Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W połowie lutego 2020 r., według danych MRiRW, indory skupowano średnio po 5,69 PLN/kg, czyli o 0,3% więcej niż przed rokiem, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Oznacza to, że od początku roku ceny skupu indorów obniżyły się o 3,7%.
Jak wynika z danych MRiRW, w okresie I-XI 2019 r. z Polski wyeksportowano 202,9 tys. t jaj spożywczych, czyli o 6% więcej niż przed rokiem. Poprawa wyników handlowych ma swoje odzwierciedlenie w cenach jaj.
ASF w Chinach nadal główną przyczyna utrzymywania się wysokich cen skupu trzody chlewnej.
Przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA...
Na dzień 13.01.2020 r. w Polsce potwierdzono łącznie 9 ognisk i 1 przypadek grypy ptaków, z czego większość w województwie lubelskim, a tylko jedno ognisko w województwie wielkopolskim.
Główny Lekarz Weterynarii informuje o otrzymaniu w dniu 2 stycznia 2020 r. w godzinach popołudniowych oraz 3 stycznia 2020 r. w godzinach porannych, wyników badań z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków...
2019 rok upłynął dość burzliwie, dostarczając obserwatorom i uczestnikom rynku mięsa wielu wrażeń. W sposób szczególny dotyczyło to mięsa czerwonego, natomiast w przypadku drobiu mogliśmy mówić o względnej stabilizacji.
Ceny skupu drobiu na krajowym rynku kształtują się pod wpływem kilku kluczowych czynników. Wzrastająca produkcja krajowa, a także coraz większa konkurencja na rynkach zbytu działa w kierunku spadku cen. W pewnym stopniu spadki te są jednak ograniczane przez wzrost wolumenu eksportu, a także konsumpcji krajowej.
W połowie listopada br. potwierdzono przypadki ASF w województwie lubuskim. Choroba ta zbliża się do polskiego zagłębia produkcji trzody chlewnej, a także do granicy z Niemcami.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce na początku listopada br. były o ponad 10% niższe w relacji rocznej, co w znacznym stopniu jest konsekwencją mniejszego wolumenu eksportu, a także sytuacji na rynku unijnym.
Jak wynika z prognoz USDA, globalny eksport mięsa drobiowego w 2020 r. wzrośnie o 4% r/r, do rekordowego poziomu 12,5 mln t, głównie ze względu na sytuację w Chinach, które zwiększą swoje zakupy o 20%.
Obecnie ceny jaj konsumpcyjnych w UE kształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej.
Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 184,1 EUR, czyli aż o ...
Według danych Point-Info, w pierwszej połowie 2019 r. opłacalność produkcji rozumiana jako marża EBITDA dla branży mięsnej ogółem (PKD 10.1) zmniejszyła się o 27,6%...
Po raz pierwszy od ponad pięćdziesięciu lat amerykański Departament Rolnictwa ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (USDA FSIS) modernizuje inspekcję w zakładach uboju świń...
W okresie od stycznia do maja 2019 r. z Polski wyeksportowano 88,3 tys. t mięsa i podrobów z indyków, czyli o ponad 7% więcej w relacji rocznej
Od lipca 2018 r., przez kolejne 12 miesięcy, na krajowym rynku wołowiny przeważały lekkie spadkowe tendencje cen, które od lutego br. uległy nasileniu.
W pierwszej połowie 2019 r. ceny jaj konsumpcyjnych w Polsce były stabilne. Średnia wartość obliczanego na podstawie danych MRiRW indeksu cen jaj konsumpcyjnych...
Mięso i jego przetwory w większości krajów UE stanowią podstawową grupę wydatków na żywność. We Wspólnocie konsumenci na tę kategorię żywności przeznaczają przeciętnie...
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ostatnich miesiącach ceny żywca kurcząt broilerów ustabilizowały się w przedziale 3,40-3,50 zł za kg żywca. Stabilizacja cen, przy rosnącej produkcji, w dużej mierze wynika...
Służby weterynaryjne Kuby poinformowały o zniesieniu zakazu eksportu produktów mięsnych wieprzowych i mięsa wołowego i produktów mięsnych wołowych nałożonego na Polskę w lutym 2019 r....
Nasi partnerzy