Procesy i Technologie
-
30.10.2020
Produkty na bazie mleka z drukarki 3D – druk na zimno
Zespół naukowców z Singapuru opracował prostą metodę drukowania produktów mlecznych w 3D na bazie mleka. Innowacją metody jest to, że druk odbywa się na zimno, co pozwala zachować jednocześnie składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę.
-
30.10.2020
Ishida zapewnia jakość produktów mięsnych
Technologie kontroli rentgenowskiej Ishida i ważenia kontrolnego zapewniają najwyższe standardy jakości produktu i dokładności pakowania w przedsiębiorstwie Myasnoy Dom Borodina (Zakład Mięsny Borodin), jednym z czołowych przetwórców mięsa w obwodzie moskiewskim.
-
12.10.2020
Ocena nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i ich potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.
-
06.10.2020
TraceON – system realizujący zadania traceability w przemyśle spożywczym
Wzrastająca wśród konsumentów świadomość ekologiczna i prozdrowotna wymusi na przedsiębiorcach nowe, procedury i konieczność wprowadzenia traceability, na co odpowiedzią jest system TraceON. System nie tylko stanowi dowód spełnienia norm i wprowadzanych obostrzeń: jest przede wszystkim narzędziem do kontroli procesów i minimalizacji potencjalnych strat. A epidemia koronawirusa dodatkowo uwydatniła potrzebę uzyskiwania informacji o produktach, szczególnie spożywczych.
-
02.10.2020
Profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji
Poważnymi problemami pojawiającymi się w trakcie eksploatacji układów chłodzenia, w których rolę czynnika chłodzącego spełnia woda, jest występowanie osadów kamienia wodnego jako izolatora wymiany ciepła, korozyjnego niszczenia elementów konstrukcyjnych instalacji, a także skażenia mikrobiologicznego. Wszystkie wymienione procesy mają swoje źródło w nieodpowiednim przygotowaniu wody jako czynnika chłodniczego.
-
28.09.2020
Kluczowe cechy systemów odwodnień - rozwiązania ACO dla posadzek w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Jako światowy lider w dziedzinie systemów odwodnienia obszarów produkcji spożywczej, w tym artykule podzielimy się wiedzą o podstawowych czynnikach, na które należy zwrócić uwagę, aby w sposób optymalny dobrać system odwadniania do pracy w strefach wysokiej higieny.
-
24.09.2020
Aplikacja pozwoli piekarniom ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję dwutlenku węgla
Unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2, opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
-
18.09.2020
Specjalistyczne wagi do konopi medycznych
Aby wesprzeć szybko rozwijający się sektor marihuany medycznej – który, zgodnie z szacunkami, do 2024 roku osiągnie wartość 32 miliardów dolarów – Ishida, poprzez rozwiązania automatyzacji, uruchomiła dwie specjalistyczne wagi wielogłowicowe do szybkiego ważenia kwiatów konopi medycznych, z niemal zerową ilością odrzutów.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
15.09.2020
System X-ray zwiększa bezpieczeństwo kontroli jakości wyrobów cukierniczych
Ishida IX-EN pracuje obecnie z prędkością około 600 paczek na minutę, wykrywając ciała obce o średnicy zaledwie 1 mm.
-
08.09.2020
Nauka na rzecz ochrony klimatu
Nowa publikacja o działalności jednostek naukowych na rzecz rozwoju metod zrównoważonej produkcji rolnej.
-
07.09.2020
Świeże pomysły z FreshInPac
Wyobraźmy sobie, że łatwo psujące się owoce, warzywa i kwiaty zdecydowanie dłużej zachowują świeżość i mogą leżeć dłużej na sklepowych półkach. Wyobraźmy sobie jakie oszczędności to generuje oraz o ile mniej żywności zmarnuje się w skali globalnej. Uczestnicy projektu FreshInPac starają się urzeczywistnić tę ideę. Rezultaty ich prac są bardzo obiecujące.
-
13.07.2020
Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
Nasi partnerzy