Na Łotwie trwa poważne dochodzenie epidemiologiczne po serii zakażeń E. coli, które dotknęły głównie dzieci uczęszczające do przedszkoli. Liczba potwierdzonych przypadków rośnie z dnia na dzień, a służby zdrowia intensyfikują działania prewencyjne.
Informacje główne
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Raport FoodFakty Risk podsumowujący powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 jest już dostępny.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wiele artykułów poświęconych badaniom sensorycznym przedstawia tę naukę o pomiarze i ocenie właściwości (cech jakościowych) produktu (za pomocą jednego lub kilku zmysłów) w sposób bardzo pretensjonalny przedstawiając tylko suche dane, metody już opisane w normach i pewne założenia umożliwiające realizację tego badania
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Komisja Europejska, we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), opublikowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące stosowania pełnogenomowego sekwencjonowania (WGS) w dochodzeniach związanych z ogniskami chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Kategoria: Procesy i Technologie
Branża ciasteczek rozwija się dynamicznie, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowszych produktów, zrównoważonej produkcji oraz innowacyjnych tekstur i smaków. Weź udział w Konferencji Biscuit People - 9-11 kwietnia, Mediolan.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Raport określa rekomendacje dotyczące maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) klopidolu w tkankach drobiu, w celu ochrony zdrowia konsumentów. Wartości te zostały ustalone na podstawie toksykologicznych badań i analizy ryzyka.
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Komisja Europejska zamierza ograniczyć wprowadzone w ostatnich latach wymogi w zakresie kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, w tym zarówno te dotyczące raportowania, jak i podejmowanych działań.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja Europejska zatwierdziła kolejne nazwy produktów objętych ochroną geograficzną w ramach systemu ChNP. Do rejestru dołączyły oliwki z Turcji oraz wino z Hiszpanii – oba produkty wyróżniają się wysoką jakością i silnym związkiem z regionem pochodzenia.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Nowy obowiązek miałby dotyczyć etykietowania 9 głównych alergenów na etykietach win, alkoholi destylowanych i napojów słodowych
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
26 marca w ZEN.COM Expo w Jasionce k. Rzeszowa zainaugurowano VII edycję Europejskiego Forum Rolniczego. Wydarzenie zgromadziło setki uczestników – rolników, przedstawicieli administracji publicznej, świata nauki, ekspertów oraz przedsiębiorców związanych z sektorem rolno-spożywczym.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Służby DG Sante przeprowadziły w Polsce audyt mający na celu ocenę systemu kontroli produktów rybołówstwa w naszym kraju. Jak zauważono, system monitorowania bezpieczeństwa produktów rybnych w Polsce jest solidny, jednak pewne problemy związane ze szkoleniami i pobieraniem próbek na obecność Listerii osłabiają jego skuteczność.
Kategoria:
Globalizacja łańcucha dostaw żywności przyczyniła się do wzrostu ryzyka fałszowania produktów i zagrożeń dla ich bezpieczeństwa. Artykuł "Food Fraud Detection Using Explainable Artificial Intelligence" autorstwa Buyuktepe i in. przedstawia wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) do przewidywania przypadków oszustw spożywczych.
Kategoria: Biznes
Nowe badanie FAO wskazuje na wzrost cen o prawie 40 procent w 2024 r. z powodu zakłóceń po stronie podaży, głównie z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku wspólnej operacji hiszpańskiej Gwardii Cywilnej, Europolu, Interpolu i władz Wietnamu, rozbito międzynarodową grupę przestępczą, która sprzedawała podrobione wina z ChNP Rioja. Kluczową rolę w wykryciu oszustwa odegrał hiszpański konsument.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym. Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
Nasi partnerzy