Certyfikacja
-
04.11.2020
ISO 20560: globalny standard identyfikacji zawartości rur!
Nowa, globalna norma ISO 20560 ma na celu ujednolicenie identyfikacji ukrytych i często niebezpiecznych zawartości rur w zakładach przemysłowych i innych obiektach. Brady Corporation oferuje już zgodne z jej wymogami znaczniki. Poznaj kolory i symbole, formaty i materiały znaczników rurociągów zgodnych z ISO 20560!
-
19.10.2020
Programy IFS Global Markets jako „PASZPORT” do sieci spożywczych dla małych/ lokalnych przedsiębiorstw
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
-
22.09.2020
Projekt ustawy o wyrobach winiarskich - Abstrakt artykułu
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
-
08.09.2020
Okiem audytora – dobrostan zwierząt
Zgodnie z definicją naukową dobrostan zwierząt to „Stan pełnego zdrowia psychicznego i fizycznego zwierzęcia, gdy pozostaje ono w harmonii z otaczającym środowiskiem” (Hughes, 1976). W rzeczywistości dobrostan zwierząt to stan, w którym zwierzę ma swobodę ruchu, stały dostęp do wody, możliwość położenia się kiedykolwiek zechce oraz odpowiednią przestrzeń, dla każdego zwierzęcia oddzielnie.
-
04.09.2020
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w kontekście przepisów prawnych i trendów konsumenckich – raport branżowy KUPS „Sprawdzone sposoby na spotkanie z konsumentem”
W dobie przesycenia informacją i olbrzymiego wyboru produktów spożywczych na sklepowych półkach nie jest łatwo przyciągnąć uwagę konsumenta i zachęcić go do zakupu. Nawet mając produkt najlepiej dopasowany do oczekiwań naszej grupy docelowej, możemy mieć trudność z dotarciem do niej bez wyróżnienia właściwych informacji. Co jest teraz ważne dla konsumentów i jak to podkreślać? Czy informacje na opakowaniu są istotne i mogą skłaniać do zakupu bądź zniechęcać? Czy certyfikat jakości jest ważny? I czy pokolenie ma znaczenie?
-
02.09.2020
Jak przetrwać dzień audytu? - 5 wskazówek Eksperta
Dr Nuno F. Soares – autor wielu książek i artykułów, konsultant i trener w zakresie bezpieczeństwa żywności z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności - w opracowaniu pt. Jak przetrwać dzień audytu? udziela wskazówek, jak przebrnąć przez ten tak „ważny dzień”, jakim jest dzień audytu.
-
20.08.2020
BRCGS Packaging Materials Issue 6 - Deklaracja zgodności materiałów opakowaniowych
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
-
13.08.2020
Kultura Bezpieczeństwa Żywności częścią rozporządzenia UE
Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, który obejmuje również zarządzanie alergenami i redystrybucję żywności zarządzanie alergenami oraz kulturę bezpieczeństwa żywności.
-
11.08.2020
Nowa wersja schematu FSSC 22000
Sektor spożywczy charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju. Firmy szukają rozwiązań wspierających ich we wdrażaniu systemów jakości, dlatego BSI wprowadził szkolenia dla uznawanego na całym świecie standardu FSSC. FSSC 22000 to oparty o wymagania ISO system, dotyczący auditowania i certyfikacji w sektorze spożywczym.
-
05.08.2020
Największy Raport o certyfikacji i standardach jakości rodziny GFSI w Polsce (BRC, IFS, FSSC22000, Global GAP). Projekt realizowany przy bezpośrednim zaangażowaniu central GFSI, BRC, IFS
Zawirowania spowodowane pandemią generują różne ryzyka, między innymi ryzyko utraty przekonania Zarządów firm o korzyściach płynących z certyfikacji. Głównym celem opracowania jest wskazanie tych korzyści oraz szerzej roli Kultury Bezpieczeństwa Żywności w zyskach organizacji, które efektywnie ją wdrażają.
-
23.07.2020
Skuteczna Analiza Zagrożeń i Oceny Ryzyka - HARA
Bezpieczeństwo opakowań do żywności i innych produktów wrażliwych na higienę, takich jak kosmetyki, leki nie wspominając o przemysłowym zastosowaniu opakowań różnego rodzaju, jest jednym z najważniejszych aspektów istotnych dla bezpieczeństwa i zdrowia konsumentów.
-
15.07.2020
Analiza ryzyka żywności
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
-
01.07.2020
Zafałszowania żywności - wymagania globalnych standardów
Zafałszowanie żywności jest zagadnieniem znanym już od czasów rzymskich i należy uważać, że nigdy nie uda się go wyeliminować, ponieważ podłożem jest pożądanie zysków ekonomicznych.
-
17.06.2020
Żywność, Suplementy, Opakowania - Produkty niebezpieczne raport maj 2020
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
-
03.04.2020
Audyty i certyfikacja w przemyśle spożywczym w dobie koronawirusa
Z uwagi na pandemię koronawirusa (COVID-19) mogą wyniknąć problemy z zaplanowanymi audytami, co może mieć wpływ na status certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jednostki certyfikujące przedstawiły swoje procedury i rozwiązania na zaistniałą sytuację.
-
25.03.2020
Dokumentacja pest control – program zabezpieczenia obiektu produkcji spożywczej przed szkodnikami
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym takie jak: HACCP, IFS, BRC, AIB, norma ISO 22000:2006 i FSC czy TFMS (TESCO Food Manufacturing Standard) wymagają przeprowadzania regularnych audytów i przeglądów dokumentacji...
-
25.02.2020
10 zasad które musisz znać podczas zarządzania alergenami żywności
Zidentyfikować, zmierzyć, zminimalizować, kontrolować, wyeliminować: zarządzanie alergenami nie jest łatwe, ale trzeba to zrobić, a wszystko bez przerywania produkcji. Martin Candia z Romer Labs podsumowuje 10 istotnych aspektów zarządzania alergenami pokarmowymi, bez których nie można się obejść.
-
18.02.2020
IFS Food w nowej odsłonie
Przez bardzo długi okres czasu IFS kazał nam czekać na kolejną wersję wiodącego standardu dla branży spożywczej. Ale oto jest! Ukazała się wersja robocza tak długo oczekiwanej wersji 7, która została upubliczniona do konsultacji publicznych.
-
11.02.2020
Pierwszy w Polsce tytuł BRCGS professional
BRCGS Professional jest programem ustanowionym dla wszystkich, którzy są zainteresowani posiadaniem kwalifikacji ekspertów w zakresie praktyk zarządzania bezpieczeństwem produktów wymaganych przez Globalne Standardy BRC.
-
05.02.2020
BRC Packaging Materials issue 6 – jak wdrożyć zmiany?
Poniższe opracowanie to kontynuacja cyklu artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
-
03.02.2020
Standard BRCGS Plant-Based Global
W styczniu 2020 roku BRCGS opublikowało pierwszy globalnego standard oparty na roślinach - BRCGS Plant-Based Global Standard.
Nasi partnerzy