Badania żywności
-
12.08.2024
EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E
EFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
-
09.08.2024
Nowe narzędzie internetowe EFSA do obliczania narażenia na enzymy spożywcze w diecie
EFSA wydała innowacyjne nowe narzędzie internetowe, które ma pomóc operatorom branżowym i konsumentom w szacowaniu narażenia na enzymy pokarmowe poprzez dietę.
-
09.08.2024
Lizofosfolipaza z Trichoderma reesei: bezpieczeństwo i zastosowanie w przemyśle spożywczym
Lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei została uznana za bezpieczną przez EFSA. Enzym ten znajduje zastosowanie w przetwarzaniu zbóż i produkcji syropów glukozowych, nie budząc przy tym obaw dotyczących zdrowia konsumentów.
-
08.08.2024
Zalety i ryzyka posiadania mikrobiologicznego laboratorium zakładowego w procesie produkcji bezpiecznej żywności
Kikrobiologiczne laboratoria zakładowe, to bilans zysków i strat uzależnionych od świadomości ryzyk i korzyści, których proporcje są wynikiem działań i decyzji podejmowanych przez kadrę zarządzającą i finansującą laboratorium, personel laboratoryjny, Dział Jakości i audytorów dokonujących ocen w ramach standardów GFSI.
-
07.08.2024
Indyjskie przyprawy pod ostrzałem: zanieczyszczenie tlenkiem etylenu budzi globalne zaniepokojenie
W tym artykule zgłębiamy źródła kontrowersji, skutki dla globalnego rynku przypraw oraz potencjalny przyszły rozwój w tym sektorze.
-
02.08.2024
Ptasia grypa: spadek liczby przypadków w Europie, zalecany nadzór w związku z nadchodzącym sezonem
Europa notuje najniższą liczbę przypadków grypy ptaków od 2019 roku, ale wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Raport EFSA podkreśla niskie ryzyko dla ogółu społeczeństwa, ale zaleca ostrożność i zwiększenie nadzoru.
-
02.08.2024
Wyniki kontroli jakości żywności dla dzieci - IJHARS
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS. W zakresie znakowania sprawdzono 214 partii, z czego 52 zakwestionowano (24,3%).
-
01.08.2024
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Rtęć jest naturalnie występującym pierwiastkiem, który można znaleźć w różnych formach w środowisku. Ocena ryzyka i środki kontroli rtęci w produktach rybnych mają kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania zrównoważonego rozwoju ekosystemów wodnych.
-
30.07.2024
IJHARS odpowiedzialny za koordynację krajowej współpracy w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej
Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.
-
26.07.2024
Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
-
25.07.2024
Produkty pełnoziarniste – niepoprawne oznakowanie w przypadku ponad 25% skontrolowanych artykułów w Holandii
Wyniki badania przeprowadzonego przez Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) pokazują, że ponad jedna czwarta produktów deklarowanych jako pełnoziarniste (z wyłączeniem pieczywa), tak naprawdę nie spełnia wymagań.
-
22.07.2024
Obecność Pseudomonas w żywności: ryzyka i konsekwencje
Pseudomonas obecne na żywności mogą nie tylko powodować psucie się produktów, lecz także stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalną oporność na antybiotyki.
-
17.07.2024
Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli
Właściciel firmy spożywczej SG Perkins Ltd został ukarany grzywną za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli.
-
17.07.2024
GENE-UP® PEC - Innowacyjne narzędzie bioMérieux wybrane przez USDA-FSIS do wykrywania patogennych E. coli
bioMérieux, światowy lider w dziedzinie diagnostyki in vitro, z dumą ogłasza, że test GENE-UP® Pathogenic E. coli (PEC) został wybrany przez USDA Food Safety and Inspection Service (USDA-FSIS) jako główna metoda wykrywania E. coli produkujących toksynę Shiga (STEC).
-
16.07.2024
IJHARS skontrolował w zakresie jakości handlowej wyroby cukiernicze w I kw. 2024 r.
Kontrola była przeprowadzona u 44 producentów w I kwartale 2024 r. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
-
11.07.2024
Bromowany olej roślinny (BVO) - FDA uchyla rozporządzenie
BVO jest stosowany jako dodatek do żywności, jednakże najnowsze badania wskazują, że jego stosowanie w żywności nie jest bezpieczne.
-
10.07.2024
Co musisz wiedzieć o małocząsteczkowych związkach arsenu (DMA I MMA) w żywności? - analiza EFSA
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
-
10.07.2024
Wycofanie ekologicznej czerwonej cebuli w Belgii i Niemczech z powodu zafałszowania
W ekologicznej czerwonej cebuli wykryto nieautoryzowany pestycyd – chloropiryfos. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
-
09.07.2024
Naukowcy wiążą ultraprzetworzoną żywność z problemami zdrowotnymi i ryzykiem przedwczesnej śmierci
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
-
09.07.2024
IJHARS skontrolował jakość handlową ziół i przypraw (I kw. 2024)
Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego.
-
09.07.2024
Sytuacja epidemiologiczna w Szwecji: wzrost zakażeń Salmonellą i niedobór jaj w 2023 r.
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.
Nasi partnerzy