Dieta i zdrowie
-
14.12.2023
Europejczycy spożywają za mało produktów pełnoziarnistych
Instytucje unijne i organizacje non-profit starają się zachęcać do zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych, których udział w diecie Europejczyków jest bardzo niski.
-
27.11.2023
WHO opracowało nowe narzędzie do oceny wpływu diety na zdrowie i środowisko
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.
-
24.11.2023
Czy specjalny rodzaj diety może pomóc chorym na zespół jelita drażliwego?
Wyniki badań naukowych wskazują, że dieta o niskiej zawartości skrobi i sacharozy może działać korzystnie w terapii zespołu jelita drażliwego.
-
14.11.2023
Czy spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
13.11.2023
Przekąski a zdrowie – liczy się czas i jakość
Badania brytyjskich naukowców sugerują, że przekąski mogą być korzystne dla zdrowia, jeśli mają wysoką wartość żywieniową i spożywane są o odpowiedniej porze.
-
10.11.2023
Chemiczne wyzwanie - jak zanieczyszczenia żywności wpływają na mikrobiotę jelitową?
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.
-
01.11.2023
Suplementacja imbirem może być potencjalnie pomocna w walce z chorobami autoimmunologicznymi
Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.
-
27.10.2023
Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku
Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.
-
24.10.2023
Białka mogą pomóc w zwalczaniu nieprzyjemnych zapachów
Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.
-
24.10.2023
Według badaczy ekstrakt z czarnego czosnku może poprawić ciśnienie krwi
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
-
06.10.2023
Czy roślinne zamienniki mleka są wartościowe pod względem odżywczym?
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych porównali pod kątem wartości odżywczej szereg roślinnych zamienników mleka z ich konwencjonalnymi odpowiednikami.
-
06.10.2023
Targi ekologicznej żywności i zdrowego stylu życia w łódzkiej Hali Expo
Eko-warsztaty, live cooking z fire show, prelekcje zdrowotne czy prezentacje eko-nowości to tylko niektóre z atrakcji, które będą czekać na uczestników Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej „natura FOOD” oraz Targów Ekologicznego Stylu Życia „beECO”. Najbliższa edycja wydarzenia, odbędzie się 27-29 października w Hali Expo w Łodzi.
-
29.09.2023
Czy dieta śródziemnomorska służy kobietom w ciąży?
Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii sugeruje, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać poziom stresu i lęku w trakcie ciąży.
-
26.09.2023
Żywność przetworzona może mieć związek z objawami depresji i zmianami w mózgu
Nowe badania sugerują, że żywność wysokoprzetworzona może mieć związek z objawami depresji oraz ilością istoty szarej w niektórych rejonach mózgu.
-
25.09.2023
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia poprawia parametry zdrowotne już po miesiącu stosowania
Zespół naukowców z Hiszpanii wykazał, że oliwa z oliwek extra virgin może poprawiać parametry zdrowotne u osób chorych na otyłość i zagrożonych rozwojem cukrzycy.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
01.09.2023
Dieta uboga we flawanole ma związek z utratą pamięci u osób starszych
Szeroko zakrojone badanie przeprowadzone pod kierunkiem naukowców z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że dieta uboga we flawanole może przyczyniać się do pogorszenia pamięci.
-
29.08.2023
Spożywanie cukrów dodanych może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
-
25.08.2023
WHO odradza stosowanie słodzików w celu redukcji masy ciała
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne, w których przestrzega przed używaniem zamienników cukru w celu redukcji masy ciała – zamiast tego zalecane jest stosowanie diety o niższej intensywności słodkiego smaku.
-
22.08.2023
Żywność ze zrównoważonej produkcji na polskim rynku –raport Innova Market Insights
Przedstawione w raporcie dane wskazują, że w Polsce produktów z oznaczeniami wskazującymi na ich „zrównoważone” pochodzenie przybywa znacznie szybciej niż średnio w pozostałych krajach europejskich.
Nasi partnerzy