Dodatki i składniki
-
21.07.2021
Od ziarna sezamu do lodów, historia tlenku etylenu, jaka jest faktyczna skala problemu?
7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów.
-
15.07.2021
UE przeznacza 32 mln EUR na finansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka w celu „rozbudzenia innowacji”
W ramach programu finansowania Unii Europejskiej Horizon Europe przeznaczono 32 mln EUR na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane.
-
14.07.2021
Jak odróżnić cytrynę od pomarańczy?
Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna, warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
08.07.2021
Roślinne odżywki proteinowe dobrą alternatywą dla białka serwatkowego?
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Centre for Nutraceuticals z brytyjskiego Uniwersytetu Westminster wskazuje, że roślinne odżywki białkowe mogą stanowić wartościową alternatywę klasycznych preparatów z mleka krowiego – przede wszystkim w przypadku osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi.
-
06.07.2021
Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
-
05.07.2021
Innowacyjna metoda detekcji glutenu
Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności.
-
05.07.2021
Nowe zobowiązanie UNESDA – branża napojowa w Europie do 2025 r. zmniejszy średnią zawartość cukrów dodanych w napojach o kolejne 10%
W czasie zmieniających się preferencji konsumentów i rosnących oczekiwań w zakresie zdrowia publicznego, zobowiązania te są wkładem branży w to, aby zdrowszy wybór stał się łatwym wyborem w ramach unijnej strategii "Od pola do stołu" i jej kodeksu postępowania dla odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
-
02.07.2021
Maksymalne poziomy wapnia i potasu oraz warunki stosowania preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea jako składników suplementów diety - stanowisko zespołu ds. Suplementów Diety
W kwietniu br. odbyło się kolejne w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących maksymalnych ilości wapnia oraz potasu oraz preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea możliwych do stosowania w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych. Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął cztery Uchwały.
-
30.06.2021
Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.
-
28.06.2021
Przegląd metod produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Obserwując obecne trendy w rozwoju piw niskoalkoholowych oraz bezalkoholowych można się spodziewać, że coraz większa ilość browarów zacznie włączać tego typu produkty do swojej oferty. Najtańszym sposobem jest użycie metod biologicznych, jeżeli dąży się do konkurencyjności na rynku to trzeba dokonać inwestycji w linię do dealkoholizacji piwa.
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.
-
25.06.2021
Bakterie zmienią PET w aromat wanilinowy
Naukowcy opracowali nowy sposób rozwiązania narastającego problemu zanieczyszczenia plastikiem… wykorzystując bakterie do przekształcania odpadów z tworzyw sztucznych w aromat waniliowy.
-
23.06.2021
Nazwa marketingowa suplementu diety
Sukces sprzedaży suplementów diety w dużym stopniu zależy od obietnicy, którą producent składa konsumentowi poprzez deklarowanie korzyści dla zdrowia. Konsumenci kupują suplementy diety właśnie ze względu na oczekiwany efekt. Może nim być uzupełnienie diety w brakujące składniki odżywcze lub wprowadzenie do diety składników, których spożycie ma dawać efekt fizjologiczny np. wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego lub funkcjonowanie stawów.
-
21.06.2021
Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych
„Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
-
18.06.2021
Opinia EFSA - dwutlenek tytanu nie jest bezpieczny jako dodatek do pasz
Panel EFSA ds. dodatków i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach dla zwierząt (FEEDAP) wydał opinię negatywną nt. bezpieczeństwa stosowania dwutlenku tytanu w paszach nie mogąc wykluczyć obaw związanych z jego genotoksycznością.
-
16.06.2021
Masowe wycofania lodów i sorbetów we Francji z powodu wykrycia tlenku etylenu w substancjach stabilizujących
Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki...
-
11.06.2021
AKRAS Flavours let there be taste
Beer-Mixy do piw bezalkoholowych, wzmocnienie chmielowych i gorzkich nut, aromaty mikrokapsułkowane - AKRAS Flavors rozumie, że indywidualne receptury są kluczowe dla sukcesu produktu.
-
10.06.2021
W jaki sposób nadać pełnię smaku piwom bezalkoholowym?
W odpowiedzi VIMAX proponuje linię preparatów aromatycznych chmielu – HopsVim®, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżo zebranych szyszek chmielu, odpowiednio przygotowane do bezpośredniego użycia w piwie poprzez bardzo dobrą rozpuszczalność.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
03.06.2021
Na dobre polubiliśmy się z roślinnym nabiałem – nowy raport RoślinnieJemy
Już 38% Polaków wybiera napoje roślinne, a 31% wprowadza do jadłospisu roślinne alternatywy sera – kampania RoślinnieJemy opublikowała wyniki badania przeprowadzonego przez Panel Ariadna odnośnie postaw konsumenckich Polaków wobec alternatyw nabiału.
Nasi partnerzy