Badania żywności
-
05.05.2022
Warunki transportu i jakość handlowa przewożonej żywności w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (we współpracy z Inspekcją Transportu Drogowego) przeprowadziła kontrolę warunków transportu oraz jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych.
-
04.05.2022
Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze
Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.
-
02.05.2022
Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności
Urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut.
-
29.04.2022
Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.
-
28.04.2022
Pozytywna opinia EFSA dla metody utrwalania HPP, jednak dla produktów mlecznych lepsza jest pasteryzacja
Zmniejszenie ilości patogenów w mleku/colostrum poprzez metodę HPP stosowaną w przemyśle jest niższe niż to, które osiąga się dzięki wymaganej obecnie prawne pasteryzacji termicznej.
-
22.04.2022
Profilowanie składników odżywczych – opinia naukowa EFSA
Wg opinii naukowej EFSA spożycie kcal, tłuszczów nasyconych, sodu i dodanych/wolnych cukrów w Europie jest zbyt wysokie, a spożycie błonnika pokarmowego i potasu jest jednak zbyt niskie w większości populacji dorosłych w Europie, więc ich zmiany ich poziomów przyczyniłoby się do poprawy stanu zdrowia Europejczyków.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
14.04.2022
KE opublikowała zalecenie w sprawie monitorowania obecności furanu i alkilofuranów w żywności
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
-
14.04.2022
Mniej niż połowa polskich konsumentów ma zaufanie do systemu żywnościowego — wynika z ogólnoeuropejskiego badania
Nowe ogólnoeuropejskie badanie ponad 20 000 konsumentów wykazało, że mniej niż połowa z nich ma zaufanie do branży spożywczej, a zaledwie jedna trzecia uważa, że spożywana przez nich żywność jest zrównoważona.
-
12.04.2022
EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności
Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 r. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach.
-
07.04.2022
Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.
-
31.03.2022
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2019 - raport
W 2019 roku badaniom na obecność pozostałości pestycydów w ramach urzędowej kontroli i monitoringu poddano łącznie 2624 próbki żywności. Badania wykonano na obecność łącznie 448 pozostałości pestycydów. W 1194 próbkach (45,5%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu.
-
30.03.2022
Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozp. Kom. (WE) 2073/2005 i późniejszych zmian
W 2005 r. KE opublikowała rozporządzenie nr 2073/2005. W kolejnych latach pojawiały się następne dokumenty zmieniające pierwotną formę rozporządzenia. Była to ogromna zmiana i krok milowy w celu uporządkowania przepisów prawnych. Przekazano jasne wytyczne dla wszystkich związanych z produkcją żywności spożywanej przez ludzi. Okazało się, że na drodze od pola do stołu wszyscy są odpowiedzialni za zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
-
30.03.2022
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 1 - nagranie z dnia 24.03.2022 r.
-
30.03.2022
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 2 - nagranie
eFORUM FoodFakty - Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa - dzień 2 - nagranie z dnia 25.03.2022 r.
-
28.03.2022
Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
-
25.03.2022
Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności
Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.
-
24.03.2022
Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
-
22.03.2022
Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych w 2021 roku
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową czekolad, czekoladek, kakao i czekolad do picia.
-
11.03.2022
EFSA ponownie ocenia poziom bezpieczeństwa stosowania etoksychiny
EFSA wydał opinię ws. oceny bezpieczeństwa stosowania etoksychiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, a także jego wpływu na ludzi, środowisko oraz pewne konkretne gatunki zwierząt
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
Nasi partnerzy