Mikrobiologia żywności
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
10.12.2021
Wykrycie Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w wegańskiej paście warzywnej
W wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu pn. "Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega".
-
29.11.2021
82% kierowników produkcji w branży przetwórstwa spożywczego doświadczyło opóźnień w produkcji z powodu nieprzestrzegania procedur higienicznych
Światowy lider w dziedzinie profesjonalnej higieny wprowadza na rynek Tork uszczelniony dozownik przemysłowy, aby wzmocnić istniejące rozwiązania do utrzymania higieny, produktywności i zrównoważonego rozwoju w branży przetwórstwa spożywczego.
-
19.11.2021
Epidemia Listerii w Danii
Duńscy urzędnicy badają trwającą od lat epidemię infekcji Listerią, która dotknęła dziewięć osób od 2018 roku aż do tego miesiąca.
-
08.11.2021
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe: jakie jest ryzyko rozprzestrzeniania się poprzez transport zwierząt?
EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt. Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.
-
18.10.2021
Monitorowanie Bacillus cereus w przetworach mlecznych
Jakość i bezpieczeństwo przetworów mlecznych w dużym stopniu zależy od początkowej jakości mleka, ponieważ wzrost patogenów jest bardzo prawdopodobny podczas jego przetwarzania. Jako źródło składników odżywczych o wysokiej aktywności wody i prawie obojętnym pH, mleko stanowi idealne środowisko dla rozwoju wielu mikroorganizmów.
-
18.10.2021
EFSA: Epidemia salmonellozy związana z importowanymi produktami na bazie sezamu
Pięć krajów europejskich zgłosiło zakażenia Salmonellą związane ze spożywaniem produktów na bazie sezamu, takich jak tahini i chałwa importowanych z Syrii.
-
04.10.2021
Karmin (E120) odpowiedni dla wegetarian i wegan?
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
-
14.09.2021
EasyDisc™: nowe, proste rozwiązanie do oznaczania bakterii heterotroficznych metodą płytkową (HPC)
EasyDisc to najnowsza, innowacyjna metoda badań wody opracowana przez IDEXX. EasyDisc to proste rozwiązanie do oznaczania bakterii heterotroficznych metodą płytkową (HPC), które nie wymaga przygotowania agaru i potrzebuje niecałej minuty pracy analityka w celu przygotowania próbki.
-
06.09.2021
FSIS poinformował o wycofaniu blisko 400 ton wędlin w USA z powodu Salmonelli
Służba ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności Departamentu Rolnictwa USA poinformowała o epidemii wywołanej przez Salmonella Typhimurium i Infantis. Zgłoszono 36 przypadków zachorowań w 17 stanach USA, których źródłem było spożycie wędlin marki Fratelli Beretta.
-
03.09.2021
DG SANTE proponuje obniżenie limitów mykotoksyn dla zbóż i makaronów
DG SANTE zaproponowała obniżenie limitów dla deoksyniwalenolu (DON) i T2/HT2, które mają zastosowanie do zbóż i produktów pochodnych przeznaczonych zarówno do spożycia przez ludzi, jak i zwierzęta.
-
30.08.2021
Prawie 200 chorych na salmonellozę. Epidemia Salmonelli wywołana przez skórki wieprzowe w Wielkiej Brytanii
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała o 176 zgłoszonych przypadkach zatrucia Salmonellą w Wielkiej Brytanii.
-
27.07.2021
Wybuch epidemii Salmonelli w wielu krajach – możliwym powodem importowane melony
W okresie między 15 marca a 6 czerwca bieżącego roku potwierdzono 348 przypadków wystąpienia Salmonelli Braenderup w 12 krajach UE i Wielkiej Brytanii. Ogniska zakażeń rozproszone były w różnych krajach. Ze zgłoszonych przypadków, 68 wymagało hospitalizacji, na szczęście, nie odnotowano żadnych zgonów.
-
01.07.2021
Patogenne szczepy E. coli w niemieckiej mące
Naukowcy odkryli szeroką dystrybucję i dużą różnorodność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w niemieckiej mące. Ostatnie epidemie związane z skażoną mąką i niedogotowanym ciastem zostały zgłoszone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
-
16.06.2021
Naukowcy opracowują szczepionkę do zwalczania Salmonelli
W testach na myszach naukowcy byli w stanie wykazać, że ich nowa szczepionka skuteczniej zapobiegała zakażeniom Salmonellą niż istniejące szczepionki zatwierdzone do stosowania u świń i kurcząt.
-
15.06.2021
Jednoczesny pomiar ekstraktu, alkoholu, CO2 i innych parametrów w piwach alkoholowych i bezalkoholowych za pomocą PBA – B
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym.
-
14.06.2021
Minimalizowanie ryzyka mikrobiologicznego i odzysk wody w branży napojów
Podczas produkcji żywności lub napojów niezwykle ważne jest, aby zminimalizować ryzyko mikrobiologiczne oraz uczynić produkty przeznaczone do spożycia tak bezpiecznymi, jak to tylko możliwe. Berkefeld PurBev® od Veolia Water Technologies to seria higienicznych rozwiązań do uzdatniania wody dla przemysłu spożywczego i napojów, która zapobiega zanieczyszczeniom drobnoustrojami, a jednocześnie zapewnia najwyższą jakość w produkcji przy redukcji kosztów operacyjnych.
-
02.06.2021
Duża epidemia salmonelli prawdopodobnie powiązana ze skażonymi melonami
Melony zostały powiązane z epidemią Salmonelli Braenderup, która dotknęła 200 osób w ponad 10 krajach. FSA radzi konsumentom, aby nie jedli melonów, które mogą być skażone salmonellą.
-
21.05.2021
Naukowcy z Cornell University dodali pięć nowych gatunków do rodzaju Listeria
Naukowcy sugerują, że ich odkrycie pomoże firmom spożywczym zidentyfikować potencjalne nisze wzrostu, które do tej pory mogły być przeoczane - poprawiając w ten sposób bezpieczeństwo żywności.
-
21.05.2021
Epidemia Salmonelli w UE i Wielkiej Brytanii – ponad 200 przypadków
Ponad 200 zachorowań osób w 11 krajach może być powiązane z epidemią Salmonelli w całej Europie. Trwają badania mające na celu znalezienie źródła infekcji Salmonella Braenderup.
-
19.05.2021
„Zimna Pasteryzacja” piwa, postęp w ochronie środowiska
Naturalne właściwości konserwujące składników piwa (chmielu, CO2 i alkoholu) oraz niskie pH, znacznie zmniejszają ryzyko obecności patogenów w procesie produkcyjnym. Istnieje jednak grupa mikroorganizmów, które – jeśli są obecne w piwie – mogą oddziaływać negatywnie na jego smak i zapach, powodować mętnienie. Dlatego czystość mikrobiologiczna piwa jest najważniejszą i podstawową cechą jakościową. Zastosowanie filtracji membranowej umożliwia utrzymanie aromatu i świeżości oraz stabilizację mikrobiologiczną piwa.
Nasi partnerzy