Mikrobiologia żywności
-
09.01.2020
Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
-
18.12.2019
Salmonella - najczęstsza przyczyna wybuchów chorób przenoszonych przez żywność w UE
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
-
06.11.2019
Wykrywanie Yersinia – nowe badania
Naukowcy z Pasteur Institut we Francji opracowali metodę analizy genomowej do klasyfikacji i identyfikacji szczepów Yersinia i oceny patogeniczności.
-
21.10.2019
Nowa forma patogenu Listeria monocytogenes z Chin
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
-
15.10.2019
Rola toksyn w zakażeniach bakterią E. coli
Zespół naukowców odkrył, że toksyna wytwarzana przez naturalnie występujące E. coli pomaga bakteriom osiedlać się w jelicie bydła i zwiększa prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii na inne zwierzęta w stadzie.
-
17.09.2019
Dwoje dzieci zmarło w Danii po zakażeniu E. coli
Dwoje dzieci zmarło w Danii po powikłaniach związanych z zakażeniem E. coli wytwarzającą toksynę Shiga. Czytaj więcej…
-
09.09.2019
Raport Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) – Rośnie ilość zachorowań spowodowanych Salmonellą i Campylobacter. Polski drób w tle problemu
Według Centrum Chorób Zakaźnych i AIDS (ULAC) w ciągu siedmiu miesięcy tego roku zarejestrowano 434 przypadki salmonellozy i 630 przypadków kampylobakteriozy. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku zapadalność na salmonellozę wzrosła o 18%, a kampylobakteriozy o 23%.
-
23.08.2019
Ponad 150 zachorowań w wyniku zakażenia Listerią – zgłoszone zgony
Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.
-
06.08.2019
Wzrost ilości przypadków zachorowań wywołanych patogenami żywności. Podsumowanie raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska Holandii
Raport uwzględnia 14 najważniejszych patogenów przenoszonych przez żywność. Ponad 53% chorób wywołany produktami mięsnymi, wzrost ilości przypadków zachorowań spowodowanych przez Novovirus. Szczegóły czytaj więcej…
-
31.07.2019
Salmonella głównym zagrożeniem – raport INFOSAN
W drugim kwartale 2019 r. Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) brała udział w 29 kontrolach bezpieczeństwa żywności z czego siedem dotyczyło Salmonelli. W badane przypadki zaangażowanych było w sumie 66 krajów.
-
24.07.2019
Salmonella z włoskiego mięsa powoduje ponad 80 zachorowań we Francji
Ponad 80 osób we Francji zachorowało w wyniku spożycia produktu mięsnego z Włoch zakażonego Salmonellą.
-
12.07.2019
Zwalczanie E. coli w produktach spożywczych - Codex Alimentarius
Jedną z ważniejszych decyzji podjętych przez Komisję Codex Alimentarius podczas dorocznego spotkania w Genewie w tym tygodniu było rozpoczęcie prac nad wytycznymi dotyczącymi kontroli E. coli wytwarzającej toksynę Shiga w niektórych produktach spożywczych.
-
25.06.2019
Listeria – trendy w latach 2014-2018
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
-
06.06.2019
Salmonella w polskich jajkach - więcej przypadków zgłoszonych przez Wielką Brytanię
W tym roku Wielka Brytania zgłosiła 11 przypadków Salmonelli, powiązanych z jajami z Polski, będących częścią epidemii, która rozpoczęła się w 2012 roku. Wybuch epidemii stanowił część dochodzenia, prowadzonego w wielu krajach w roku 2016 i był powiązany z jajami importowanymi z Polski.
-
29.05.2019
Ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia ze świeżego szpinaku
W Danii i Szwecji odnotowano ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia pochodzącą ze świeżego szpinaku. Instytut badań zdrowia publicznego w Danii (Statens Serum Institut) donosi, że kraju wykryto 20 przypadków osób zakażonych, w tym jedna wymagała hospitalizacji. Natomiast Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) odnotowała 37 potwierdzonych przypadków.
-
28.05.2019
Salmonella w drobiu z Polski - wyniki czeskich kontroli
Zgodnie z komunikatem czeskiej Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS), od połowy kwietnia br. Salmonella została wykryta w 16 tonach drobiu importowanego z Polski do Czech. SVS zlecił wykonanie badań weterynaryjnych dla 12 odbiorców drobiu od czasu wprowadzenia przepisów w kwietniu. Jedenaście incydentów dotyczyło kurczaka, a jeden indyka. Jeśli Salmonella zostanie znaleziona w mięsie drobiowym, importer musi przeprowadzić dalsze badania laboratoryjne.
-
14.05.2019
Sezonowe wahania w zatruciach Campylobacter w UE
W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań.
-
16.04.2019
Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
-
08.04.2019
Salmonello, strzeż się! - polska wersja językowa normy PN-EN ISO 6579:2003
W 1885 roku amerykański weterynarz Daniel E. Salmon odkrył pałeczki salmonelli. Bakterie te rozwijają się w jelitach zwierząt i ludzi, a część z nich wywołuje zatrucie pokarmowe (salmonellozę) albo dur brzuszny (lub rzekomy). Salmonelloza jest chorobą zakaźną.
-
04.03.2019
Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski
Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie.
-
27.02.2019
Wzrasta liczba chorób wywołanych przez Salmonellę wśród niemowląt
Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji. Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach.
Nasi partnerzy