Mikrobiologia żywności
-
11.05.2022
Rewolucja czy ewolucja? Cytometria przepływowa i weryfikacja czystości w zakładach produkcji żywności
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
-
05.05.2022
Bakteriofagi w walce z Salmonella spp.
Bakteriofagi są niewątpliwie skutecznymi środkami przeciwbakteryjnymi wobec Salmonella sp. i innych patogenów występujących w żywności. Z uwagi na rosnącą lekooporność drobnoustrojów, stanowią interesującą dla nich alternatywę.
-
29.04.2022
Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.
-
25.04.2022
Naukowcy odkryli związek między terminem zbiorów a bakterią E. coli w sałacie rzymskiej
Naukowcy z Departamentu Badań Rolniczych USDA zaczęli odkrywać szczegóły dotyczące wzorca sezonowości epidemii E. coli O157: H7 związanych z pakowaną sałatą rzymską.
-
08.04.2022
Wycofanie jednej partii produktów: świeża ćwiartka kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis
W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
-
07.04.2022
EFSA i ECDC badają epidemię salmonelli w wielu krajach powiązaną z produktami czekoladowymi
Epidemia wywołana przez jednofazową Salmonella Typhimurium szybko ewoluuje w siedmiu krajach UE/EOG oraz w Wielkiej Brytanii. Na dzień 5 kwietnia 2022 r. zgłoszono 134 przypadki, głównie wśród dzieci poniżej 10 roku życia.
-
04.04.2022
Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki – raport EFSA i ECDC
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
-
31.03.2022
Oznaczanie mikotoksyn w żywności PN-EN 17279
Mikotoksyny są truciznami wytwarzanymi przez grzyby i mogą być szkodliwe zarówno dla innych grzybów, bakterii, protistów, roślin, zwierząt, jak i ludzi. Mogą prowadzić do uszkodzeń narządów, a nawet do śmierci.
-
30.03.2022
Częstotliwość i metody badań mikrobiologicznych oraz interpretacja wyników w odniesieniu do Rozp. Kom. (WE) 2073/2005 i późniejszych zmian
W 2005 r. KE opublikowała rozporządzenie nr 2073/2005. W kolejnych latach pojawiały się następne dokumenty zmieniające pierwotną formę rozporządzenia. Była to ogromna zmiana i krok milowy w celu uporządkowania przepisów prawnych. Przekazano jasne wytyczne dla wszystkich związanych z produkcją żywności spożywanej przez ludzi. Okazało się, że na drodze od pola do stołu wszyscy są odpowiedzialni za zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
-
28.03.2022
Prawidłowe pobranie i oznaczenie Listeria monocytogenes/species w przemyśle spożywczym
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
-
23.03.2022
Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Goście Specjalni w marcu: Tomasz Haiduk, prof. Mariusz Bednarek - Instytut Industry 4.0 - Panel ekspercki - Metody optymalizacji produkcji w przemyśle 4.0
-
23.03.2022
Śmiertelna E. coli 026 w pizzy Buitoni firmy Nestle wycofywana z całej Francji
Marka Buitoni, spółka zależna od Nestlé, uruchomiła wycofywanie 16 gam pizz, po tym, jak władze sanitarne Francji powiązały je z wybuchem infekcji E. coli 026.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
21.03.2022
Jaka jest rola szkodników w przenoszeniu Listerii monocytogenes w środowisku produkcyjnym?
Środowisko naturalne jest głównym rezerwuarem pałeczek Listeria skąd przedostają się głównie do pasz i surowej żywności. Skażone pasze i żywność powodują dalsze skażenia w zakładach przetwórstwa spożywczego, gospodarstwach rolnych i domowych, ale również w obiektach handlowych.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
04.03.2022
Nowe biokonserwanty na bazie polifenoli ze śliwy
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
-
22.02.2022
Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
-
21.02.2022
Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Marzena Chacińska - Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS - "Praktyczny przewodnik po normach Kodeksu Żywnościowego".
-
18.02.2022
Plan UE: nowe zasady stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin
UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.
-
14.02.2022
Francja najbardziej dotknięta wielopaństwową epidemią Salmonelli - przypadki śmiertelne
Prawie 300 osób zachorowało w sześciu krajach, a dwie zmarły w wyniku epidemii zakażeń Salmonella Enteritidis ST11 związaną z jajami.
-
03.02.2022
Szybsza metoda detekcji Listeria opracowana przez norweskich naukowców
Listeria monocytogenes jest dużym wyzwaniem dla producentów żywności, ponieważ może przetrwać i rosnąć w produktach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia i charakteryzuje się wysoką śmiertelnością u ludzi. Naukowcy z norweskiego instytutu Nofima opracowali metodę, która jest znacznie szybsza niż obecnie stosowane do wykrywania tej bakterii.
Nasi partnerzy