Dodatki i składniki
-
14.12.2021
Czy makaron może poprawić funkcjonowanie naszego organizmu? Nowa odsłona makaronu – wariant zasadotwórczy
Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.
-
09.12.2021
Potroiła się liczba krajów z wdrożonymi przepisami chroniącymi ludzi przed przemysłowo produkowanymi tłuszczami trans
Raport WHO ujawnia, że ludzie w krajach o wysokich dochodach są chronieni przez politykę eliminacji tłuszczów trans, ale kraje o niskich dochodach pozostają w tyle.
-
07.12.2021
Wiem, że dobrze jem – Talerz Zdrowego Żywienia w praktyce
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy opracował „Zalecenia zdrowego żywienia” w nowej formie graficznej w postaci e-booka.
-
06.12.2021
Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
-
01.12.2021
Czy to początek poważnych problemów systemu znakowania Nutri-Score w UE. Sytuacja we Włoszech, Hiszpanii i Francji
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
-
30.11.2021
Wykrycie tlenku etylenu w surowcu wykorzystanym do produkcji suplementów diety wyprodukowanych dla DR VITA Sp. z o. o.
GIS został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach o wykryciu tlenku etylenu w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
-
30.11.2021
Wykrycie tlenku etylenu w surowcu wykorzystanym do produkcji suplementów diety - dystrybutor Polski Lek Sp. z o. o.
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu tlenku etylenu (wyrażonego jako suma 2-chloroetanolu i tlenku etylenu) w surowcu dostarczonym do odbiorcy w Polsce, który wykorzystano do produkcji określonych poniżej suplementów diety.
-
30.11.2021
Dania, czołowy producent wieprzowiny, planuje duże inwestycje w żywność pochodzenia roślinnego
Duński rząd zatwierdził porozumienie klimatyczne, które obejmuje inwestycje w badania i rozwój roślinnych alternatyw w Unii Europejskiej w celu zmniejszenia emisji z krajowych systemów żywnościowych. Łącznie przeznaczono na ten cel ok. 195 mln USD.
-
26.11.2021
Jak będzie wyglądać dieta przyszłości i czy pozwoli wyżywić świat?
Światowy system żywnościowy wymaga radykalnych zmian, by zapewnić wyżywienie ludności i skutecznie zapobiegać klęskom głodu w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatyczne, degradacja środowiska czy epidemie chorób zakaźnych.
Radyklane zmiany są konieczne.
-
25.11.2021
Maleje produkcja miodu
Ostatnie lata przynoszą spadki produkcji miodu na świecie. W Polsce w ostatnich trzech latach produkcja miodu spadła aż o ok. 30-40%, chociaż liczba rodzin pszczelich rośnie. Krajowa produkcja miodu nie wystarcza, dlatego importujemy go głównie z Ukrainy i Chin. Z rozmów z producentami wynika, że tegoroczna produkcja miodu w Polsce będzie wyższa niż w roku ubiegłym. O aktualnej sytuacji na rynku miodu i jego perspektywach mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
19.11.2021
Znakowanie wartością odżywczą na przodzie opakowania – EFSA zaprasza do konsultacji
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
-
18.11.2021
Plastyfikatory w artykułach żywnościowych
Ostatnie badania naukowe wykazały, że orto-ftalany powszechnie stosowane jako plastyfikatory w tworzywach sztucznych zostały wykryte w daniach gotowych pochodzących z restauracji fast food.
-
17.11.2021
Pozytywna opinia EFSA w sprawie białka z fasoli mung jako nowej żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię dotyczącą roślinnego białka zastosowanego w substytucie jaj, który na unijny rynek planuje wprowadzić amerykańskie przedsiębiorstwo Eat Just. Według ekspertów EFSA sproszkowane białko z fasoli mung, ubiegające się o status nowej żywności, jest bezpieczne w proponowanej przez producenta postaci.
-
15.11.2021
Elastyczność w deklaracji wykazu składników – informacje praktyczne dla przemysłu od CFIA
Jak wg CFIA producent żywności może przygotować się na konieczność zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności? CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników.
-
12.11.2021
Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
-
05.11.2021
ANSES opublikowała wskazówki dot. oceny ryzyka dla zdrowia nanomateriałów w żywności, m.in. dwutlentku tytanu
Agencja ANSES opublikowała wskazówki dotyczące metodologii oceny ryzyka dla nanomateriałów technicznych stosowanych jako dodatki do żywności i składniki o funkcji odżywczej.
-
05.11.2021
Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety
Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.
-
04.11.2021
Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej – najnowszy raport NIZP PZH – PIB
NIZP PZH – PIB opublikował raport, w którym zaprezentowano wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, które objęły wszystkie grupy ludności Polski. Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności w reprezentatywnych grupach: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, w tym osób w starszym wieku oraz wśród wegetarian (dzieci i osób dorosłych) i kobiet w ciąży oraz wdrożenie zgodnej z wytycznymi EFSA metodologii dotyczącej realizacji krajowego badania spożycia żywności oraz przekazanie do EFSA danych o spożyciu żywności w Polsce.
-
29.10.2021
Poziom witaminy D w suplementach: KE zastosowała nową procedurę rozwiązującą problem wprowadzenia suplementów na różne rynki UE
30 września 2021 r. Komisja Europejska przyjęła pierwszą opinię opartą na nowej procedurze wprowadzonej rozporządzeniem w sprawie wzajemnego uznawania. Procedura rozwiązywania problemów ma na celu poprawę stosowania przepisów dotyczących wzajemnego uznawania w celu ułatwienia sprzedaży w UE produktów, które nie podlegają ogólnounijnej harmonizacji i są legalnie wprowadzane do obrotu w jednym państwie członkowskim.
-
21.10.2021
NOWE PRZEPISY: Ograniczenie stosowania ekstraktów z zielonej herbaty
Komisja Europejska (KE) przedstawiła projekt aktu prawnego ograniczającego stosowanie ekstraktów z zielonej herbaty w żywności. Aktualna wersja projektu Rozporządzenia Komisji nie przewiduje okresu przejściowego.
-
18.10.2021
Nowe standardy znakowania miodu w UE?
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
Nasi partnerzy