Mikrobiologia żywności
-
25.11.2024
Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie
Wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
-
22.11.2024
Listeria monocytogenes - nowe kryteria bezpieczeństwa żywności
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.
-
20.11.2024
Salmonella Strathcona: Jak pomidory z Sycylii wywołały kryzys w 16 krajach Europy?
W Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
-
19.11.2024
FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
14.11.2024
Coraz bardziej złożone przypadki naruszeń związanych z żywnością – wyniki corocznego irlandzkiego raportu
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI), który w 2023 r. świętował 25 rocznicę powstania, opublikował swój coroczny raport odnośnie bezpieczeństwa żywności. Podkreślono w nim, że zgłaszane w ostatnim czasie przypadki naruszeń stają się coraz bardziej złożone oraz poważne.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
22.10.2024
Duży wybuch Salmonelli w Holandii: ponad 170 potwierdzonych przypadków
-
18.10.2024
Gryzonie jako zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności
-
09.10.2024
Polska nauka na FoodFakty Summit
Ogromne zaangażownaie polskiej nauki w program FoodFakty Summit.
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
07.10.2024
Nowa baza danych mikroorganizmów obecnych w żywności
Na podstawie analizy setek produktów spożywczych międzynarodowy zespół naukowców stworzył bazę danych dotyczących drobnoustrojów występujących w żywności. Opis badań opublikowano niedawno w prestiżowym czasopiśmie Cell.
-
03.10.2024
Zakażenie Listerią – Jak zapobiegać i kontrolować w przemyśle spożywczym groźną bakterię wywołująca rzadkie, ale poważne choroby przenoszone drogą pokarmową
Listeria to rodzaj bakterii Gram-dodatnich, należących do rodziny Listeriaceae. W jej skład wchodzi m.in. Listeria monocytogenes, która jest niebezpieczna dla ludzi i zwierząt, oraz Listeria ivanovii, patogenna głównie dla zwierząt.
-
27.09.2024
Salmonella Umbilo: rzadka bakteria powoduje zakażenia w Danii i Austrii
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
-
25.09.2024
AgraStrip® Pro WATEX®: Przyszłość wykrywania mykotoksyn
Mykotoksyny, czyli toksyczne związki wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, a tym samym niemałe wyzwanie dla producentów żywności i pasz.
-
09.09.2024
Wpływ wojny w Ukrainie na patogeny przenoszone drogą pokarmową
Naukowcy odkryli, że w Ukrainie nastąpił wzrost zachorowań na botulizm i salmonellozę w porównaniu do okresu przed inwazją Rosji.
-
23.08.2024
USDA zakaże sprzedaży mięsa z kurczaka i indyka jeśli będzie skażone
USDA zaproponował przepis, który uniemożliwiłby producentom drobiu sprzedaż kurczaka i indyka zakażonego wysokim poziomem niektórych rodzajów Salmonelli.
-
20.08.2024
Kryteria mikrobiologiczne dla organizmów patogennych
Mikroorganizmy, jakimi są bakterie, drożdże i pleśnie towarzyszą ludziom od zawsze. Człowiek nauczył się jak je wykorzystywać najpierw w gospodarstwie domowym, a później już na skalę przemysłową. Potrafimy dodawać kultury bakterii do jogurtów, produkujemy fantastyczne sery pleśniowe, a piekarze wykorzystują drożdże w uwielbianych przez wszystkich drożdżówkach. Dlaczego jednak nie potrafimy sobie radzić z bakteriami, które wywołują wiele groźnych chorób i stanowią ogromne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzi?
-
16.08.2024
EFSA: osiągnięcia w nowych technikach genomicznych (NGT) stosowanych do mikroorganizmów
Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniła nowe techniki modyfikacji genetycznej (NGT) w mikroorganizmach i stwierdziła, że są one równie bezpieczne jak tradycyjne metody. Co to oznacza dla naszej żywności?
-
13.08.2024
Niewidzialne zagrożenie w żywności: STEC
Zakażenia Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga stanowią poważny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Według WHO w 2010 r. bakterie STEC spowodowały ponad milion chorób i 128 zgonów. Aby odpowiednio zapobiegać zakażeniom przenoszonym przez żywność, ważne jest zwiększenie świadomości społecznej na temat potencjalnych źródeł i sposobów przenoszenia patogenów.
-
06.08.2024
Innowacje bioMérieux
Dlaczego Augmented Diagnostics jest obecnie najlepszą ochroną przed kryzysami związanymi z żywnością oraz zdrowiem? 3 pytania do Guillaume Dancoisne, "Pan Augmented Diagnostics".
Nasi partnerzy