Mikrobiologia żywności
-
12.07.2018
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
-
09.07.2018
NOWE i WAŻNE – Kolejne śmiertelne przypadki - Listeria w pięciu krajach UE związana z mrożonymi warzywami
Zamrożona kukurydza i potencjalnie inne zamrożone warzywa wyprodukowane przez spółkę na Węgrzech są prawdopodobnym źródłem zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes, które dotknęło Austrię, Danię, Finlandię, Szwecję i Wielką Brytanię. Zodnie z zaktualizowaną oceną ryzyka opublikowaną przez ECDC i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, pomimo wycofania produktu przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego, wciąż mogą pojawić się nowe przypadki.
-
26.06.2018
Zatrucia Salmonellą w kawiarniach Green Caffè Nero - podsumowanie sytuacji
3 czerwca sieć kawiarni Green Caffè Nero poinformowała na portalu Facebook, że otrzymała od klientów sygnały o zatruciach pokarmowych, do których najprawdopodobniej doszło po spożyciu sprzedawanych w lokalach ciast...
-
08.05.2018
Wycofanie produktu spożywczego z rynku! Jak odpowiednio wcześnie wykryć skażenie żywności Salmonellą?
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...
-
18.10.2017
Prawo żywnościowe: Rozporządzenie Komisji UE 2017/1777
W ostatnim czasie ukazało się Rozporządzenie Komisji UE 2017/1777 z dnia 29 września 2017 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do...
-
18.10.2017
Z ostatniej chwili: Występowanie ognisk epidemii spowodowanych bakterią Salmonella Enteritidis –problem międzynarodowy czy polski ?
Jak podaje ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) od czasu poprzedniej aktualizacji epidemiologicznej opublikowanej 30 czerwca 2017 r. siedem krajów z obszaru UE oraz EOG zgłosiło 96 potwierdzonych i 34...
-
02.10.2017
Rynek drobiu – nowe wymagania dla Campylobacter
Pod koniec sierpnia opublikowane zostało rozporządzenie Komisji nr 2017/1495 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do Campylobacter...
-
13.09.2017
Problemy z Listerią? Dlaczego niektóre szczepy Listerii przeżywają właściwie stosowane standardy higieny żywności?
Pomimo wysokich standardów czystości i higieny w przemyśle spożywczym, bakterie takie jak Listeria monocytogenes są nadal znajdowane w środowisku przetwarzania żywności. W badaniu opublikowanym w Applied and Environmental Microbiology...
-
06.09.2017
5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie w których może czaić się Listeria Monocytogenes
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
-
05.09.2017
Eksport do Chin - Raport o produktach odrzuconych przez Chiny
Według raportu chińskich władz, przetłumaczonym przez personel USDA Foreign Agricultural Service (FAS) w Pekinie, wśród żywności importowanej odrzuconej 2016 r. przez chińskie urzędy ds. bezpieczeństwa żywności i higieny, prawie połowa...
-
08.08.2017
Bakterie mlekowe wyizolowane z żywności mogą mieć właściwości probiotyczne
Jednym z najbardziej obiecujących obszarów rozwoju w dziedzinie żywienia człowieka w ciągu ostatnich dwóch dekad stało się wykorzystanie probiotyków i uznanie ich roli w profilaktyce ludzi. Probiotyki to najczęściej...
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...
-
26.05.2017
Salmonella – niepokojące podsumowanie raportu EFSA
Jak wynika z przedstawionego przez EFSA rocznego sprawozdania, stworzonego we współpracy z ECDC, Salmonella zajmuje obecnie drugie miejsce, zaraz za bakterią Campylobacter, w rankingu czynników bakteryjnych stanowiących zagrożenie dla ludzi.
-
24.04.2017
Ważne - Nowe kryterium higieny procesu dla Campylobacter
Zgodnie z projektem ustawy, który specjaliści z państw członkowskich UE, przedyskutowali na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF)...
Nasi partnerzy