Eko
-
05.03.2021
„Clean label” i „Zdrowa żywność” – a co z pestycydami?
Trwa „czyszczenie” etykiet żywności ze sztucznych lub dziwnie brzmiących dla konsumentów składników. Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla dodatków do żywności, które są chętnie wykorzystywane w produktach w celu kształtowania ich lepszego, przyjaznego konsumentowi wizerunku.
-
03.03.2021
Soki jabłkowe produkcji "ekologicznej" z zepsutych surowców
We Włoszech przyłapano na oszustwach żywnościowych dwie firmy z Trentino, które sprzedawały zafałszowane soki jabłkowe produkcji "ekologicznej".
-
12.02.2021
Miej wpływ na Wspólną Politykę Rolną – trwają konsultacje społeczne
Do 15 lutego każdy zainteresowany może zgłosić uwagi do krajowego Planu Strategicznego będącego elementem nowej Wspólnej Polityki Rolnej UE, która zacznie obowiązywać od 2023 roku.
-
12.02.2021
Zakaz sprzedaży plastikowych jednorazówek
Od 3 lipca 2021 r. obowiązywać będzie zakaz sprzedaży jednorazowych sztućców, patyczków do uszu, słomek i mieszadełek z plastiku. Do kiedy przedsiębiorcy mogą używać zalegających w magazynach zapasów?
-
12.02.2021
Wycofanie produktu BIO we Francji z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie
We Francji wycofano pastę warzywną produkcji ekologicznej z powodu obecności tlenku etylenu w kurkumie, będącej składnikiem produktu.
-
11.02.2021
Lidl opracowuje pierwszy standard bioróżnorodności dla rolnictwa konwencjonalnego w ramach GLOBALG.A.P.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
-
02.02.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk w biznesie i marketingu
Unia Europejska prowadzi aktualnie prace nad kodeksem postępowania odnoszącego się do stosowania odpowiedzilanych praktyk w zakresie biznesu i marketingu w branży spożywczej. Projekt kodeksu ma być gotowy już w czerwcu 2021 r.
-
01.02.2021
Zharmonizowane specyfikacje dotyczące oznakowania kubków na napoje
Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/2151 ustalono specyfikacje dotyczące oznakowania kubków na napoje. Oznakowanie dotyczy kubków na napoje wyprodukowanych częściowo lub w całości z tworzywa sztucznego.
-
29.01.2021
System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
23.12.2020
W Hiszpanii aresztowano 14-tu członków grupy przestępczej, która fałszowała ekologiczne pistacje
Hiszpańska Gwardia Cywilna wspierana przez Francuską Żandarmerię Narodową i Europol zlikwidowała zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą zafałszowanych ekologicznych pistacji.
-
21.12.2020
Rada UE planuje wprowadzić system znakowania żywności uwzględniający dobrostan zwierząt
Dobrostan zwierząt stanowi coraz częściej przedmiot debaty w krajach członkowskich UE. Z prowadzonych badań wynika, że dla konsumentów europejskich nie jest obojętne to w jakich warunkach hodowane są zwierzęta oraz, że popierają poprawę dobrostanu zwierząt przeznaczonych na żywność.
-
08.12.2020
Nestlé wzmacnia wysiłki w walce ze zmianami klimatu
Firma koncentruje się na rolnictwie regeneracyjnym i przechodzi na energię odnawialną.
-
07.12.2020
Napoje od PepsiCo w butelkach w 100% z rPET do końca 2021 r.
Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surowca zawierającego tworzywo w 100% pochodzące z recyklingu.
-
24.11.2020
Tymczasowe zmiany w urzędowej kontroli produkcji ekologicznej - Abstrakt artykułu
Rozporządzeniem 2020/977 wprowadzono pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września 2020 r., a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r.
-
23.11.2020
Projekt papierowej butelki Coca-Coli
Idea papierowej butelki Coca-Coli stanowi element szerszej strategii marki, która w 2018 r. ogłosiła globalną inicjatywę pod nazwą „Świat Bez Odpadów” (ang. World Without Waste). Wśród licznych założeń kampanii, Coca-Cola zadeklarowała m.in., że do 2030 r. co najmniej 50% składu wykorzystywanych przez nią opakowań stanowić będą surowce wtórne.
-
17.11.2020
Zapadła decyzja ws. przesunięcia terminu stosowania nowych przepisów dot. rolnictwa ekologicznego
Nowe rozporządzenie 2018/848 zacznie być stosowane rok później niż początkowo planowano. W konsekwencji jego przepisy będą miały zastosowanie od 1 stycznia 2022 r. Główną przyczyną zmiany terminu był wybuch pandemii COVID-19.
-
29.10.2020
Rynek produktów „bio” rozwija się coraz szybciej
Nawet pomimo wybuchu pandemii, rynek żywności ekologicznej zachował tendencję wzrostową, która szacowana jest na ponad 20%. Oznacza to 3,5 razy szybszy wzrost w porównaniu do średniej dla całego koszyka spożywczego.
-
21.09.2020
Zmiany w rolnictwie ekologicznym? Tak, ale nie od 1 stycznia 2021 r.
Początkowo nowe rozporządzenie 2018/848 dotyczące rolnictwa ekologicznego miało wejść w życie z dniem 1 stycznia 2021 roku. Termin ten jednak może ulec zmianie ze względu na pandemię koronawirusa
-
17.09.2020
Ekologiczne kostki bulionowe Maggi w podlegających recyklingowi papierowych opakowaniach
Nestlé wprowadza do swojej oferty ekologiczne kostki rosołowe Maggi w opakowaniach nadających się do recyklingu. Produkty będą dostępne we Francji
-
28.07.2020
Komentarz Eksperta do raportu NIK „Czy wiemy co jemy?”
Średni czas oczekiwania na wyniki badań ws. pozostałości po pestycydach wynosi min. 30 dni, a wysokość mandatów karnych oscyluje w przedziale 50-500 zł - tak wynika z najnowszego raportu NIK.
Nasi partnerzy