Owoce i warzywa
-
06.05.2021
Umowy na dostawy produktów rolnych - porady UOKiK dla rolników
Rolniku, czy wiesz, jak powinna wyglądać korzystna dla Ciebie umowa na dostawy produktów? Sprawdź porady UOKiK. Radzimy m.in. jak powinny być uregulowane kwestie ceny, terminów płatności, siły wyższej, kontroli jakości czy wypowiedzenia kontraktu.
-
04.05.2021
Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.
-
04.05.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie partii pesto ekologicznego ze względu możliwą obecność szkła
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Bio Planet S.A. wycofuje z obrotu pesto ekologicznego marki LA BIO IDEA ze względu na możliwą obecność szkła.
-
19.04.2021
Naukowcy odkryli nowy naturalny niebieski barwnik spożywczy z czerwonej kapusty
Zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, odkrył naturalny niebieski barwnik - błękit cyjan. Uzyskali go z czerwonej kapusty i będzie on alternatywą syntetycznych niebieskich barwników spożywczych, takich jak szeroko stosowany FD&C Blue No. 1.
-
15.04.2021
Alternatywy dla mięsa i nabiału – mimo wyzwań coraz bardziej popularne
Roślinne alternatywy dla żywności pochodzenia zwierzęcego są jednym z najszybciej rosnących segmentów branży spożywczej w ostatnich latach. Według danych NielsenIQ, jego roczna wartość w sierpniu 2020 r. wyniosła 441 mln zł, odnotowując roczny wzrost o 25%.
-
08.04.2021
Na Słowacji zachorowało ponad 100 osób po spożyciu mrożonego szpinaku
Mrożony rozdrobniony szpinak został powiązany z epidemią przenoszoną przez żywność, chodzi o zatrucie alkaloidem tropanowym.
-
02.04.2021
Sytuacja na rynku ziemniaka w Polsce i Europie pod silnym wpływem zmian sytuacji pandemicznej
Wystąpienie jednocześnie wyższych o ok 9% zbiory ziemniaków w UE w 2020 r. i wprowadzenie ograniczeń pandemicznych spowodowało załamanie się rynku przetwórstwa ziemniaków, a szczególnie frytek. Przekłada się to na koniunkturę tego sektora w Polsce gdyż również krajowa produkcja ziemniaków w 2020 r. wg GUS wyniosła 9 mln t, tj. o 40% więcej niż rok wcześniej.
-
26.03.2021
Jedz sezonowo i lokalne - EUFIC wprowadza pierwszą w Europie interaktywną mapę owoców i warzyw
W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021 wg FAO Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie, która zawiera oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
-
26.03.2021
Wzrost cen na rynku cukru
Obecnie światowy popyt na cukier przewyższa podaż i oczekuje się, że konsumpcja jeszcze wzrośnie. W Polsce w kampanii 2020/2021 produkcja cukru wyniesie ok. 2 mln t.
-
25.03.2021
Import materiału szkółkarskiego na Ukrainę ma być łatwiejszy
Liberalizacja zasad importu materiału szkółkarskiego na Ukrainie to okazja dla polskich szkółkarzy. W dłuższej perspektywie zmiana przepisów wpłynie na poprawę struktury tamtejszej produkcji i podniesienie jakości warzyw i owoców, co może oznaczać ograniczenie importu, również z Polski.
-
16.03.2021
Zmiana terminów wdrażania kolejnych procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy Wielkiej Brytanii
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
-
11.03.2021
Rynek warzyw - aktualna sytuacja
O ile popyt na warzywa przetworzone utrzymuje się na stabilnym poziomie (z wyjątkiem ziemniaka), o tyle sytuacja na rynku warzyw świeżych jest wciąż trudna w związku z ograniczeniami epidemiologicznymi i zamknięciem branży HoReCa.
-
01.03.2021
Informacja dla eksporterów polskich jabłek do Indii
Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii. W praktyce wymóg posiadania zaświadczenia o braku GMO w produkcie będzie dotyczył przede wszystkim polskich eksporterów jabłek do Indii.
-
24.02.2021
Stosowanie środków ochrony roślin a strategia „Od pola do stołu”
Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.
-
11.02.2021
Lidl opracowuje pierwszy standard bioróżnorodności dla rolnictwa konwencjonalnego w ramach GLOBALG.A.P.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
-
11.02.2021
Styczniowy atak zimy może negatywnie wpłynąć na produkcję ogrodniczą w Europie
Rekordowo niskie temperatury i obfite opady śniegu szczególnie odczują hiszpańscy producenci warzyw i owoców, choć skutki solidnych kilkudniowych mrozów mogą być odczuwalne dla rodzimej produkcji sadowniczej.
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
02.02.2021
Paszportyzacja polskiej żywności
Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
-
29.01.2021
Jaki wpływ Brexit będzie miał na polską branżę spożywczą?
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
-
27.01.2021
Sfałszowanie pochodzenia 22 ton granatów
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
-
26.01.2021
KE zatwierdza 8 upraw GMO do stosowania w charakterze żywności i paszy
Komisja Europejska zatwierdziła pięć genetycznie zmodyfikowanych upraw oraz odnowiła zatwierdzenie trzech upraw kukurydzy wykorzystywanych jako żywność i pasza.
Nasi partnerzy