Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - styczeń 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Cor Groenveld - Market Development Director FSSC 22000 - Temat - Kultura Bezpieczeństwa Żywności.
Oszustwa związane z żywnością, zafałszowania żywności, przestępstwa związane z żywnością, integralność żywności, autentyczność żywności i podrabianie żywności to terminy powszechnie stosowane w odniesieniu do problemu, który istnieje od czasu komercjalizacji żywności. Z inicjatywy brytyjskich organizacji (w tym FSA) opublikowano przegląd głównych definicji związanych z zafałszowaniami żywności.
Z 4461 przebadanych w Indiach próbek oleju przez FSSAI, podejrzewa się, że nawet 24,2% mogło zostać zafałszowanych.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
W Chinach pośród odrzuconej importowanej żywności w latach 2009-2019 aż 30% przypadków sklasyfikowano jako zafałszowania żywności.
Potencjalnie mogło zostać zafałszowanych nawet 50 milionów butelek. Jednostka policji Mossos d'Esquadra wykryła fałszowanie win z chronioną nazwą (Priorat, Terra Alta, Monstant) przez firmę z Les Borges del Camp
Komisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw. Badaniom poddano oregano, pieprz, kminek, kurkumę, szafran, paprykę/chili.
Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - listopad 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Paweł Borek (Borek Legal).
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.
Botanicy z Uniwersytetu w Bazylei opracowali model, który może być stosowany do określania pochodzenia żywności w tani i wydajny sposób. Metoda bazująca na nowym modelu została przetestowana i zatwierdzona na truskawkach.
Niemiecki oddział firmy Nestlé w oficjalnym komunikacie prasowym ostrzega konsumentów przed podrobionym produktem Nescafé Gold, który wykryto w Niemczech.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Beata Studzińska-Marciniak (IFS).
Litewscy inspektorzy Państwowej Służby Żywności i Weterynarii (VMVT) w ramach kontroli nakierowanych na wykrycie ewentualnych zanieczyszczeń tlenkiem etylenu, dokonali wzmożonych kontroli dodatków do żywności i wykryli firmę fałszującą składniki cukiernicze.
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
Operację „BIFE” władze hiszpańskie rozpoczęły w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Inspektorów ds. Zdrowia Publicznego w Las Palmas de Gran Canaria, w zakładzie zajmującym się głównie hurtową sprzedażą produktów mięsnych. Większość z tych produktów była przeterminowana, źle oznakowana lub nieidentyfikowalna.
W ciągu 2020 r. członkowie sieci (kraje członkowskie oraz Norwegia, Islandia i Szwajcaria) przesłali łącznie 349 powiadomień za pośrednictwem systemu pomocy administracyjnej i współpracy Komisji w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych (AAC-FF).
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) skonfiskował ponad 26 000 kilogramów niewymiarowej gładzicy.
Hiszpańska firma podejrzewana o fałszowanie certyfikatów ekologicznych pistacji, które trafiły głównie na rynek Francji.
23 sierpnia 2021 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności poinformowała o wycofaniu różnego rodzaju suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu w tych produktach.
Nasi partnerzy