Badania żywności
-
06.05.2020
Skumulowane ryzyko pozostałości pestycydów w żywności – oceny EFSA
EFSA opublikowała wyniki swoich dwóch pilotażowych ocen dotyczących ryzyka, jakie dla ludzi stanowią pozostałości wielu pestycydów w żywności.
-
30.04.2020
Podręczny gadżet wykrywa bakterie powodujące zatrucie pokarmowe dwa razy szybciej i 200 razy taniej
Identyfikacja źródła zatrucia pokarmowego zwykle wymaga dni lub tygodni. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego opracowali metodę, która jest dwa razy szybsza i 200 razy tańsza. Urządzenie wielkości batonika jest testowane przez kilka firm.
-
15.04.2020
Belgijscy eksperci oceniają ryzyko wzrostu Listeria monocytogenes w serze oraz fitotoksyn w żywności pochodzącej z wód
Eksperci z Belgii stwierdzili, że ryzyko wzrostu Listeria monocytogenes w świeżych serach jest niskie, jeśli wartość pH spadnie poniżej pewnego poziomu pod koniec procesu produkcyjnego.
-
03.04.2020
Skutki chorób przenoszonych przez żywność oszacowane na 9 mld funtów w skali roku – 5 lat badań
Prowadzone w Wielkiej Brytanii badania miały na celu poprawę zrozumienia chorób przenoszonych przez żywność, jaki mają one wpływ na różne aspekty społeczne oraz w jaki sposób specjalistyczne jednostki powinny na nie reagować.
-
03.04.2020
Poziomy pozostałości pestycydów w żywności na rynku europejskim - sprawozdanie EFSA
Zgodnie z art. 32 rozporządzenia (WE) nr 396/2005) EFSA przedstawia roczne sprawozdanie, w którym analizuje poziomy pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na rynku europejskim. Z ustaleń wynika, że jest mało prawdopodobne, aby ocenione poziomy dla analizowanych produktów spożywczych stanowiły zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
-
01.04.2020
Pierwszy certyfikowany materiał referencyjny dla ryb do zwalczania oszustw związanych z żywnością
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało pierwszy w historii Certyfikowany Materiał Referencyjny (CRM) do identyfikacji genetycznej ryb.
-
20.03.2020
“Pseudohormony” w żywności
Postępujące zanieczyszczenie środowiska jest istotnym problemem naszych czasów. Gwałtowny wzrost liczby ludności, uprzemysłowienie i bogacenie się społeczeństw sprawia, że jesteśmy narażeni na liczne, trudne do usunięcia, związki chemiczne.
-
19.03.2020
Nowa, szybsza metoda identyfikacji Salmonelli
Naukowcy opracowali metodę oznaczania serotypów Salmonelli w ciągu zaledwie dwóch godzin, a cały proces identyfikacji zajmuje do ośmiu godzin.
-
09.03.2020
Mutacja Campylobacter – wpływ na przemysł spożywczy
Nowe badania obejmujące całe sekwencjonowanie genomu szczepów Campylobacter sugerują, że ma on tendencje do mutowania, co ma konsekwencje zarówno dla wykrywania, jak i kontroli tego patogenu.
-
06.03.2020
Nowe badania nad toksynami w żywności - Bacillus cereus
Naukowcy z australijskiego uniwersytetu Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) odkryli nową toksynę wytwarzaną przez bakterię Bacillus cereus.
-
04.03.2020
Aminy biogenne w fermentowanej żywności
Od zarania dziejów człowiek poszukiwał sposobu na przedłużenie trwałości szybko tracących świeżość produktów spożywczych, takich jak mięso, mleko, owoce czy warzywa.
-
03.03.2020
FDA wydłuża okres na zgłaszanie uwag dotyczących programu akredytacji laboratoriów
Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) przedłużył okres zgłaszania uwag w odniesieniu do programu akredytacji laboratoriów w zakresie badania żywności dla ludzi i zwierząt przez akredytowane laboratoria, zgodnie z wymogami FDA Food Safety Modernization Act (FSMA).
-
04.02.2020
Nowe badania wykazały negatywny wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na mikroflorę jelitową i masę ciała potomstwa
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Gut wykazało, że spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących w czasie ciąży ma wpływ na zwiększenie poziomu tkanki tłuszczowej u potomstwa i…
-
31.01.2020
Komercyjne preparaty bakteriofagowe – nowe możliwości zapewnienia bezpieczeństwa żywności
Współcześni konsumenci, mając świadomość o chemizacji środowiska żywności, chętnie poszukują produktów naturalnych, jak najmniej przetworzonych.
-
14.01.2020
Czy mineralne węglowodory aromatyczne niosą poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego?
Szybka ocena możliwego zagrożenia w związku z zanieczyszczeniem preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych węglowodorami aromatycznymi oleju mineralnego (MOAH).
-
09.01.2020
Parzenie herbaty w plastikowych torebkach uwalnia cząsteczki mikroplastiku do herbaty
Według naukowców z McGill University plastikowe torebki stosowane do pakowania herbaty uwalniają mikro i nano cząsteczki do naparu. Nie są jednak pewni, jakie są możliwe skutki zdrowotne spożywania tych cząstek.
-
08.01.2020
Whole Genome Sequencing - FSIS przechodzi do korzystania z technologii WGS dla izolatów Salmonella w celu określenia serotypu.
FSIS zapowiada modernizację metod laboratoryjnych w celu określenia serotypu izolatów Salmonella. Dla wszystkich próbek dodatnich pod kątem Salmonelli zebranych po 1 stycznia 2020 r.
-
30.12.2019
Innowacyjna technika analizy zanieczyszczeń i zafałszowań składników żywności
Z uwagi na globalny rozwój łańcucha dostaw żywności, konieczne jest ciągłe doskonalenie i wymyślanie bardziej efektywnych metod zapewniania bezpieczeństwa, jakości i autentyczności produktów i składników w nich występujących. Połączenie wykorzystania metagenomiki, analizy i obszernej bazy danych, dało nowe spojrzenie na kwestię złożoności łańcucha dostaw.
-
05.12.2019
Czy drożdże wpłyną na rynek probiotyków? - Nowe badania
Nowo odkryta specyficzna cecha drożdży Saccharomyces boulardii może pomóc nadać drożdżom silne właściwości probiotyczne.
-
27.09.2019
Tekstura żywności - nowe badania
Nowe badanie opublikowane w Scientific Reports szczegółowo wyjaśnia, dlaczego niektóre osoby mają większą zdolność postrzegania tekstury i konsystencji żywności niż inne.
-
06.08.2019
Wzrost ilości przypadków zachorowań wywołanych patogenami żywności. Podsumowanie raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…
Nasi partnerzy