Dieta i zdrowie
-
15.08.2023
Produkty o wysokiej smakowitości sprzyjają przejadaniu się
Wyniki badań naukowych wskazują, że na większe spożycie kalorii w trakcie posiłku istotny wpływ mają produkty o wysokiej smakowitości.
-
14.08.2023
Niezrównoważona produkcja kawy powoduje, że coraz więcej osób choruje
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
-
08.08.2023
Czy nadmierna suplementacja kwasem foliowym może być szkodliwa?
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
-
04.08.2023
EFSA, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE rozpoczynają kampanię promującą zachowanie zdrowia roślin #PlantHealth4Life
EFSA, Komisja Europejska (KE) i ich partnerzy w państwach członkowskich Unii Europejskiej (UE) rozpoczynają kampanię #PlantHealth4Life. Kampania promuje świadomość zdrowotną roślin i jej związek z naszym codziennym życiem
-
04.08.2023
Spożycie sukralozy może wpływać na układ odpornościowy
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
-
02.08.2023
Alternatywy mleka, stan branży w 2023 r. - raport firmy Helikon Consulting
Według raportu opublikowanego przez Helikon Consulting postęp w zakresie technologii i regulacji prawnych, a także sukces komercyjny wróżą branży zamienników produktów mlecznych świetlaną przyszłość. Kazeina i białka serwatkowe głównym przedmiotem zainteresowania przemysłu fermentacji precyzyjnej.
-
01.08.2023
Innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza wyniki I konkursu NUTRITECH
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
-
24.07.2023
WHO aktualizuje wytyczne dotyczące tłuszczów i węglowodanów
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
-
21.07.2023
Badacze na podstawie przeglądu stwierdzili, że witamina D może złagodzić bóle menstruacyjne
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.
-
20.07.2023
EFSA: badania pokazują, że plastikowe opakowania żywności dla niemowląt poddawane działaniu mikrofal uwalniają mikrocząsteczki
Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku.
-
14.07.2023
Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
-
14.07.2023
Opublikowano wyniki oceny zagrożenia i ryzyka związanego z aspartamem
IARC, WHO JECFA opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.
-
14.07.2023
Sejm uchwalił nowelizację ustawy - będzie zakaz sprzedaży energetyków osobom do 18. roku życia
W dn. 13 lipca br. Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zdrowiu publicznym, wprowadzającą zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem tauryny i kofeiny osobom do 18. roku życia - w placówkach oświatowych i w automatach. Zrezygnowano z zakazu reklamy i promocji.
-
26.06.2023
Badania dowodzą, że DNA uszkodzone przez wysoką temperaturę w żywności może mieć powiązanie z rakiem
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.
-
23.06.2023
Czy jesteś pewien, że odpowiednio nawadniasz swój organizm?
Zbliża się lato, a wraz z nim możemy spodziewać się pierwszych upałów. Gorące dni to idealna okazja, by aktywnie spędzić czas na wolnym powietrzu.
-
22.06.2023
Żywność funkcjonalna trendem wśród start-upów. Jaka będzie żywność przyszłości?
O projektowaniu żywności w odpowiedzi na oczekiwania i trendy konsumenckie podczas spotkania prasowego mówili dr Magdalena Marczewska i dr hab.,prof. ucz. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje projektem EIT Food Consumer Engagement Labs.
-
15.06.2023
Niezdrowa dieta może zaburzać sen głęboki
Naukowcy ze Szwecji postanowili sprawdzić czy „śmieciowe jedzenie” wpływa na to, jak śpimy. Wyniki badania wskazują, że niezdrowia dieta może powodować zaburzenie tzw. snu głębokiego.
-
13.06.2023
Czy wiesz co jesz? Zagadnienia związane z wyznaczaniem wartości odżywczej i interpretacją danych na etykiecie
Wartość odżywcza artykułów żywnościowych jest zależna przede wszystkim od rodzaju produktu, natomiast w danej grupie asortymentowej jest uwarunkowana technologią wytworzenia, doborem odmian roślin i ras zwierząt, sposobem ich uprawy bądź hodowli, a także metodami przetwarzania i przechowywania. Nie możemy zapominać, iż służy do pokrycia potrzeb człowieka związanych z przemianami metabolicznymi i nie tylko
-
22.05.2023
WHO odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
-
17.05.2023
„CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” - 18 Międzynarodowy Dzień Celiakii
O celiakii i diecie bezglutenowej trzeba mówić. Dlatego 20 maja, w ramach obchodów 18 Międzynarodowego Dnia Celiakii, zaprosiliśmy osoby należące do Stowarzyszenia na bezpłatną konferencję pt. „CeliakJa – moje życie z dietą bezglutenową” .
-
12.05.2023
Czy zanieczyszczenia obecne w żywności mają związek z otyłością?
Opublikowane niedawno badania naukowe wskazują, że zanieczyszczenia obecne w żywności mogą mieć związek z występowaniem otyłości.
Nasi partnerzy