Dodatki i składniki
-
02.03.2022
Cukry - najnowsza opinia EFSA ws. dopuszczalnego poziomu spożycia
EFSA wydał opinię ws. bezpiecznego dopuszczalnego poziomu spożycia cukru w diecie włączając w to wszystkie rodzaje spożywanych cukrów oraz wpływu tego spożycia na choroby przewlekłe, przebieg ciąży oraz problemy stomatologiczne.
-
24.02.2022
Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
-
22.02.2022
Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalny poziom piperyny możliwej do stosowania w suplementach diety oraz podjął dyskusję odnośnie kwasu alfaliponowego, beta-alaniny oraz pieprzu metystynowego
Zespół wypracował stanowisko dotyczące maksymalnej ilości piperyny możliwej do stosowania w suplementach diety oraz dyskutował odnośnie aktualizacji stanowiska odnoszącego się do kwasu alfa-liponowego, betaalaniny oraz pieprzu metystynowego (Piper methysticum). Po przedstawieniu stanowisk ekspertów Zespół przyjął dwie Uchwały.
-
22.02.2022
Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
-
17.02.2022
Badanie węgla-14 pomaga wykryć zafałszowania olejku z kory cynamonowej
Ze względu na duży popyt na autentyczny składnik i wysoką cenę, olejek z kory cynamonowej jest podatny na fałszowanie. Aby upewnić się, że olejek z kory cynamonowej jest autentyczny i pochodzi ze źródeł roślinnych, stosuje się analizę węgla-14 w celu rozróżnienia między składnikami pochodzącymi z biomasy a petrochemicznymi.
-
09.02.2022
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji – zastępowanie produktami niskiej jakości, maczanie strąków w aromatach, syntetyczne aromaty
Ujawniono zafałszowania wanilii we Francji. DGCCRF przebadała 113 próbek, a wskaźnik niezgodności wyniósł 23%.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
-
24.01.2022
Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
-
20.01.2022
EFSA pozytywnie oceniła dodatek paszowy dla krów mlecznych zmniejszający emisję metanu
Nowy dodatek paszowy, którego celem jest zmniejszenie emisji metanu z fermentacji jelitowej krów mlecznych, został uznany za skuteczny przez unijną agencję ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA).
-
19.01.2022
Dwutlenek tytanu (E171) oficjalnie zakazany
Rozporządzeniem 2022/63 Komisja wprowadziła zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze.
-
14.01.2022
Mąka z kaki – innowacyjny i prozdrowotny składnik żywności
Mąka z owoców persymony dołącza do grona innowacyjnych składników żywności o właściwościach antyoksydacyjnych, barwiących, zagęszczających i odżywczych.
-
12.01.2022
Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie
Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?
-
11.01.2022
Guma arabska będzie kwalifikowana wg FDA jako błonnik pokarmowy
FDA ogłosiła pod koniec grudnia, że zamierza włączyć gumę arabską (Gum arabic) do definicji błonnika pokarmowego. Jest to odpowiedź i na petycję złożoną w 2020 r., a która została rozpatrzona pozytywnie.
-
07.01.2022
Naukowcy łamią kod naturalnego niebieskiego barwnika
Naukowcy ustalili jak ustabilizować fikocyjaninę, naturalny barwnik żywności, który zapewnia żywy niebieski pigment. Nie tylko istnieje zaledwie kilka źródeł naturalnego błękitu, to dodatkowo te, które istnieją, często nadają odcienie, które nie są tak żywe, jak ich sztuczne odpowiedniki.
-
06.01.2022
Cynk może chronić przewód pokarmowy przed wysoką temperaturą
Zespół naukowców z Grenady w Hiszpanii opublikował wyniki doświadczeń in vitro, z których wynika, że cynk może chronić komórki jelita przed stresem termicznym. Rezultaty te otwierają nowe perspektywy w zakresie badań dotyczących wpływu zmian klimatycznych na układ pokarmowy zwierząt i ludzi, który charakteryzuje się wysoką wrażliwością na wysoką temperaturę.
-
04.01.2022
Francja i Austria proszą KE o opracowanie unijnej strategii dot. białek roślinnych
Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali wspólną deklarację dotyczącą wzmocnienia produkcji białek roślinnych, takich jak soja, rośliny strączkowe i nasiona oleiste w UE oraz zwiększenia „samowystarczalności UE”.
-
30.12.2021
Wytwarzanie aromatu poziomek z wytłoków owocowych
Wytłoki z czarnej porzeczki mogą być wykorzystane do produkcji naturalnego aromatu dzikiej poziomki.
-
27.12.2021
Otyłość i nadwaga u dzieci - coraz większy problem, coraz mniej skuteczne działania
NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
-
27.12.2021
Nowe możliwości w suplementacji mleka krowiego białkiem roślinnym
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
-
22.12.2021
Eksport polskiej mąki do Chin
17 grudnia 2021 r. Ambasada RP w Pekinie poinformowała o opublikowaniu listy podmiotów uprawnionych do eksportu mąki na rynek chiński. Oznacza to zakończenie procedury zatwierdzającej ten produkt do eksportu do Chin.
-
16.12.2021
Projekt Algae2Fish - hodowany komórkowo filet z labraksa bez ości, wolny od rtęci i mikroplastiku
Technologia druku 3D zostanie wykorzystana do nadania struktury filetów, odwzorowując włóknistą teksturę ryb. Bazą produktu będą algi, które wniosą cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.
Nasi partnerzy