Przemysł mleczarski
-
09.09.2020
Naukowcy przewidują wzrost liczby zachorowań spowodowanych Campylobacter
Przewiduje się, że globalna zmiana klimatu zmieni wzorce opadów atmosferycznych i temperatur na całym świecie, wpływając na szereg chorób zakaźnych, a zwłaszcza infekcje przenoszone przez żywność, np. przez Campylobacter.
-
08.09.2020
GUS poinformował o fizycznych rozmiarach produkcji zwierzęcej w 2019 r.
W 2019 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7107,3 tys. ton, produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%) w stosunku do 2018 r.; mleko – 14089,9 mln litrów, tj. o 2,3% więcej niż w 2018 r.; jaja kurze – 12056,5 mln sztuk, tj. wzrost o 2,1% w porównaniu do poprzedniego roku.
-
01.09.2020
Nowa instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie surowego mleka
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka.
-
01.09.2020
Powszechny Spis Rolny 2020
Od 1 września do 30 listopada 2020 r. Główny Urząd Statystyczny przeprowadzi na terenie całego kraju Powszechny Spis Rolny 2020. To badanie statystyka publiczna realizuje co 10 lat - ostatni spis rolny przeprowadzono w 2010 r.
-
31.08.2020
„Książka leczenia zwierząt” - była papierowa, będzie elektroniczna
W dniu 21 sierpnia 2020 roku odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.
-
27.08.2020
Zmiany w światowym eksporcie produktów mleczarskich w I połowie 2020 r.
Mniejszy eksport produktów mleczarskich z Nowej Zelandii. Wzrost sprzedaży zagranicznej masła i PMP z UE-27, przy mniejszej sprzedaży OMP. Stabilizacja w światowym eksporcie serów
-
25.08.2020
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności – Santander Bank Polska analizuje sytuację branży
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem
-
20.08.2020
Eksport rolny – dobre wyniki I półrocza 2020 r.
Sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę była wyższa o 7 proc. niż rok wcześniej osiągając wartość 16,4 mld euro – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
-
07.08.2020
Drugi kwartał pod znakiem zwiększonej produkcji masła i proszków
Zgodnie z oczekiwaniami, producenci wyrobów mleczarskich w Polsce, w II kw. 2020 r. wyraźnie zwiększyli produkcję masła i proszków mlecznych. Mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem była natomiast produkcja serów dojrzewających.
-
30.07.2020
W 2029 r. światowa produkcja mleka zbliży się do miliarda ton
Według najnowszych prognoz OECD-FAO światowa produkcja mleka w latach 2020-2029 będzie rosła w przeciętnym tempie 1,6% rocznie i w 2029 r. osiągnie 997 mln ton.
-
17.07.2020
Niepewność na unijnym rynku mleka
Rosnąca produkcja mleka, ujemne wskaźniki makroekonomiczne, napięcia w handlu zagranicznym a także powolne ożywienie w sektorze HoReCa zwiększą, w okresie najbliższych miesięcy, poczucie niepewności na unijnym rynku mleczarskim.
-
02.07.2020
Eksport produktów mleczarskich do Wielkiej Brytanii wyraźnie mniejszy niż przed rokiem
Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.
-
29.06.2020
Jakość mikrobiologiczna i bezpieczeństwo mleka oraz przetworów mlecznych w XXI wieku
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
-
18.06.2020
Nabiał potaniał względem pozostałych produktów żywnościowych
W kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał, dla konsumentów, stał się relatywnie tańszy.
-
05.06.2020
Duże zmiany w produkcji produktów mleczarskich
W Polsce, w kwietniu 2020 r. wielkość produkcji poszczególnych wyrobów mleczarskich była znacząco inna niż przed rokiem. Obserwowane zmiany pokazują, że producenci przenieśli nacisk na produkcję wyrobów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, takich jak proszki mleczne, masło czy mleko UHT.
-
15.05.2020
Popyt wewnętrzny i eksport produktów mleczarskich w UE zmniejszy się
W 2020 r. łączna produkcja produktów mleczarskich w UE zwiększy się o 0,4%, podczas gdy popyt wewnętrzny spadnie o 0,3%, a wolumen eksportu obniży się o 6,3%.
-
01.05.2020
W 2019 r. wzrost przychodów branży mleczarskiej mniejszy niż sektora spożywczego
W 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się o 4,5% do 35,1 mld zł. Koszty ogółem w tym okresie wzrosły o 4,3% do 34,5 mld zł.
-
16.04.2020
Jak COVID-19 wpływa na sprzedaż nabiału?
Na głównych rynkach Europy zachodniej, po dwóch tygodniach (9-22.03.2020 r.) gromadzenia zapasów, dynamika wzrostu sprzedaży żywności, w tym nabiału, wyhamowała.
-
02.04.2020
Koronawirus a handel zagraniczny produktami mleczarskimi z Niemcami
Dla polskiego sektora mleczarskiego Niemcy to najważniejszy partner w wymianie międzynarodowej. Ewentualne zakłócenia w łańcuchu dostaw między Polską a Niemcami związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa mogą oddziaływać na sektor mleczarski.
-
20.03.2020
Koronawirus najbardziej dotyka rynek proszków mlecznych
Rozprzestrzenianie się koronawirusa i związane z nim ograniczenia w przepływie ludności i produktów w coraz szerszym stopniu wpływają również na branżę mleczarską. W naszej ocenie, największy wpływ może mieć na ceny proszków mlecznych.
-
05.03.2020
W 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej wzrosła o 14%
W 2019 r. wartość wyeksportowanych z Unii Europejskiej (wliczając Wielką Brytanię) produktów mleczarskich wyniosła 11,6 mld EUR i była o 14% większa niż przed rokiem.
Nasi partnerzy