Badania żywności
-
10.07.2023
Kontrole świeżych owoców i warzyw w latach 2021-2022
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych przedstawia wyniki planowych i doraźnych kontroli świeżych owoców i warzyw zrealizowanych w latach 2021-2022 r.
-
10.07.2023
Wybór techniki badań PCR jako element zarządzenia badaniami mikrobiologicznymi w biznesie żywnościowym
Wybór techniki badań PCR staje się niezbędnym elementem zarządzania ryzykiem mikrobiologicznym w branży żywnościowej, która zmaga się z rosnącym wyzwaniem różnorodności i odporności mikroorganizmów.
-
04.07.2023
Czujnik NFC ostrzega o psuciu się żywności w czasie rzeczywistym
Psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym. Rozwiązaniem może być czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne.
-
03.07.2023
Od hodowcy na talerz. Bezpieczeństwo żywności w trakcie całego łańcucha chłodniczego
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości. Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych.
-
28.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (19.06-25.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
28.06.2023
Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.
-
26.06.2023
Konsultacje EFSA w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z polibromowanymi eterami difenylowymi w żywności
Żywność zanieczyszczona polibromowanymi eterami difenylowymi (PBDE) stanowi zagrożenie dla zdrowia wszystkich grup wiekowych.
-
26.06.2023
Badania dowodzą, że DNA uszkodzone przez wysoką temperaturę w żywności może mieć powiązanie z rakiem
Stwierdzono, że poddawanie żywności wysokim temperaturom powoduje w niej uszkodzenia DNA. Jeśli uszkodzone składniki DNA są inkubowane z komórkami lub podawane myszom, prowadzi to do uszkodzeń w genomowym DNA.
-
23.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - dzień 5 - nagranie z dnia 16.06.2023 r.
-
22.06.2023
FFSW: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - nagranie
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – zagrożenia mikrobiologiczne, BRCGS, akredytacja - dzień 4 - nagranie z dnia 15.06.2023 r.
-
21.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – opakowania, zrównoważony rozwój, znakowanie żywności - dzień 3 - nagranie z dnia 14.06.2023
-
20.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - dzień 2 - nagranie z dnia 13.06.2023
-
19.06.2023
Udział laboratorium kontrolnego w aspekcie pozostałości pestycydów oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środowiska
Produkcja pestycydów i ich wprowadzanie do obrotu stanowi jedną z najbardziej kontrolowanych i uregulowanych gałęzi przemysłu chemicznego. Są objęte podobnymi restrykcjami, jak produkty lecznicze, a wprowadzenie do obrotu nowego produktu trwa prawie 10 lat i związane jest z długotrwałym procesem badawczym, prowadzonym w reżimie Dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
-
19.06.2023
FFSW: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - dzień 1 - nagranie z dnia 12.06.2023
-
16.06.2023
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna żywności to nieobligatoryjne, a zalecane dodatkowe testy i badania, które producenci żywności mogą wykonać w przypadku swoich produktów. Cecha wspólna ww. testów to ilościowe, mikrobiologiczne wyrażenie charakterystyki produktu.
-
15.06.2023
Monitoring parametrów mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym – droga od przyjęcia surowca do produktu gotowego
Monitorowanie parametrów mikrobiologicznych w każdym zakładzie produkcyjnym, niezależnie od produkowanego asortymentu powinno być rutynowym działaniem. Pobierając wymazy, zbierając wyniki, prowadząc analizy, każdy zakład jest w stanie oszacować ryzyko pojawienia się zagrożeń związanych z drobnoustrojami. Mając odpowiednie dane, można przewidzieć i zapobiec zatrzymaniu produktu w magazynie lub wycofaniu z rynku.
-
14.06.2023
Informowanie klienta o środku spożywczym sprzedawanym bez opakowania – WYZWANIE DLA GASTRONOMII
Nadchodzi lato, a wraz z okresem wakacyjnym wzmożony ruch w restauracjach, barach, innych punktach gastronomicznych (np. na stacjach benzynowych). Czy klienci otrzymają wszystkie wymagane prawem informacje o środku spożywczym zanim dokonają wyboru? Jest duże ryzyko, że nie. Jak widzimy w sprawozdaniu rocznym IJHARS za rok 2022 największy odsetek nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w punktach gastronomicznych.
-
14.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (05.06-11.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
14.06.2023
Prawie 70% próbek oleju z awokado było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami według badania przeprowadzonego w USA
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przebadali oleje z awokado sprzedawane pod markami własnymi. Prawie 70% próbek było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami.
-
09.06.2023
Ocena bezpieczeństwa EFSA paramylonu jako nową żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o wydanie opinii na temat paramylonu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
08.06.2023
Nowe napoje probiotyczne na bazie bakterii z oliwek
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy rodzaj probiotycznych napojów na bazie pochodzącej z oliwek bakterii Lactiplantibacillus pentosus LPG1.
Nasi partnerzy