Food Fraud
-
01.03.2023
Przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
-
15.02.2023
USDA wzmacnia egzekwowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
-
14.02.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
-
08.02.2023
W Egipcie zamknięto fabrykę produkującą podrobiony napój kawowy marki Nescafé
Egipskie władze w styczniu 2023 r. zamknęły nielicencjonowaną fabrykę produkującą podrobione herbaty i znany napój kawowy marki Nescafe.
-
01.02.2023
Przegląd metod oznaczania gatunków podrobów
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
-
27.01.2023
IJHARS i Policja wzmocnią współpracę w celu przeciwdziałania i wykrywania oszustw żywnościowych
Porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych a Komendantem Głównym Policji dotyczące wzmocnienia współpracy w zakresie sprawnego i skutecznego przeciwdziałania nielegalnym praktykom rynkowym i oszustwom żywnościowym.
-
25.01.2023
Fałszowanie oliwy z oliwek przez portugalskie przedsiębiorstwo
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
-
18.01.2023
Ocena zagrożeń związanych z oszustwami w branży spożywczej przeprowadzona przez kraje nordyckie
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
-
17.01.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023"
-
12.01.2023
Wielomilionowe oszustwa związane z ekologiczną soją i kukurydzą z Europy Wschodniej
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
-
28.12.2022
Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
-
21.12.2022
Wyniki badania miodu importowanego do USA pod kątem zafałszowań żywności
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
-
13.12.2022
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022". Gość warsztatu - Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy - "9 Złotych Zasad Projektowania – antidotum na problemy rynku opakowań z tworzyw sztucznych".
-
07.12.2022
41 aresztowanych za sprzedaż nielegalnej i potencjalnie niebezpiecznej koniny
Europol opublikował informację o operacji, podczas której aresztowano 41 osób. Wspólna operacja Europolu i Hiszpańskiej Gwardii Cywilnej była ukierunkowana na nielegalną sprzedaż nienadającej się do spożycia koniny.
-
30.11.2022
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością: Tysiące nielegalnych i niebezpiecznych produktów przechwyconych i wycofanych w Europie
Komisja Europejska przeprowadziła wspólne działania wraz z Siecią ds. Oszustw Żywnościowych UE i organami celnymi. Akcję ukierunkowano na nielegalny przywóz, obrót i sprzedaż materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych, zawierających bambus i inne niedozwolone dodatki pochodzenia roślinnego.
-
23.11.2022
Przejęcie 27 000 ton zafałszowanej żywności i napojów w ramach operacji OPSON XI
Operacja OPSON XI ukierunkowana na oszustwa w branży spożywczej doprowadziła do wzrostu liczby konfiskat podrabianej żywności i napojów w całej Europie. Łącznie na podstawie zgłoszeń z 26 krajów skonfiskowano prawie 27 000 ton zafałszowanej żywności i napojów.
-
23.11.2022
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - listopad 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
-
09.11.2022
Podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem THC w USA
W Stanach Zjednoczonych przejęto podrobione słodycze i przekąski znanych marek z dodatkiem tetrahydrokannabinolu. Wartość zajętych produktów oszacowano na ponad 200 tys. USD.
-
02.11.2022
Podrabianie wina we Francji. Ponad 4 miliony butelek hiszpańskiego wina sprzedano jako francuskie
Francuskie władze oskarżyły pięciu podejrzanych o import 4,6 miliona butelek niedrogiego hiszpańskiego wina, które oznakowano jako różne francuskie wina.
-
26.10.2022
W Czechach wykryto hiszpańską oliwę lampante oznakowaną jako extra virgin
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek oznakowana jako extra virgin była w rzeczywistości niezdatną do spożycia oliwą z oliwek lampante.
-
25.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie z dnia 20.10.2022 r.
Nasi partnerzy