Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zawartość azotynu sodu na bardzo wysokim, toksycznym dla człowieka poziomie wykazały badania próbek galarety z Nowej Dęby. Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach zbadał przekazane przez śledczych produkty, które doprowadziły w połowie lutego do śmierci 54-latka z Ukrainy. Dwie inne osoby po spożyciu tych produktów trafiły do szpitala.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki przeprowadzonych planowych kontroli w zakresie jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych typu dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty, warzywa marynowane i kiszone. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.
Raport dotyczy takich kwestii jak m.in. elementy oceny ryzyka pochodnych z alergenów priorytetowych oraz proces oceny ryzyka dla nieoznaczonych priorytetowych pochodnych alergenów
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie rozszerzenia stosowania izomalto-oligosacharydu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
Czeska Inspekcja ds. Rolnictwa i Żywności (CAFIA) poinformowała 12 lutego 2024 r. o wykryciu zafałszowanego włoskiego wina o nazwie 365 PRIMITIVO D.O.P. di manduria.
W obszarze mikrobiologicznym, ukrytym przed zmysłami, rozwijają się fascynujące narracje fermentacyjne, gdzie bakterie, drożdże i enzymy są głównymi protagonistami wyznaczającymi niezwykle istotne trajektorie procesów biotechnologicznych.
Nowe badania wskazują, że kiełki brokułu i inne warzywa krzyżowe mogą łagodzić symptomy u pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit (IBD, ang. inflammatory bowel disease).
Naukowcy z Argentyny opracowali sensor służący do wykrywania cyjanotoksyn w słodkiej wodzie. W ostatnich latach zjawisko to przybiera bowiem na sile i staje się poważnym problemem zdrowia publicznego.
Jednym z celów europejskiego projektu PARC (ang. Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals) jest poszerzenie wiedzy na temat potencjalnie niebezpiecznych substancji chemicznych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Jednym z takich związków jest mykotoksyna wytwarzana przez grzyby z rodzaju Fusarium, mówią eksperci z Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR).
Dobrze zaprojektowany program pobierania próbek i badań środowiskowych jest najskuteczniejszą strategią identyfikowania źródeł zanieczyszczeń i wykrywania potencjalnie trwałych zagrożeń zaopiniował panel EFSA.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Komisja Europejska zmieniła poziom kontroli różnych importowanych produktów, w tym obniżono te związane z tlenkiem etylenu i podniesiono dotyczące pozostałości pestycydów.
Firma LECO zaprasza na jednodniowe seminarium (7.03, Kraków), w trakcie którego uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami LECO w dziedzinie analiz elementarnych C/N/S w próbkach środowiskowych oraz białka (metodą Dumasa) w próbkach żywności i paszach.
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii w sprawie syropu izomaltulozowego (suszonego) jako nowej żywności (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.
Hiszpańska Gwardia Cywilna we współpracy z Europolem i włoskimi karabinierami przejęła 120 000 puszek tuńczyka marki Plaza Chica i 45 000 litrów oliwy z oliwek niskiej jakości z powodu fałszowania.
W ramach operacji OPSON Europol wspierał dodatkowe dochodzenie w sprawie fałszowanej oliwy z oliwek, co doprowadziło do 11 aresztowań i zajęcia ponad 260 000 litrów zafałszowanego produktu.
Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3% skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii opracowali roślinny ser na bazie grochu o cechach zbliżonych do konwencjonalnego sera mlecznego.
Nasi partnerzy