Food Fraud
-
06.10.2022
Zafałszowania nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa)
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat zafałszowań nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa).
-
28.09.2022
Wykrycie tajnej wytwórni wina we Włoszech
Władze włoskie w ramach działań kontrolnych wykryły zakład butelkowania, który fałszował wina i prowadził tajną wytwórnię.
-
20.09.2022
Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
14.09.2022
Fałszowanie herbaty otrębami, łuskami roślin i niespożywczymi barwnikami w Pakistanie
Pakistański urząd Khyber Pakhtunkhwa Food Safety and Halal Food Authority przejął w Peszawarze ponad 5 000 kg zafałszowanej herbaty.
-
07.09.2022
Zafałszowania oliwy z oliwek we Francji
Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Zapobiegania Oszustwom (DGCCRF) w sierpniu 2022 r. opublikowała wyniki z badania jakości oliwy z oliwek. Niezgodność jakości stwierdzono w przypadku 48% przebadanych próbek.
-
31.08.2022
Zamknięcie czterech fabryk soków w Brazylii z powodu fałszowania
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Zaopatrzenia (MAPA) dokonało zapobiegawczego zamknięcia czterech fabryk soków z powodu fałszowania. Łącznie skonfiskowano 46 000 litrów soków zagęszczonych i 78 000 litrów soku z pomarańczy.
-
26.08.2022
Warsztaty Strefy Managera - sierpień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - sierpień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
17.08.2022
Barwniki Sudan w oleju palmowym, mielonym sumaku i mielonej papryce
W I połowie sierpnia 2022 r. wykryto nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, mielonym sumaku z Turcji i mielonej papryce z Chin.
-
05.08.2022
Europol: Wzrost produkcji fałszywych i podrobionych pestycydów w UE
W ramach siódmej edycji Silver Axe, corocznej operacji Europolu ukierunkowanej na nielegalne pestycydy, zidentyfikowano nowe trendy pojawiające się na czarnym rynku w UE i przejęto 1150 ton nielegalnych pestycydów.
-
27.07.2022
Sprawozdanie KE dotyczące Polski – Stosowność i skuteczność wdrożenia krajowych rozwiązań służących zwalczaniu przypadków fałszowania w łańcuchu rolno-spożywczym
W sprawozdaniu Komisji Europejskiej przedstawiono wyniki badania wyjaśniającego dotyczącego Polski, przeprowadzonego przez DG ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności.
-
20.07.2022
Warsztaty Strefy Managera - lipiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - lipiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
20.07.2022
Setki tysięcy podrobionych butelek wina Bordeaux
Pod koniec czerwca 2022 r. żandarmeria regionu Żyronda przeprowadziła dużą operację, skierowaną przeciwko fałszerzom, którzy sprzedawali tanie wina podszywając się pod uznane francuskie wina Bordeaux.
-
13.07.2022
Komisja Europejska odnotowuje rekordowe liczby ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2021 roku
W roku 2021 odnotowano najwyższą w historii liczbę powiadomień w działalności każdego z komponentów Sieci Ostrzegania i Współpracy. W 2021 r. za pośrednictwem systemu RASFF przekazano 4607 powiadomień, ponadto wymieniono 2290 powiadomień o niezgodnościach, a informacje o podejrzeniu fałszerstwa przekazano 407 razy.
-
28.06.2022
Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - czerwiec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety. Kultura bezpieczeństwa żywności".
-
22.06.2022
Podrobione czekolady Wonka Bars w Wielkiej Brytanii
Władze Wielkiej Brytanii w czerwcu 2022 r. przejęły podrobione czekolady "Wonka Bars" o wartości około 100 000 funtów.
-
15.06.2022
Zafałszowany miód z dodatkiem barwnika i sacharozy
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
-
10.06.2022
Nielegalna sprzedaż koniny w Belgii
W Belgii aresztowano sześć osób podejrzanych o fałszowanie paszportów i pochodzenia koni, aby sprzedawać je jako zdatną do spożycia.
-
01.06.2022
Skala fałszowania żywności w Kanadzie w latach 2020-2021
W maju 2022 r. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności opublikowała raport dotyczący zafałszowań żywności za lata 2020-2021, który przedstawia wyniki wzmożonych działań nadzorczych. W działaniach tych uwzględniono miód, ryby, przyprawy, oliwę z oliwek i drogie tłuszcze.
-
25.05.2022
Przejęcie we Włoszech 3,3 mln litrów wyrobów winiarskich o wartości ponad 5 mln euro
Włoska Guardia di Finanza z Palermo i urzędnicy Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przejęli zafałszowane produkty winiarskie o wartości ponad 5 mln euro.
-
19.05.2022
Raport Komisji Europejskiej – kontrole urzędowe żywności wymagają poprawy
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kontroli żywności, pasz, zwierząt i roślin. Autorzy raportu twierdzą, że programy kontroli wymagają poprawy.
Nasi partnerzy