Przemysł mięsny
-
30.06.2025
Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? IJHARS rozszerzyła bieżące działania kontrolne na targowiska i mniejsze sklepy
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
-
24.06.2025
Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin.
-
24.06.2025
Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji
Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.
-
19.06.2025
Ubój owiec w celach religijnych przeprowadzany w skrajnie niehigienicznych warunkach
W Estonii odkryto i zlikwidowano nielegalny ubój owiec przeprowadzany w skrajnie niehigienicznych warunkach, który wykonywano w celu sprzedaży mięsa muzułmańskim nabywcom.
-
12.06.2025
Salmonella spp. w polędwiczkach z kurczaka o smaku jogurt-morela
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
-
10.06.2025
Światowy Dzień Mięsa 2025 – globalne wyzwania, zrównoważony rozwój i sztuczna inteligencja w centrum uwagi branży
Podczas II edycji Kongresu „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day” liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o potencjale ukraińskiego rolnictwa, nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych.
-
04.06.2025
Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności
W przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.
-
30.05.2025
Burgery plant-based – skład, trendy i wyzwania
Burgery roślinne są projektowane tak, by jak najbardziej przypominały tradycyjne burgery mięsne pod względem wartości odżywczych, smaku i tekstury. Zazwyczaj zawierają mniej białka i tłuszczu, a więcej węglowodanów i błonnika niż burgery wołowe.
-
29.05.2025
Aldi wycofuje mięso z indyka na kotlety 500 g
Klienci Aldiego zostali poproszenie o zwrot mięsa z indyka na kotlety 500 g z powodu stwierdzenia w produkcie obecności ciała obcego.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
02.05.2025
Ramy regulacyjne dotyczące Salmonelli u surowego drobiu w USA - wycofanie propozycji
Zmiany miały polegać m.in. na uchwaleniu standardów produktu w związku zafałszowaniami, zagrożeniem Salmonellą oraz elektronicznym przesyłaniem dokumentów
-
24.04.2025
Wielkanocna operacja ASAE: kontrole, nielegalny ubój i ponad 500 kg skonfiskowanej żywności
Portugalskie służby ASAE doprowadziły do zawieszenia działalności 7 podmiotów gospodarczych oraz przejęcia 550 kg żywności w ramach wielkanocnej operacji kontrolnej.
-
23.04.2025
Hurtownik z Cardiff winny sprzedaży fałszywego kurczaka halal i łamania norm bezpieczeństwa żywności
Hurtownik z Cardiff przez lata świadomie sprzedawał restauratorom kurczaka fałszywie etykietowanego jako halal. Ponadto mięso przechowywano w nieodpowiednich warunkach i często było nieidentyfikowalne.
-
21.04.2025
Znakowanie mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych pod lupą IJHARS
Pochodzenie mięsa jest jedną z ważnych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS po raz kolejny sprawdziła, czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest rzetelna.Czytaj więcej -
18.04.2025
Foie gras produkowane bez konieczności kontrowersyjnego karmienia
Naukowcom udało się odtworzyć luksusowe właściwości foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz kaczek hodowanych i ubijanych w sposób naturalny, unikając kontrowersyjnych technik stosowanych w tradycyjnej produkcji.
-
10.04.2025
Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym
Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych.
-
07.04.2025
Auchan wycofuje elementy kurczaka
Sieć Auchan wycofuje elementy kurczaka z uwagi na pochodzenie surowca z odszaru objętego ptasią grypą.Czytaj więcej -
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
27.02.2025
Spożycie i postrzeganie mięsa przez Polaków - badanie
Dane uzyskane podczas ankiet badawczych umożliwiły ustalanie słabych i mocnych stron branży mięsnej, będą stanowiły wsparcie przy planowaniu hodowli zwierząt dla rolników oraz przetwórców, doprowadzą do skutecznych zmiany w ofercie mięsnej, a także określą wyzwania oraz nowe trendy konsumenckie.
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
Nasi partnerzy