Badania żywności
-
24.01.2024
Hiszpańska firma fałszowała daty ważności tuńczyka w puszce i stosowała niskiej jakości surowce. Zajęto 120 000 puszek tuńczyka
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
-
18.01.2024
Przejęto 260 tys. litrów zafałszowanej oliwy z oliwek i aresztowano 11 podejrzanych w Hiszpanii
W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.
-
16.01.2024
Jakość handlowa tłuszczów do smarowania i do celów kulinarnych - wyniki kontroli za II kw. 2023
Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3% skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
-
12.01.2024
Roślinny ser z grochu dzięki fermentacji bakteryjnej
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
-
10.01.2024
Raport tygodniowy RASFF (01.01-07.01.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.01.2024
Kolejne odkrycia w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z cynamonem – nowe informacje dotyczące obecności chromu
Już wcześniej informowaliśmy naszych czytelników o postępującym dochodzeniu Agencji Żywności i Leków (FDA) w sprawie skażonych ołowiem musów jabłkowych z dodatkiem cynamonu. Aktualizacje w tej sprawie nie pozostają obojętne dla społeczeństwa, zwłaszcza dla tych, którzy spożywali produkty objęte wycofaniem. Ostatnie badania przeprowadzone przez FDA ujawniły obecność chromu, co stanowi nowy wymiar zagrożenia dla zdrowia publicznego.
-
08.01.2024
Kontrola poziomów mikotoksyn - nowe wymogi
Znowelizowano metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz na potrzeby urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych. Oprócz tego zaktualizowano np. metodę pobierania próbek suplementów diety oraz ustalono metody pobierania próbek suszonych ziół, herbatek ziołowych i herbat
-
08.01.2024
Nowy raport Komisji Europejskiej Food 2030
W listopadzie 2023 r. Komisja Europejska (KE) opublikowała raport dotyczący przyszłości unijnych systemów żywnościowych pt. „Food 2030 Research and Innovation – Pathways for action 2.0”. Dokument zaprezentowano na początku grudnia podczas konferencji w Brukseli.
-
04.01.2024
Okołoświąteczne kontrole wyrobów cukierniczych we Włoszech doprowadziły do licznych przejęć i kar
W porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, dowództwo Karabinierów ds. Ochrony Zdrowia (NAS) przeprowadziło w okresie świąt Bożego Narodzenia zintensyfikowane kontrole typowych dla tego sezonu rodzajów wyrobów cukierniczych.
-
03.01.2024
Raport tygodniowy RASFF (25.12-31.12.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
03.01.2024
Nowy algorytm Nutri-Score od 1 stycznia 2024
Wskaźniki Nutri-score dla żywności i napojów będą obliczane bardziej rygorystycznie. Z napojów tylko woda otrzyma ocenę Nutriscore A.
-
02.01.2024
Zoonozy w Unii Europejskiej – nowy raport za rok 2022
W 2022 r. liczba zgonów spowodowanych zoonozami była najwyższa od dekady – takie wnioski płyną z nowego raportu przygotowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
-
28.12.2023
Projekt "Czarnego Złota" na Politechnice Łódzkiej: Nowoczesna technologia produkcji czarnego czosnku
W ramach innowacyjnego projektu realizowanego na Politechnice Łódzkiej, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, naukowcy pod przewodnictwem prof. Grażyny Budryn skupiają się na opracowaniu zaawansowanej technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.
-
27.12.2023
Ponowna ocena erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
-
27.12.2023
Analizy w Niemczech wykazały niezgodności w przypadku 42% ze 141 próbek oliwy z oliwek virgin i extra virgin
Niemiecki Urząd ds. Dochodzeń Chemicznych i Weterynaryjnych w Stuttgarcie (CVUA) opublikował wyniki analizy 141 butelek oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy jakości „extra virgin” i „virgin”. Za niezgodne uznano 42% próbek.
-
26.12.2023
Górny tolerowany poziom spożycia kwasu foliowego – opinia naukowa EFSA
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
-
25.12.2023
Wyniki kontroli koncentratów spożywczych II kw. 2023 r.
Skontrolowano łącznie 118 podmiotów, w tym: 84 sklepy oraz 34 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 33 podmiotach (28,0%), w tym: w 17 sklepach i u 16 producentów.
-
22.12.2023
Ochrona pacjentów z celiakią w Europie – narzędzie EFSA do badania białek
EFSA opracowała model matematyczny i aplikację do przewidywania, w jaki sposób gluten z żywności wiąże się z tymi receptorami. Narzędzie to można potencjalnie wykorzystać w różnych obszarach bezpieczeństwa żywności.
-
19.12.2023
IARC ocenił rakotwórczość PFAS
PFOA i PFOS to szeroko stosowane substancje chemiczne należące do dużej grupy związków PFAS. Po dokładnym zapoznaniu się z obszernym przeglądem literatury Grupa RoboczaIARC (WHO) przeprowadziła ocenę zagrożenia nowotworowego.
-
18.12.2023
Czy konsumenci są świadomi rzeczywistych skutków produkcji oleju palmowego?
Olej palmowy jest najpopularniejszym olejem roślinnym na świecie, a wiedza o szkodliwym wpływie jego produkcji na środowisko wydaje się powszechna. Czy jednak konsumenci są w pełni świadomi wszystkich wad i zalet wykorzystania tego składnika w codziennie kupowanych przez siebie produktach?
-
15.12.2023
Cytometria fazy stałej i sztuczna Inteligencja: innowacyjna detekcja mikroorganizmów w 15 minut
Cytometria fazy stałej jest wykorzystywana do szybkiego wykrywania mikroorganizmów w próbkach wody, powietrza czy żywności. Zależy Ci na zwiększeniu produktywności laboratorium kontroli jakości? Poznaj system IAN® - ultraszybką metodę mikrobiologiczną umożliwiającą dokładne zliczenie bakterii, drożdży i pleśni w ciągu 15 minut, a nie dni!
Nasi partnerzy