Food Fraud
-
22.04.2020
Zafałszowania oleju arganowego
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
-
15.04.2020
Zafałszowania skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej i skrobi z batatów
W badaniu finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi skrobią z manioku
-
08.04.2020
Modele analizy podatności na zafałszowania żywności – Raport miesięczny Food Fraud Risk
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
-
08.04.2020
Zafałszowania mleka w Pakistanie
Pakistan, Urząd ds. Żywności Pendżabu odrzucił 1300 litrów zafałszowanego mleka w Lahaur. Mleko było skażone zanieczyszczoną wodą i substancjami chemicznymi. Łącznie skontrolowano 28000 litrów mleka.
-
01.04.2020
Pierwszy certyfikowany materiał referencyjny dla ryb do zwalczania oszustw związanych z żywnością
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało pierwszy w historii Certyfikowany Materiał Referencyjny (CRM) do identyfikacji genetycznej ryb.
-
25.03.2020
21 ton zafałszowanego parmezanu
Karabinierzy z Parmy przejęli ponad 5000 form zafałszowanego sera Parmigiano Reggiano DOP.
-
18.03.2020
Herbata, olejek, nalewka ziołowa na koronawirusa? Nie daj się oszukać
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i Federalna Komisja Handlu (FTC) wystosowały pisma ostrzegawcze do siedmiu firm, dotyczące sprzedaży fałszywych produktów przeciwko COVID-19
-
11.03.2020
Zgniłe jaja w półproduktach jajecznych austriackiego giganta
W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami...
-
04.03.2020
IJHARS - Jakość handlowa produktów rybołówstwa
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.
-
26.02.2020
Ostateczna regulacja FDA zapobiegania celowym zafałszowaniom
FDA wydała ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności...
-
19.02.2020
35 milionów butelek zafałszowanego Prosecco DOC i Pinot Grigio DOC
Ponad 400 osób otrzymało zawiadomienia sądowe za udział w procederze fałszowania win DOC w Cantina Rauscedo.
-
07.02.2020
Wykrywanie oszustw związanych z etykietowaniem ryżu za pomocą zdjęć ze smartfona
Zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu oraz innych zbóż i produktów spożywczych.
-
05.02.2020
Komisja Europejska – podsumowanie spotkania Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności
Uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z dostępnością i warunkami korzystania z baz danych i modeli statystycznych oraz perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania...
-
29.01.2020
NVWA nakłada na firmę grzywnę w wysokości pół miliona euro za brak współpracy podczas wycofywania wieprzowiny
Przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA...
-
22.01.2020
Spożycie toksycznego piwa doprowadziło do śmierci 4 osób
Brazylijskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło obecność toksyn (glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego) w 21 partiach ośmiu marek piwa.
-
10.01.2020
Sieć przestępcza zamieszana w dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zatrucie pokarmowe
Władze w Hiszpanii i Portugalii zdemaskowały sieć przestępczą obejmującą dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zachorowanie 30 osób.
-
07.01.2020
AOCS rozszerza dostęp do narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności
AOCS oficjalnie przyjął dwie ustalone metody analityczne od Japońskiego Stowarzyszenia Chemików Olejów (JOCS), a także Zalecane Praktyki tworzenia oficjalnych wspólnych metod JOCS / AOCS. To ostatecznie rozszerza dostęp do cennych narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności i wykrywania zanieczyszczeń.
-
20.12.2019
Rada UE zatwierdziła nowy dokument dotyczący fałszowania żywności
Rada UE dnia 16.12.2019 przyjęła konkluzje dotyczące dalszych kroków na rzecz lepszego zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym i odstraszania od takiej działalności.
-
18.12.2019
30 ton kminu rzymskiego z trawy służącej do produkcji miotły
Indie, w mieście Raebareli policja przejęła 30 ton zafałszywego kminu rzymskiego. Kmin fałszowano...
-
11.12.2019
Największy na świecie eksporter kurczaków oskarżony o fałszowanie w latach 2012-2018
Zarzuty skierowane przeciwko BRF SA, dotyczące unikania kontroli bezpieczeństwa żywności, fałszowania etykiet i dokumentów oraz dodawania do pasz nieautoryzowanych składników.
-
04.12.2019
Oszuści przyznali się do fałszowania owoców morza o wartości 1,1 mln USD
Właściciele firm Anchor Frozen Foods Inc oraz Advanced Frozen Foods Inc z USA przyznali się do fałszowania głowonogów
Nasi partnerzy