Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Mięso i jaja

  • 06.06.2019

    Tańszy surowiec i większa konsumpcja przełożyły się na lepsze wyniki przetwórców mięsa w 2018 r.

    W ubiegłym roku wzrósł popyt na mięso. Według szacunków Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, bilansowe spożycie na jednego mieszkańca wzrosło z 74,6kg do 76,5 kg, głównie ze względu na wzrost spożycia wieprzowiny z 38,2 kg do 40,0 kg. Zmiany popytu wraz z niższymi cenami surowca, istotnie wpłynęły na kondycję przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem mięsa...

    Czytaj więcej
  • 06.06.2019

    Salmonella w polskich jajkach - więcej przypadków zgłoszonych przez Wielką Brytanię

    W tym roku Wielka Brytania zgłosiła 11 przypadków Salmonelli, powiązanych z jajami z Polski, będących częścią epidemii, która rozpoczęła się w 2012 roku. Wybuch epidemii stanowił część dochodzenia, prowadzonego w wielu krajach w roku 2016 i był powiązany z jajami importowanymi z Polski.

    Czytaj więcej
  • 28.05.2019

    Salmonella w drobiu z Polski - wyniki czeskich kontroli

    Zgodnie z komunikatem czeskiej Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS), od połowy kwietnia br. Salmonella została wykryta w 16 tonach drobiu importowanego z Polski do Czech. SVS zlecił wykonanie badań weterynaryjnych dla 12 odbiorców drobiu od czasu wprowadzenia przepisów w kwietniu. Jedenaście incydentów dotyczyło kurczaka, a jeden indyka. Jeśli Salmonella zostanie znaleziona w mięsie drobiowym, importer musi przeprowadzić dalsze badania laboratoryjne.

    Czytaj więcej
  • 16.05.2019

    2018 r. sprzyjał przetwórcom mięsa drobiowego

    Ubiegły rok był w sektorze mięsnym bardzo dynamiczny. Wzrost cen drobiu wraz ze znacznym wzrostem eksportu oraz duże zwiększenie importu mięsa wieprzowego wraz z obniżeniem cen żywca, miały istotne przełożenie na wyniki finansowe branży

    Czytaj więcej
  • 02.05.2019

    Największy od kilkunastu lat wzrost cen wieprzowiny na polskim rynku

    Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku.

    Czytaj więcej
  • 19.04.2019

    Miliony świń zostaną zabite lub umrą z powodu afrykańskiego pomoru świń w Chinach

    Zgodnie z raportem Rabobank, do 200 milionów świń może zostać zabitych lub umrzeć z powodu zakażenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Chinach. Jest to znaczna część całkowitej populacji świń, która pod koniec zeszłego roku wynosiła 360 milionów zwierząt. Wielu przedstawicieli branży twierdzi jednak, że rozprzestrzenianie się pomoru świń jest znacznie gorsze niż doniesienia władz.

    Czytaj więcej
  • 18.04.2019

    Znaczące ożywienie na rynku trzody

    Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku. Jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.  Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji

    Czytaj więcej
  • 04.04.2019

    Mocny start eksportu mięsa w 2019 r.

    Wzrost eksportu mięsa w pierwszym miesiącu 2019 r. daje podstawy do optymizmu. Zarówno w handlu drobiem jak i wieprzowiną, deficyt handlowy się zmniejszył. Wielu producentów i eksporterów ma nadzieję, że trend ten utrzyma się przez cały rok.

    Czytaj więcej
  • 29.03.2019

    Alergia na czerwone mięso a ryzyko chorób serca

    Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi

    Czytaj więcej
  • 21.03.2019

    Kryzys na rynku wołowiny

    Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach

    Czytaj więcej
  • 08.03.2019

    Skażone mięso wieprzowe z Barbadosu w Polsce

    22 lutego na portalu RASFF pojawiła się informacja dotycząca pojawienia się tusz wieprzowych importowanych od belgijskich dystrybutorów (surowiec z Barbadosu). Zgodnie z informacjami podanymi przez RASFF produkt zawierał substancję odrobaczającą lewamizol w ilości...

    Czytaj więcej
  • 28.02.2019

    Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

    W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t.

    Czytaj więcej
  • 26.02.2019

    Zakaz eksportu mięsa wieprzowego i wołowego na Kubę

    Służby weterynaryjne Kuby wprowadziły tymczasowy zakaz eksportu wieprzowiny i wołowiny, z powodu rozprzestrzeniania się wirusa ASF oraz nielegalnego uboju bydła w Polsce.

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Polacy jedzą coraz więcej jaj

    Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów. Jednocześnie poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r., a w Polsce spożycie jaj wzrosło w o 13,2%.

    Czytaj więcej
  • 06.02.2019

    Pierwszy od 6 lat przypadek BSE w Polsce

    Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) z siedzibą w Paryżu, 31/01/2019 Polska zgłosiła przypadek nietypowej encefalopatii gąbczastej bydła (BSE) wśród bydła na farmie w pobliżu granicy z Czechami...

    Czytaj więcej
  • 31.01.2019

    Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

    Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej, natomiast według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Spada opłacalność drobiu?

    W wyniku wzrostu cen żywca drobiowego optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku.

    Czytaj więcej
  • 09.01.2019

    Program Konferencji ZPM już dostępny!

    Portal FoodFakty ma zaszczyt zaprosić Państwa na organizowane przez Związek Polskie Mięso spotkanie branżowe: ,,Bezpieczeństwo żywności – nadzór, podział kompetencji oraz doświadczeń we współpracy pomiędzy służbami weterynaryjnymi a branżą mięsną", które odbędzie się w dniach 14-15.02.2019r...

    Czytaj więcej
  • 28.12.2018

    Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

    Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 20.12.2018

    Właściwości biobójcze kwasu mlekowego - badania EFSA

    Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...

    Czytaj więcej
  • 13.12.2018

    Kolejne ciężkie tygodnie dla producentów trzody chlewnej

    Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi średnia cena skupu żywca w 4. tygodniu listopada 2018 r. (19-25.11) wyniosła 4,25 zł za kilogram, tj. o 8,3% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki cen miały miejsce również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie. Według danych MRiRW cena szynki gotowanej była o 4,9% niższa, cena schabu z kością o 4,5% niższa, a cena kiełbasy toruńskiej o 11,2% niższa niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn