Mikrobiologia żywności
-
09.12.2022
Epidemia salmonellozy w UE i Wielkiej Brytanii prawdopodobnie pozwiązana z mięsem z kurczaka
Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii.
-
28.10.2022
Ponowny audyt DG Sante w Polsce potwierdza nierozwiązane problemy w obszarach kontroli wołowiny, dobrostanu bydła i salmonelli w drobiu
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
-
27.10.2022
Studia podyplomowe „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle spożywczym”
Studia podyplomowe „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle spożywczym” organizowane przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej mają 20-letnią tradycję. Studia ukończyło ponad 500 osób, reprezentujących czołowe zakłady przemysłu spożywczego, laboratoria mikrobiologiczne i instytucje kontroli żywności.
-
05.10.2022
Kiełbaski drobiowe związane ze śmiertelną epidemią Listerii we Włoszech
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
-
27.09.2022
Wykrycie Listerii związanej z śmiertelnymi zakażeniami w austriackiej firmie
Urzędnicy badający śmiertelną epidemię w Austrii wykryli Listerię w firmie uważanej za odpowiedzialną za dystrybucję produktów powodujących zakażenia.
-
08.09.2022
Fagobiotyki – nowe, aktywne związki przeciwbakteryjne wykazujące potencjał w modulowaniu mikrobioty jelitowej
Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem bilionów komórek drobnoustrojów, takich jak: bakterie, archeony i eukarionty. Wśród organizmów zasiedlających jelita znajdują się również cząstki wirusowe. Mikrobiota jelitowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, w tym biosyntezie witamin, aminokwasów, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, uczestniczy w rozwoju układu immunologicznego czy stanowi barierę ochronną przed patogenami.
-
08.09.2022
Challenge tests- badania obciążeniowe
Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.
-
05.09.2022
Czy żywność plant-based jest mniej podatna na patogeny?
Wg badania przeprowadzonego przez USDA konsumenci uważają, że roślinne alternatywy mięsa nie niosą ze sobą takiego samego ryzyka patogenów jak mięso.
-
01.09.2022
Bakterie probiotyczne alternatywą dla antybiotyków
Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry.
-
30.08.2022
Źródła i trendy salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015–2019
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
-
03.08.2022
Salmonella jako zafałszowanie? USA planuje nowe przepisy
Stany Zjednoczone podejmują działania przeciwko Salmonelli, ogłaszając plany uznania jej za substancję fałszującą w surowych produktach z kurczaka w panierce oraz nadziewanych.
-
29.07.2022
Francuska epidemia E. coli związana z nabiałem – zachorowało 12 dzieci
Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.
-
15.07.2022
Wykryto źródło trwającej od 7 lat epidemii Listerii Niemczech
Niemieccy urzędnicy uważają, że rozwiązali problem siedmioletniej epidemii Listerii, w wyniku której zmarł jeden człowiek.
-
13.07.2022
Komisja Europejska odnotowuje rekordowe liczby ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2021 roku
W roku 2021 odnotowano najwyższą w historii liczbę powiadomień w działalności każdego z komponentów Sieci Ostrzegania i Współpracy. W 2021 r. za pośrednictwem systemu RASFF przekazano 4607 powiadomień, ponadto wymieniono 2290 powiadomień o niezgodnościach, a informacje o podejrzeniu fałszerstwa przekazano 407 razy.
-
22.06.2022
Czyste mikrobiologicznie posadzki żywiczne z dodatkiem Polygiene® – na czym polega mechanizm ich działania?
W branży spożywczej kluczowe jest zachowanie najwyższego poziomu higieny. Stosowane w tego typu obiektach materiały wykończeniowe, m.in. posadzki, mają wpływ na poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Aby dobrze pełniły swoją funkcję, powinny być łatwe w czyszczeniu oraz trwałe i wytrzymałe. Przykładem tego typu rozwiązań są czyste mikrobiologicznie, bezspoinowe posadzki poliuretanowo-cementowe z grupy Flowfresh marki Flowcrete, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene®.
-
21.06.2022
Badanie EFSA dotyczące Salmonelli w wieprzowinie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował badanie, które miało na celu określenie częstości występowania Salmonella spp. w tuszach świń.
-
07.06.2022
Escherichia coli STEC – Powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych
Od dłuższego czasu żyjemy coraz szybciej i szybciej. Brakuje nam czasu na odpoczynek, na przygotowanie posiłków w domu. Coraz częściej korzystamy ze śniadań przygotowywanych przez innych, szybkich obiadów w postaci mrożonych gotowców. Tymczasem po cichu dołącza do tych produktów groźna Escherichia coli STEC. Jest ona jak bumerang, wraca w momencie kiedy najmniej się tego spodziewamy. Stwarza zagrożenie pojawiając się w produktach, które do tej pory uważaliśmy za bezpieczne.
-
11.05.2022
Rewolucja czy ewolucja? Cytometria przepływowa i weryfikacja czystości w zakładach produkcji żywności
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
-
05.05.2022
Bakteriofagi w walce z Salmonella spp.
Bakteriofagi są niewątpliwie skutecznymi środkami przeciwbakteryjnymi wobec Salmonella sp. i innych patogenów występujących w żywności. Z uwagi na rosnącą lekooporność drobnoustrojów, stanowią interesującą dla nich alternatywę.
-
29.04.2022
Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.
-
25.04.2022
Naukowcy odkryli związek między terminem zbiorów a bakterią E. coli w sałacie rzymskiej
Naukowcy z Departamentu Badań Rolniczych USDA zaczęli odkrywać szczegóły dotyczące wzorca sezonowości epidemii E. coli O157: H7 związanych z pakowaną sałatą rzymską.
Nasi partnerzy