Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kikrobiologiczne laboratoria zakładowe, to bilans zysków i strat uzależnionych od świadomości ryzyk i korzyści, których proporcje są wynikiem działań i decyzji podejmowanych przez kadrę zarządzającą i finansującą laboratorium, personel laboratoryjny, Dział Jakości i audytorów dokonujących ocen w ramach standardów GFSI.
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
Europa notuje najniższą liczbę przypadków grypy ptaków od 2019 roku, ale wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Raport EFSA podkreśla niskie ryzyko dla ogółu społeczeństwa, ale zaleca ostrożność i zwiększenie nadzoru.
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS. W zakresie znakowania sprawdzono 214 partii, z czego 52 zakwestionowano (24,3%).
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
Wyniki badania przeprowadzonego przez Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) pokazują, że ponad jedna czwarta produktów deklarowanych jako pełnoziarniste (z wyłączeniem pieczywa), tak naprawdę nie spełnia wymagań.
Pseudomonas obecne na żywności mogą nie tylko powodować psucie się produktów, lecz także stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalną oporność na antybiotyki.
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
bioMérieux, światowy lider w dziedzinie diagnostyki in vitro, z dumą ogłasza, że test GENE-UP® Pathogenic E. coli (PEC) został wybrany przez USDA Food Safety and Inspection Service (USDA-FSIS) jako główna metoda wykrywania E. coli produkujących toksynę Shiga (STEC).
Kontrola była przeprowadzona u 44 producentów w I kwartale 2024 r. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
W ekologicznej czerwonej cebuli wykryto nieautoryzowany pestycyd – chloropiryfos. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego.
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.
EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy z niemodyfikowanego genetycznie szczepu Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, potwierdzając jej bezpieczne zastosowanie w osiemnastu procesach produkcji żywności.
CDC i FDA otrzymały od wielu ośrodków kontroli raporty o ciężkich, ostrych chorobach i innych niepożądanych skutkach związanych ze spożyciem batonów czekoladowych, nadziewanych rożków i żelków marki Diamond Shruumz.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
Nasi partnerzy