Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej austriacki sąd skierował wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności.
Brak jest wystarczających danych na temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
Wycofanie masła orzechowego Jif gwałtownie rozszerzyło się w ostatnim tygodniu i teraz dotyczy co najmniej 69 innych produktów. Wycofanie dotyczy również rynków poza Stanami Zjednoczonymi, w tym Europy.
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
Rozporządzeniem 2022/860 wprowadzono ograniczenia stosowania monakolin oraz wymogi w odniesieniu do warunków ich wykorzystania w produkcji
DSM połączy się z Firmenich, aby stać się wiodącym dostawcą składników żywności oraz produktów dla branży kosmetycznej i well-being. Dużą koncentrację kierować będą na sektor plant-based.
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
Dopuszczalne dzienne spożycie miedzi ze wszystkich źródeł w żywności zostanie zmniejszone z 0,15 mg/kg masy ciała (bw) do 0,07 mg/kg masy ciała na podstawie zaktualizowanej oceny dowodów naukowych.
Obowiązek powiadomienia FSAI spoczywa na producencie, jeśli produkt jest wytwarzany w Irlandii oraz na importerze, jeśli produkt jest importowany do Irlandii.
Dn. 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
Gluten to frakcja białek znajdujących się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich odmianach krzyżowych oraz ich pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują.
7 maja 2022 r. zaczną obowiązywać przepisy, dzięki którym prowadzenie uprawy oraz skupu maku i konopi włóknistych będzie łatwiejsze.
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Słowa „czekolada”, „czekolada mleczna” czy „pralinki” widniejące na opakowaniach słodyczy brzmią znajomo dla wszystkich fanów łakoci. Jednak, gdy na opakowaniu pojawiają się mniej popularne, obco brzmiące nazwy, takie jak „czekolada a la taza”, „czekolada orzechowa Gianduja”, czy „czekolada familiar”, niejeden klient może poczuć się zakłopotany.
Czy firma sprzedająca suplementy - Natural Pharmaceuticals - reklamując te produkty, mogła wprowadzać konsumentów w błąd? Wykaże to postępowanie. Zarzuty Prezesa Urzędu dotyczą m.in. nietransparentnych informacji o tym, że co rok konsument będzie otrzymywał zapas suplementów.
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Nowe badania etiopsko-brytyjskiego zespołu naukowców wskazują, że powszechnie uprawiana na terenie Afryki roślina z rodziny bananowatych może okazać się ważnym sojusznikiem w zwalczaniu głodu na świecie.
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.
FDA opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.
Przedmiotem rozstrzygnięcia była interpretacja art. 18 ust. 2 rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do oznaczania w składzie środków spożywczych również form chemicznych użytych witamin.
Branża konopna jest jedną z najszybciej rozwijających się nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. W obrocie handlowym stale pojawiają się nowe produkty wytworzone z wykorzystaniem surowca konopnego.
Europejskie stowarzyszenia wzywają do działania na rzecz budowy spójnych ram dla probiotyków w UE - w stosowanie terminu probiotyk na etykietach i komunikacji z konsumentami w Europie.
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) nie zgodziła się z przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceną ryzyka związanego z dodawaniem dwutlenku tytanu (E171) do produktów spożywczych.