Dodatki i składniki
-
24.04.2023
Przepisy określające jakość handlową miodu
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).
-
18.04.2023
Projekt wytycznych WHO dot. stosowania niskosodowych zamienników soli - konsultacje społeczne
WHO zaprasza wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych, które odbędą się 31 maja 2023 r.
-
10.04.2023
Alkaloidy pirolizydynowe w żywności
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
-
06.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego pektynesterazy z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus oryzae AR-962
Enzym wytwarzany przez AB Enzymes GmbH został poddany ocenie bezpieczeństwa przez panel EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.
-
03.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego zawierającego endo-poligalakturonazę i celulazę z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Talaromyces cellulolyticus NITE BP-03478
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
-
30.03.2023
Seminarium naukowe EFSA - „Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych”
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
-
30.03.2023
Rząd Włoch zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
-
29.03.2023
Glukozylowane glikozydy stewiolowe jako substancje słodzące
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w wybranych kategoriach żywności
-
27.03.2023
Plan transformacji białek jako ekonomiczna siła napędowa w Holandii
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
-
06.03.2023
Niezbędna jest większa autonomia i dywersyfikacja źródeł pasz dla zwierząt w UE
Potrzeba większej autonomii i dywersyfikacji źródeł pasz dla zwierząt oraz rosnący nacisk na zrównoważony rozwój rolniczych łańcuchów dostaw i obieg zamknięty zachęcają do innowacji w żywieniu zwierząt. Coraz większą rolę odgrywają produkty uboczne, które pokrywają 12% potrzeb przemysłu.
-
01.03.2023
Opinia EFSA w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu
Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.
-
22.02.2023
Proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu – oświadczenie zdrowotne zatwierdzone przez FDA
Po procesie weryfikacji przez Food and Drug Administration (FDA), Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne w Stanach Zjednoczonych stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
-
21.02.2023
Jakość handlowa miodu i produktów na bazie miodu w 2022 r.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
-
16.02.2023
Ponowna ocena mączki chleba świętojańskiego (E410) jako dodatku do żywności
EFSA wydała ponowną opinię, zawierającą ocenę mączki chleba świętojańskiego (E410) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni oraz działania następcze związane z jej ponowną oceną jako dodatku do żywności do zastosowań w żywności dla wszystkich grup ludności.
-
09.02.2023
Rekordowa kara w związku z niehigienicznymi warunkami w fabryce producenta dodatków do żywności, będącymi przyczyną epidemii Salmonelli
Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
-
01.02.2023
Raport WHO na temat globalnej eliminacji tłuszczów trans
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
-
31.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 3
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
-
30.01.2023
Żywność i składniki żywności pochodzące z kultur komórkowych – EFSA zaprasza na sympozjum naukowe
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
-
26.01.2023
Nowatorska żywność hybrydowa ukierunkowana na przyszłe wyzwania w zakresie zrównoważonego rozwoju i zdrowia
Celem projektu jest opracowanie nowatorskich, zrównoważonych i pożywnych hybrydowych analogów mięsa, opartych na technologii ekstruzji o wysokiej wilgotności, łączących białka roślinne ze składnikami pochodzącymi z produktów ubocznych ryb i drobiu, wodorostów, mikroalg i larw owadów.
-
26.01.2023
Konopie – zmiany w płatnościach
Od roku 2023 uprawa konopi odmiany Rajan nie kwalifikuje się do płatności bezpośrednich.
-
25.01.2023
„Opracowanie odtwarzalnych nutraceutycznych emulsji i proszków na bazie ekstraktów z wybranych makuchów dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych” akronim NutriReEm
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, a w 2035 roku osoby mające 60 lub więcej lat (60+) będą stanowić niemal 1/3 polskiej populacji, a w 2050 roku – już ok. 40 %.
Nasi partnerzy