Badania żywności
-
17.11.2022
50% pieczywa w UK zawiera pestycydy
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
-
17.11.2022
Pasze i działania CBŚP - wyniki badań próbek pasz
Badaniami objęto kwasy tłuszczowe, a także gotowe pasze zawierające je w składzie.
-
14.11.2022
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.
-
09.11.2022
Kryteria oceny ryzyka roślin wytwarzanych przez ukierunkowaną mutagenezę, cisgenezę i intragenezę
Oświadczenie w sprawie kryteriów oceny ryzyka roślin wytwarzanych przez ukierunkowaną mutagenezę, cisgenezę i intragenezę podsumowuje prace, które stanowią pierwszy krok w tworzeniu solidnych, opartych na nauce ram oceny zagrożeń związanych z tymi technikami w żywności i paszy oraz dla środowiska , indywidualnie dla każdego przypadku.
-
08.11.2022
Listerioza w Anglii i Walii podsumowanie 2020 – raport UK HSA
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) opublikowała raport, w którym podsumowano liczbę, dane demograficzne i wyniki kliniczne potwierdzonych przypadków listeriozy w Anglii i Walii w 2020 r. Krajowy nadzór nad listeriozą w Anglii i Walii jest prowadzony od 1992 r.
-
07.11.2022
Bezpieczna żywność w niepewnych czasach
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
-
03.11.2022
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
-
29.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Boczek Wędzony
W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
-
28.10.2022
Ponowny audyt DG Sante w Polsce potwierdza nierozwiązane problemy w obszarach kontroli wołowiny, dobrostanu bydła i salmonelli w drobiu
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
-
27.10.2022
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
25.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie z dnia 20.10.2022 r.
-
25.10.2022
Które gatunki ryb zawierają najmniej rtęci?
Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka.
-
24.10.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego mukorpepsyny ze szczepu Rhizomucor miehei DSM 29547
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.
-
24.10.2022
Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów.
-
21.10.2022
Monitoring obecności antybiotyków w mleku
Aby ułatwić zakładom mleczarskim zmierzenie się z takim wyzwaniem belgijska firma Unisensor wprowadziła na rynek metodę Extenso, która w zaledwie w 13 minut pozwala na wykrycie około 100 antybiotyków z wielu grup antybiotykowych. Wykonanie analizy nie różni się zbytnio od tej paskowej, standardowo stosowanej w zakładach mleczarskich.
-
20.10.2022
Obesogeny – zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości
Badania naukowe wskazują, że poza predyspozycjami genetycznymi i stylem życia, istotną rolę w rozwoju otyłości mogą odgrywać także chemiczne zanieczyszczenia środowiskowe występujące powszechnie m.in. w żywności. Związki te określane są mianem „obesogenów”, ponieważ poprzez bezpośrednie (np. zwiększenie liczby komórek tłuszczowych), jak i pośrednie mechanizmy (np. modulowanie apetytu, zmianę tempa metabolizmu oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej) mogą sprzyjać zwiększaniu masy ciała.
-
17.10.2022
Konsultacje społeczne dotyczące nitrozoamin w żywności – wyjaśnienie projektu opinii
W opinii oceniono ryzyko i ocenę potencjalnych zagrożeń spowodowanych nitrozoaminami dla ludności w UE.
-
12.10.2022
Czy testy immunologiczne mogą ograniczyć zanieczyszczenia mykotoksynami w żywności?
Powszechne użycie testów immunologicznych sprawdzających poziom mykotoksyn na każdym etapie produkcji roślinnej i zwierzęcej ma szereg korzyści. Całkowite wyeliminowanie mykotoksyn jest niemożliwe, jednak stosując się do odpowiednich zasad bezpieczeństwa można ograniczać ich stężenie do minimum, zapewniając przy tym bezpieczny surowiec konsumentom. ProGnosis Biotech konsekwentnie od lat wprowadza innowacje i utrzymuje unikalny system opracowywania zestawów testowych.
-
06.10.2022
Jakie ryzyka niesie afera fałszowania pasz i czy to pierwszy taki proceder?
Jak sytuacja wygląda w systemie RASFF oraz jakie podobne afery związane z paszami miały miejsce w latach ubiegłych? W artykule także komentarz ekspercki - Pestycydy to jedno z większych ryzyk związanych z nielegalnym wykorzystaniem tłuszczy technicznych.
-
06.10.2022
Zafałszowania nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa)
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat zafałszowań nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa).
-
28.09.2022
Ryzyka bezpieczeństwa żywności dla produktów z kategorii plant-based
Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.
Nasi partnerzy