postanowili sprawdzić czy „śmieciowe jedzenie” wpływa na to, jak śpimy. Wyniki badania wskazują, że niezdrowia dieta może powodować zaburzenie tzw. snu głębokiego.
-
13.06.2023
Czy wiesz co jesz? Zagadnienia związane z wyznaczaniem wartości odżywczej i interpretacją danych na etykiecie
Wartość odżywcza artykułów żywnościowych jest zależna przede wszystkim od rodzaju produktu, natomiast w danej grupie asortymentowej jest uwarunkowana technologią wytworzenia, doborem odmian roślin i ras zwierząt, sposobem ich uprawy bądź hodowli, a także metodami przetwarzania i przechowywania. Nie możemy zapominać, iż służy do pokrycia potrzeb człowieka związanych z przemianami metabolicznymi i nie tylko
-
22.05.2023
WHO odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
-
17.05.2023
„CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” - 18 Międzynarodowy Dzień Celiakii
O celiakii i diecie bezglutenowej trzeba mówić. Dlatego 20 maja, w ramach obchodów 18 Międzynarodowego Dnia Celiakii, zaprosiliśmy osoby należące do Stowarzyszenia na bezpłatną konferencję pt. „CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” .
-
12.05.2023
Czy zanieczyszczenia obecne w żywności mają związek z otyłością?
Opublikowane niedawno badania naukowe wskazują, że zanieczyszczenia obecne w żywności mogą mieć związek z występowaniem otyłości.
-
11.05.2023
Żywność przetworzona a nowotwory – wyniki największego do tej pory badania nie pozostawiają wątpliwości
Opublikowano wyniki największego do tej pory badania dotyczącego związku między żywnością wysokoprzetworzoną a ryzykiem nowotworów.
-
05.05.2023
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pracuje nad reformulacją składu produktów przetworzonych
Irlandzki Zespół ds. Reformulacji Żywności opublikował raport z działań za rok 2022. Specjalny organ powołany został w 2021 roku w celu wdrożenia Irlandzkiej Strategii Reformulacji Żywności na lata 2021-2025, która stanowi istotny element rządowej agendy dotyczącej walki z otyłością.
-
03.05.2023
Spożywanie owadów może wpływać korzystnie na mikrobiotę jelitową
Według naukowców chityna i zdrowe tłuszcze z owadów jadalnych mogą działać korzystnie na mikrobiotę jelitową.
-
01.05.2023
Orzechy włoskie mogą wspomagać rozwój umysłowy w okresie nastoletnim
Badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii wskazują, że spożywanie orzechów pozytywnie wpływa na rozwój mózgu w okresie nastoletnim.
-
21.04.2023
Bisfenol A w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia – nowa ocena EFSA i poziom TDI
Narażenie na bisfenol A (BPA) w diecie stanowi problem zdrowotny dla konsumentów we wszystkich grupach wiekowych, stwierdzili eksperci naukowi EFSA w nowej ponownej ocenie. W porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. panel znacznie obniżył tolerowane dzienne pobranie (TDI) BPA - jest ok. 20 tys. razy niższe.
-
18.04.2023
Projekt wytycznych WHO dot. stosowania niskosodowych zamienników soli - konsultacje społeczne
WHO zaprasza wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych, które odbędą się 31 maja 2023 r.
-
14.04.2023
Ketogeniczna vs roślinna – naukowcy oszacowali ślad węglowy popularnych diet
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych porównali sześć popularnych diet pod względem ich śladu węglowego i jakości odżywczej. Najlepiej wypadła dieta wegańska i wegetariańska, najgorzej natomiast – dieta ketogeniczna i dieta paleo.
-
10.04.2023
Alkaloidy pirolizydynowe w żywności
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
-
10.04.2023
Wyniki badania diety całkowitej - MEAL przeprowadzonego przez niemiecki Instytut BfR
Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka.
-
06.04.2023
WHO zaprasza ekspertów do dołączenia do Technicznej Grupy Doradczej ds. Przyrostu Masy Ciała w Ciąży
Działania w ramach obecnego projektu zapewnią możliwość opracowania globalnych wytycznych i narzędzi do oceny oraz zapobiegania niezdrowemu przyrostowi masy ciała podczas ciąży, które mogłoby niekorzystnie wpłynąć na zdrowie matek i noworodków na całym świecie.
-
30.03.2023
Rząd Włoch zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
-
27.03.2023
Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
Nasi partnerzy