Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę była wyższa o 7 proc. niż rok wcześniej osiągając wartość 16,4 mld euro – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Zgodnie z oczekiwaniami, producenci wyrobów mleczarskich w Polsce, w II kw. 2020 r. wyraźnie zwiększyli produkcję masła i proszków mlecznych. Mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem była natomiast produkcja serów dojrzewających.
Według najnowszych prognoz OECD-FAO światowa produkcja mleka w latach 2020-2029 będzie rosła w przeciętnym tempie 1,6% rocznie i w 2029 r. osiągnie 997 mln ton.
Rosnąca produkcja mleka, ujemne wskaźniki makroekonomiczne, napięcia w handlu zagranicznym a także powolne ożywienie w sektorze HoReCa zwiększą, w okresie najbliższych miesięcy, poczucie niepewności na unijnym rynku mleczarskim.
Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
W kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał, dla konsumentów, stał się relatywnie tańszy.
W Polsce, w kwietniu 2020 r. wielkość produkcji poszczególnych wyrobów mleczarskich była znacząco inna niż przed rokiem. Obserwowane zmiany pokazują, że producenci przenieśli nacisk na produkcję wyrobów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, takich jak proszki mleczne, masło czy mleko UHT.
W 2020 r. łączna produkcja produktów mleczarskich w UE zwiększy się o 0,4%, podczas gdy popyt wewnętrzny spadnie o 0,3%, a wolumen eksportu obniży się o 6,3%.
W 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się o 4,5% do 35,1 mld zł. Koszty ogółem w tym okresie wzrosły o 4,3% do 34,5 mld zł.
Na głównych rynkach Europy zachodniej, po dwóch tygodniach (9-22.03.2020 r.) gromadzenia zapasów, dynamika wzrostu sprzedaży żywności, w tym nabiału, wyhamowała.
Dla polskiego sektora mleczarskiego Niemcy to najważniejszy partner w wymianie międzynarodowej. Ewentualne zakłócenia w łańcuchu dostaw między Polską a Niemcami związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa mogą oddziaływać na sektor mleczarski.
Rozprzestrzenianie się koronawirusa i związane z nim ograniczenia w przepływie ludności i produktów w coraz szerszym stopniu wpływają również na branżę mleczarską. W naszej ocenie, największy wpływ może mieć na ceny proszków mlecznych.
W 2019 r. wartość wyeksportowanych z Unii Europejskiej (wliczając Wielką Brytanię) produktów mleczarskich wyniosła 11,6 mld EUR i była o 14% większa niż przed rokiem.
Chiny to największy odbiorca produktów mleczarskich na świecie, odpowiadający za niemal 1/5 światowego importu. Jak rozprzestrzenianie się koronawirus może wpłynąć na branżę mleczarską?
W 2019 r. wolumen skupionego mleka w Polsce zwiększył się o 2,1% do 11,8 mld l. Skup mleka w Polsce rośnie szybciej niż przeciętnie w UE. Nasz kraj zwiększa udział w wolumenie skupionego mleka we Wspólnocie.
Egipt jest największym producentem mleka w Afryce. Jednocześnie silnie zwiększa import przetworów mleczarskich.
W pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 1,34 zł netto za litr czyli o 0,6% więcej niż w analogicznym okresie 2018 r.
W pierwszych trzech kwartałach 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski do Chin wyniosła 58 mln EUR i była o ponad połowę większa niż w analogicznym okresie 2018 r. Wartość ta o 16% przekroczyła poziom odnotowany w całym 2018 r.
W przypadku wszystkich głównych grup produktów mleczarskich, ich poziom spożycia w grupie obejmującej 20 proc. najbogatszych gospodarstw domowych był wyższy niż w przypadku gospodarstw charakteryzujących się najniższymi dochodami, a największe różnice sięgały 140%.
W 2019 r. światowa produkcja mleka wzrośnie o 1,4% do 852 mln t, podczas gdy światowy obrót produktami mleczarskimi, wzrośnie o 0,8% do 76 mln t.
Nasi partnerzy