Badania żywności
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
20.09.2024
Czy popularny dodatek do żywności może przyczyniać się do rozwoju celiakii?
Naukowcy z Francji i Kanady przeprowadzili badanie, z którego wynika, że popularny dodatek do żywności – dwutlenek krzemu – może zwiększać ryzyko celiakii u osób predysponowanych do rozwoju tej choroby.
-
19.09.2024
Nanotechnologia w żywności – Nowy raport EFSA ujawnia przełomowe metody oceny bezpieczeństwa
-
19.09.2024
Modernizacja laboratoriów GIJHARS
W sierpniu 2024 rr. podpisano aneks do porozumienia KPO - dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
-
19.09.2024
Pozytywne wyniki kontroli importowanych do Norwegii owoców morza
Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach.
-
18.09.2024
Kurdlan jako dodatek do żywności: ocena bezpieczeństwa EFSA
-
11.09.2024
Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
-
11.09.2024
Przejęcie przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland - koniec postępowania
UOKiK zakończył postępowanie w sprawie zamiaru koncentracji polegającego na przejęciu przez Eurofins Food kontroli nad J.S. Hamilton Poland
-
11.09.2024
Stwierdzenie dwóch zgonów i wzrost liczby pacjentów z dolegliwościami po spożyciu zafałszowanych słodyczy z dodatkiem substancji psychoaktywnych
W USA zidentyfikowano kolejnych pacjentów z dolegliwościami po spożyciu słodyczy marki Diamond Shruumz, w tym dwa przypadki śmiertelne. Testy FDA wykazały, że więcej produktów firmy jest zanieczyszczonych szkodliwymi substancjami chemicznymi.
-
06.09.2024
FDA zwiększa wysiłki w redukcji spożycia sodu: nowe cele i inicjatywy
-
05.09.2024
Kontrole miodów na Słowacji – wyniki inspekcji
Państwowa Administracja Weterynaryjna i Żywnościowa Republiki Słowackiej (SVPS SR) odpowiedzialna jest za regularne inspekcje urzędowe odnośnie zbioru i pakowania miodu. Przeprowadzane są one raz w miesiącu za pośrednictwem Regionalnych Administracji Weterynaryjnych i Żywnościowych (RVPS).
-
04.09.2024
Przegląd możliwości metod weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz
30 lipca 2024 r. brytyjska FSA opublikowała przegląd dostępności, możliwości i ograniczeń metod analitycznych stosowanych w celu weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz.
-
30.08.2024
Nowe zagrożenia chemiczne w żywności i paszach – co robi aktualnie EFSA?
Najnowszy raport techniczny EFSA zawiera przegląd działań EFSA związanych z pojawiającymi się chemikaliami w okresie 2020–2023. Przedstawiono zidentyfikowane pojawiające się chemikalia, a także analizę mocnych i słabych stron ogólnego procesu identyfikacji, ze szczególnym uwzględnieniem jego długoterminowej zrównoważoności.
-
28.08.2024
Szkockie władze ostrzegają przed podrobionym wyrobem alkoholowym
-
27.08.2024
IJHARS skontrolował jakość oliwy
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
-
26.08.2024
Nowy składnik żywności zaakceptowany przez EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził glukozyl hesperydynę jako nowy składnik żywności, otwierając drogę do jej wykorzystania w napojach i suplementach diety. Nowe badania potwierdzają jej bezpieczeństwo, co może wpłynąć na rozwój innowacyjnych produktów w branży spożywczej.
-
21.08.2024
Ukazał się przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów VITAL 4.0
Przewodnik zawiera przegląd aktualizacji programu dobrowolnego znakowania alergenów (VITAL) w zakresie przyjęcia dawek referencyjnych (RfD) opartych na ED 05 w celu określenia ostrożnościowego znakowania alergenów (PAL) oraz odpowiedzi na często zadawane pytania.
-
21.08.2024
Cukierki z potencjalnie śmiertelną zawartością narkotyku trafiły do organizacji charytatywnej w Nowej Zelandii
Policja w Nowej Zelandii prowadzi dochodzenie w związku z podejrzeniem przekazania do banku żywności cukierków zawierających narkotyki.
-
20.08.2024
Kryteria mikrobiologiczne dla organizmów patogennych
Mikroorganizmy, jakimi są bakterie, drożdże i pleśnie towarzyszą ludziom od zawsze. Człowiek nauczył się jak je wykorzystywać najpierw w gospodarstwie domowym, a później już na skalę przemysłową. Potrafimy dodawać kultury bakterii do jogurtów, produkujemy fantastyczne sery pleśniowe, a piekarze wykorzystują drożdże w uwielbianych przez wszystkich drożdżówkach. Dlaczego jednak nie potrafimy sobie radzić z bakteriami, które wywołują wiele groźnych chorób i stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi?
-
19.08.2024
Czy mikroplastiki i nanoplastiki w żywności są zagrożeniem dla zdrowia? Najnowsze stanowisko FDA
-
16.08.2024
EFSA: osiągnięcia w nowych technikach genomicznych (NGT) stosowanych do mikroorganizmów
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniła nowe techniki modyfikacji genetycznej (NGT) w mikroorganizmach i stwierdziła, że są one równie bezpieczne jak tradycyjne metody. Co to oznacza dla naszej żywności?
Nasi partnerzy