Bezpieczeństwo żywności
-
20.01.2025
Rynkowi liderzy stosują coraz więcej opakowań z tworzyw pochodzących z recyklingu
Starając się zmniejszać wpływ na środowisko, producenci żywności wychodzą naprzeciw nadchodzącym unijnym regulacjom w dziedzinie opakowań. Świetnym przykładem jest wykorzystanie przez firmę Tarczyński folii stretch zawierającej 30 proc. materiału pochodzącego z recyklingu do pakowania palet z produktami.
-
17.01.2025
Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA
Makroalgi, znane również jako wodorosty, zyskują na popularności jako zrównoważone źródło białka i składników odżywczych. Jednak ich konsumpcja niesie zarówno korzyści zdrowotne, jak i potencjalne ryzyka chemiczne, co podkreśla konieczność świadomego podejścia i regulacji prawnych.
-
17.01.2025
Alkaloidy pirolizydynowe w herbatkach ziołowych z pokrzywy i morwy białej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w herbatkach ekspresowych ziołoweych - pokrzywa oraz morwa biała.
-
17.01.2025
Pojedynczy aminokwas hamuje bakterie beztlenowe tworzące przetrwalniki – obiecujące dla branży spożywczej wyniki badań
Dla profesjonalistów zaangażowanych w ochronę łańcucha dostaw żywności rozwój ten stanowi obiecujący krok naprzód w rozwiązywaniu jednego z najpoważniejszych problemów branży.
-
16.01.2025
Dystrybucja na rynek zafałszowanych nielegalnym środkiem kiełków fasoli – inspekcje w Wietnamie
W Central Highlands w Wietnamie aresztowano 4 osoby podejrzane o stosowanie niedozwolonego środka chemicznego, w celu przyspieszenia wzrostu kiełków fasoli i nadania im bardziej atrakcyjnego wyglądu.
-
15.01.2025
EFSA: Ocena ryzyka substancji stosowanych do kontaktu z żywnością
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak tworzywa sztuczne, tusze drukarskie czy ceramika, odgrywają ważną rolę w codziennym życiu, ale ich wpływ na zdrowie konsumentów wciąż budzi wiele pytań. Badania nad migracją substancji chemicznych z tych materiałów dostarczają cennych informacji, które mogą wpłynąć na przyszłe regulacje i ochronę zdrowia publicznego.
-
15.01.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności, a cele Agendy 2030
W dobie globalnych wyzwań, takich jak zmiany klimatyczne, wyczerpywanie się zasobów naturalnych oraz wzrost liczby ludności, koncepcja zrównoważonego rozwoju zyskuje na znaczeniu. Agenda 2030, która obejmuje wyznaczonych 17 celów zrównoważonego rozwoju oraz powiązanych z nimi zadań.
-
15.01.2025
Jak przygotować się w sposób zadawalający dla właściwego organu do zmiany kryterium Listeria monocytogenes (Rozporządzenie 2024/2895)
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
-
15.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (06.01.2025-12.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
14.01.2025
XI edycja WorldFood Poland 2025 – Międzynarodowe Targi dla Branży Spożywczej wracają w nowej odsłonie. Dołącz już dziś!
WorldFood Poland 2025 połączone z Gastrotargami SMAKKi to wyjątkowe wydarzenie, które w dniach 8-10 kwietnia zamieni hale EXPO XXI w Warszawie w centrum innowacji i trendów branży spożywczej oraz gastronomicznej. XI edycja targów wprowadza nowe sektory, konkursy i konferencje, odpowiadając na potrzeby dynamicznie rozwijającego się rynku.
-
10.01.2025
Wzrost liczby przypadków ptasiej grypy w Europie i na świecie pod koniec 2024 roku
Pod koniec 2024 roku odnotowano wzrost liczby przypadków ptasiej grypy, szczególnie w regionach intensywnej hodowli drobiu w Europie i Stanach Zjednoczonych. Eksperci wskazują na nowe zagrożenia związane z rozprzestrzenianiem się wirusa wśród dzikich i hodowlanych zwierząt, podkreślając potrzebę dalszego monitorowania i działań prewencyjnych.
-
09.01.2025
Przyszłość branży spożywczej w Unii Europejskiej. Najnowsze prognozy na podstawie badań Uniwersytetu w Wageningen
Branża spożywcza w Unii Europejskiej stoi przed wieloma wyzwaniami wynikającymi z ograniczonych zasobów naturalnych, zmian klimatycznych oraz rosnącego zapotrzebowania na zbilansowane żywność i produkty niezależne od paliw kopalnych. Raport opracowany w 2024 przez Wageningen University & Research (WUR), identyfikuje pięć kluczowych dylematów dotyczących przyszłego wykorzystania ziemi i surowców w UE.
-
09.01.2025
Niska skuteczność systemu kontroli ryb i owoców morza wysyłanych z Kanady do Europy – wnioski z audytu DG Sante
Choć system kontroli ryb importowanych z Kanady do Europy ma potencjał, aby działać poprawnie to przeprowadzony audyt DG Sante wykazał jego niską skuteczność ze względu na m.in. niską częstotliwość pobierania próbek oraz inicjowanych kontroli.
-
08.01.2025
Rozporządzenie (UE) 2024/2895 - Co Producent może zrobić, aby wykazać spełnienie kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do Listeria monocytogenes
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniającego Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.
-
08.01.2025
Nielegalny import do Finlandii 36 000 kilogramów mięsa wielorybów w postaci karmy dla psów
Do Finalndii nielegalnie importowano około 36 000 kilogramów mięsa wielorybiego, gatunku znajdującego się na liście CITES, w celu wykorzystania jako karma dla psów zaprzęgowych.
-
08.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (30.12.2024-05.01.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
07.01.2025
Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
-
06.01.2025
Nadchloran w żywności: projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji publicznych
W ramach przeglądu eksperci zaktualizowali dopuszczalne dzienne spożycie(TDI) dla nadchloranu od 0,3 do 1,4 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.
-
02.01.2025
TOP 10 Trendów w przemyśle spożywczym na rok 2025
Rok 2025 przynosi zmiany w branży spożywczej – nowe technologie, zrównoważony rozwój i zdrowotne potrzeby konsumentów redefiniują rynek. Oto kluczowe trendy, które wyznaczą kierunki rozwoju na najbliższe miesiące
-
02.01.2025
Związki arsenoorganiczne w żywności nie budzą obaw EFSA
Zazwyczaj występują one w żywności morskiej i obejmują głównie arsenobetainę (AsB), arsenocukry i arsenolipidy. Najwyższe poziomy złożonych związków arsenoorganicznych wykryto w rybach, skorupiakach, mięczakach i wodorostach.
-
01.01.2025
Raport tygodniowy RASFF (23.12-29.12.2024)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Nasi partnerzy