Dieta i zdrowie
-
22.03.2023
Profilaktyka chorób nowotworowych poprzez zmianę stylu życia: kluczowa rola naszego epigenomu
Niniejsze podsumowanie zaczynamy od złej wiadomości: co drugiemu z nas zostanie postawione w ciągu życia rozpoznanie raka, czyli stwierdzenie występowania nowotworu złośliwego. Dobra wiadomość jest jednak taka, że...
-
20.03.2023
Czy możliwe jest zapobieganie nowotworom lub nawet ich leczenie metodami dietetycznymi?
Nowotwory złośliwe stoją na drugim miejscu pod względem przyczyn śmierci w USA i w Polsce (w Polsce odpowiadają za mniej więcej 20% zgonów), a podobne dane obserwuje się w pozostałych krajach rozwiniętych.
-
16.03.2023
Żywieniowa profilaktyka nowotworów – fakty, mity i kontrowersje
Choroby nowotworowe to jedna z głównych przyczyn zgonów na całym świecie i jednocześnie jedno z największych wyzwań zdrowia publicznego. Nowotwory były przyczyną prawie 10 mln zgonów w 2020 r., a liczba nowo zdiagnozowanych przypadków może wzrastać. Obecnie szacuje się, że nawet połowie zachorowań na nowotwory można byłoby zapobiec gdyby ludzie stosowali się do zaleceń związanych ze zdrowym stylem życia.
-
14.03.2023
Żywność funkcjonalna dostosowana do potrzeb pacjentów chorych na nowotwory
Żywność funkcjonalna to żywność, która poza podstawowym działaniem odżywczym wywiera określony korzystny wpływ na jedną lub więcej docelowych funkcji organizmu, czego efektem jest poprawa stanu zdrowia i samopoczucia lub zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób. Opracowując nowy produkt funkcjonalny musimy pamiętać, dla kogo go projektujemy i jakie potrzeby ma zaspokoić.
-
09.03.2023
Zasady rekomendowania żywności funkcjonalnej i żywności specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów onkologicznych. Prawo i praktyka
Oprócz swojej podstawowej właściwości tj. dostarczania składników odżywczych, żywność o określonych cechach może również wpływać na funkcje organizmu. Ponadto, odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia są ważnym elementem prewencji pierwotnej, rozumianej jako działania zmierzające do zmniejszenia wystąpienia zaburzeń poprzez przeciwdziałanie czynnikom ryzyka, zanim spowodują wystąpienie zaburzeń
-
07.03.2023
Precyzyjne żywienie chorych na raka piersi z uwzględnieniem narzędzi molekularnych
U osób z przebytą chorobą nowotworową, obserwuje się zwiększone ryzyko wystąpienia innych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby układu krążenia, a także nawrotów i zachorowań na kolejne nowotwory.
-
01.03.2023
Opinia EFSA w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu
Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.
-
21.02.2023
Narażenie na metale ciężkie i spożycie jodu poprzez spożycie wodorostów morskich i halofitów w populacji europejskiej - opinia EFSA
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
-
17.02.2023
Czy oliwa z wytłoczyn jest korzystna dla zdrowia?
Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.
-
10.02.2023
Brak odpowiedniego nawodnienia może przyspieszać tempo starzenia się organizmu
Dorośli, którzy dbają o odpowiednie nawodnienie, są zdrowsi, rzadziej cierpią na choroby przewlekłe i żyją dłużej – takie wnioski płyną z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH).
-
02.02.2023
Naukowcy wyjaśniają dlaczego tak trudno oprzeć się czekoladzie
Wyniki badań naukowych wskazują, że atrakcyjność czekolady nie jest związana wyłącznie z jej smakiem, ale również ze złożonymi procesami fizykochemicznymi zachodzącymi w jamie ustnej.
-
01.02.2023
Raport WHO na temat globalnej eliminacji tłuszczów trans
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
-
13.01.2023
Narażenie dietetyczne i charakterystyka ryzyka wielu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce
Działania opisane w niniejszym raporcie zostały zrealizowane w ramach Europejskiego Programu Stypendialnego ds. Oceny Ryzyka Żywnościowego (EU-FORA) 2021–2022. Celem pracy było zebranie danych o występowaniu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce…
-
10.01.2023
Projekt GIANT LEAPS ma przyspieszyć proces przejścia na białka alternatywne
W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.
-
06.01.2023
Orzechy włoskie mogą łagodzić stres i poprawiać zdrowie psychiczne
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej wskazują, że orzechy włoskie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne i biomarkery metaboliczne.
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
23.12.2022
Czy spożycie ryb może pomóc w prewencji bólu?
Blisko 1,5 miliarda osób na całym świecie zmaga się z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi. Liczba ta rośnie z roku na rok, jednak nadal nie dysponujemy skutecznymi metodami prewencji bólu. Nowe badania wskazują, że potencjalnie efektywne może być w tym kontekście większe spożycie ryb.
-
15.12.2022
Wartość odżywcza okiem analityka
Informacja o wartości odżywczej stanowi istotny element oznakowania środków spożywczych. Konsumenci bardzo często na jej podstawie dokonują wyboru środków spożywczych przed ich zakupem, co jest odzwierciedleniem rosnącego zainteresowania prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
-
06.12.2022
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
-
02.12.2022
Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku – nie przegap i zapisz się już teraz!
Kilkanaście startupów zaprezentuje swoje produkty i technologie w trakcie eventu 8 grudnia. Zapraszamy inwestorów, media i ludzi zainteresowanych do wzięcia udziału w wydarzeniu i dzielenia się na social mediach. Wspólnie działajmy na rzecz lepszego świata - ratujmy go nie tylko na święta. Bilety są darmowe, ale ich liczba jest ograniczona.
-
30.11.2022
Dieta roślinna diecie roślinnej nie równa – liczy się jakość
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
Nasi partnerzy