Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.
Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
Szeroko zakrojone badanie przeprowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że dieta uboga we flawanole może przyczyniać się do pogorszenia pamięci.
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne, w których przestrzega przed używaniem zamienników cukru w celu redukcji masy ciała – zamiast tego zalecane jest stosowanie diety o niższej intensywności słodkiego smaku.
Przedstawione w raporcie dane wskazują, że w Polsce produktów z oznaczeniami wskazującymi na ich „zrównoważone” pochodzenie przybywa znacznie szybciej niż średnio w pozostałych krajach europejskich.
Wyniki badań naukowych wskazują, że na większe spożycie kalorii w trakcie posiłku istotny wpływ mają produkty o wysokiej smakowitości.
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
EFSA, Komisja Europejska (KE) i ich partnerzy w państwach członkowskich Unii Europejskiej (UE) rozpoczynają kampanię #PlantHealth4Life. Kampania promuje świadomość zdrowotną roślin i jej związek z naszym codziennym życiem
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
Według raportu opublikowanego przez Helikon Consulting postęp w zakresie technologii i regulacji prawnych, a także sukces komercyjny wróżą branży zamienników produktów mlecznych świetlaną przyszłość. Kazeina i białka serwatkowe głównym przedmiotem zainteresowania przemysłu fermentacji precyzyjnej.
30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 mln PLN. Wśród nich m.in.: kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw misa; przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym; funkcjonalne preparaty na bazie fortyfikowanego białka konopnego.
WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć całkowite spożycie tłuszczu do 30% całkowitego spożycia energii lub mniej. I zaleca, aby dorośli spożywali co najmniej 400 g warzyw i owoców oraz 25 g naturalnie występującego błonnika pokarmowego dziennie.
Na podstawie przeglądu systematycznego oraz analizy randomizowanych badań klinicznych zbadano wpływ suplementacji witaminą D na pierwotne bolesne miesiączkowanie.
Wyniki badania ujawniły znaczną rozbieżność w ilości znalezionych mikroplastików, ale wszystkie próbki zawierały alarmujące poziomy cząstek plastiku.
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki.
IARC, WHO JECFA opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.
W dn. 13 lipca br. Sejm uchwalił nowelizację ustawy o zdrowiu publicznym, wprowadzającą zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem tauryny i kofeiny osobom do 18. roku życia - w placówkach oświatowych i w automatach. Zrezygnowano z zakazu reklamy i promocji.
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.