Dodatki i składniki
-
08.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI „Pochodzenia naturalnego”, „składnik barwiący”, „z owoców” – opisy składników w wykazie
Wykaz składników jest jednym z kluczowych elementów oznakowania żywności. To właśnie do niego często sięgają konsumenci (a przynajmniej powinni) aby sprawdzić, jakie komponenty kryją się w produkcie i czy wykaz potwierdza cechy środka spożywczego eksponowane zazwyczaj na froncie opakowania (np. brak dodatków, naturalny charakter itp.).
-
04.08.2022
Obiecujące wyniki badań nad zastosowaniem naturalnych substancji w leczeniu cukrzycy
Cukrzyca to choroba charakteryzująca się nadmiarem glukozy w krwiobiegu, który może powodować uszkodzenia wielu organów. Badania naukowców z Argentyny wskazują, że pochodne związków naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych mogą przeciwdziałać niektórym ze skutków tego schorzenia.
-
01.08.2022
Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do produktów plant-based
Składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
-
01.08.2022
Czy suplementy diety zawierające monakolinę K muszą zostać wycofane z obrotu? - Abstrakt artykułu
Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu już od wielu lat jest przedmiotem obserwacji i dyskusji, jednak dopiero teraz zdecydowano się na wprowadzenie zmian i ograniczeń, dotyczących wykorzystywania tego składnika. Czy to oznacza, że z aptek zaczną znikać produkty niespełniające wymagań rozporządzenia 2022/860?
-
28.07.2022
50% suplementów diety zawiera ukryte składniki pochodzenia zwierzęcego
Raport ujawnił, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.
-
25.07.2022
Pierwsza na świecie wołowina, przy produkcji której znacznie obniżono emisję metanu dostępna w sklepach w Szwecji
Szwedzka firma opracowała dodatek paszowy dla bydła oparty na gatunku czerwonych alg Asparagopsis, który zmniejsza emisję metanu.
-
25.07.2022
Wycofanie określonych partii chipsów kukurydzianych ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego alkaloidami tropanowymi
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych, 125g z powodu stwierdzenia wysokiej zawartości alakaloidów tropanowych, pochodzących z surowca użytego do ich produkcji.
-
21.07.2022
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, czerwiec 2022
Izrael zatwierdził nowe prawo dotyczące dobrostanu zwierząt, w którym zakłada się odejście od chowu klatkowego do 2038 roku.
-
21.07.2022
Alkaloidy opium w maku i niektórych produktach piekarniczych
Komisja UE ustanowiła najwyższe dopuszczalne limity – obowiązują od 1 lipca br.
-
19.07.2022
Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową mąk, kasz, ryżu, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych śniadaniowych (np. kulek o smaku czekoladowym). Kontrolą objęto łącznie 117 podmiotów, w tym 66 sklepów i 51 producentów.
-
18.07.2022
Glikolipidy - nowy dodatek do żywności
Glikolipidy uzyskały zezwolenie na stosowanie dodatki do żywności m.in. w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującym
-
14.07.2022
Lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
-
14.07.2022
Jakość handlowa koncentratów spożywczych oraz znakowanie octów w 2022 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów. Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów.
-
14.07.2022
Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG)
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
-
13.07.2022
Stosowanie niecukrowych substancji słodzących – WHO konsultuje projekt wytycznych
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
-
13.07.2022
Komisja Europejska odnotowuje rekordowe liczby ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2021 roku
W roku 2021 odnotowano najwyższą w historii liczbę powiadomień w działalności każdego z komponentów Sieci Ostrzegania i Współpracy. W 2021 r. za pośrednictwem systemu RASFF przekazano 4607 powiadomień, ponadto wymieniono 2290 powiadomień o niezgodnościach, a informacje o podejrzeniu fałszerstwa przekazano 407 razy.
-
12.07.2022
Za sprawą inflacji koszty produkcji czekolady są najwyższe od lat
W 2022 r. obchodzony zwyczajowo 7 lipca Światowy Dzień Czekolady upłynął po znakiem rosnących cen surowca, które sprawiają, że produkcja czekolady jest aktualnie znacznie droższa niż w ostatnich latach.
-
08.07.2022
Opinia naukowa w sprawie oceny grupy aromatyzującej 415 (FGE.415)
Agencja EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) została poproszona o ocenę bezpieczeństwa substancji (E)-3-benzo[1,3]dioksol-5-ilo-N,N-difenylo-2-propenamid [FL- nr: 16.135] jako nowa substancja aromatyczna, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
07.07.2022
Maksymalny limit dla monakoliny K z czerwonego ryżu – ZMIANA ROZPORZĄDZENIA 1925/2006
Rozporządzenie 1925/2006[1] określa zasady wzbogacania żywności, tj. dodawania do niej witamin i składników mineralnych, jak też innych, wybranych substancji w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony konsumentów.
-
05.07.2022
Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
Nasi partnerzy