Nowości rynkowe
-
20.01.2021
9 trendów żywieniowych, na które należy zwrócić uwagę w 2021
Nadszedł nowy rok, na który być może bardziej niż kiedykolwiek ludzie czekają z niecierpliwością i nadzieją. Podobnie jak w poprzednich latach podzielimy się z Państwem prognozami na temat największych trendów żywnościowych w 2021 roku opracowanych na podstawie i dzięki naszej współpracy z IFT, którą podjęliśmy w tym roku. Przedstawimy 9 najważniejszych trendów dla branży spożywczej wytypowanych przez magazyn IFT Food Technology.
-
18.01.2021
Nowa żywność - biomasa drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1822 zezwolono na wprowadzanie na rynek biomasy drożdży (Yarrowia lipolytica) zawierająca chrom jako nowej żywności. Biomasa została wpisana w kategorii „suplementy żywnościowe”.
-
18.01.2021
Wyzwania rynku CBD po orzeczeniu TSUE - Abstrakt artykułu
Rok 2020 upłynął pod znakiem COVID-19. Z sukcesem przyćmił wszystkie inne wydarzenia, także na rynku ochrony zdrowia czy żywności prozdrowotnej. Nawet jeśli pojawiały się inne ciekawe badania, odkrycia, inwestycje czy produkty, to zawsze w cieniu koronawirusa. Być może dlatego tak mało mówiło się o temacie, który kiedyś rozgrzewał opinię publiczną. A mianowicie o konopiach.
-
15.01.2021
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2020
Grudzień 2020 przyniósł rekordową liczbę zmian w prawie żywnościowym. Tylko w ciągu jednego miesiąca uchwalono aż 130 aktów prawnych, które w dużej mierze regulowały kwestię stosunków UE i Wielkiej Brytanii po Brexicie.
-
14.01.2021
Nowa żywność - wyciąg z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1821 zezwolono na wprowadzanie na rynek wyciągu z Panax notoginseng /żeń-szeń fałszywy/ i Astragalus membranaceus /traganek błoniasty/. Wyciąg został wpisany w kategorii „suplementy żywnościowe”.
-
07.01.2021
Nowa żywność - cukier z kakaowca
Rozporządzeniem Komisji (UE) 2020/1634 zezwolono na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności.
-
30.12.2020
Owady pochodzące z Tajlandii mogą być wprowadzane do UE
Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi pochodzące z Tajlandii mogą wprowadzane do Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia 2020/1572.
-
15.12.2020
KE - Włochy z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiego sera "Mozzarella di Gioia del Colle" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
01.12.2020
KE - Włochy z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie włoskiej "Rucola della Piana del Sele" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
27.11.2020
KE - Niemcy z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
27.11.2020
'Wilk syty i owca cała’ w praktyce. Roślinne zamienniki posiłków rosną w siłę. Mamy pierwszy, produkowany w Polsce!
Trendy roślinne w żywieniu coraz szybciej osiągają status zjawiska globalnego. Rosnąca popularność produktów roślinnych napędza popyt na nowe formaty i wyrafinowane alternatywy żywieniowe. Jeśli dodamy do tego duże zainteresowanie zamiennikami tradycyjnych posiłków, troskę o zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz tendencje społeczne rozwijającego się świata – zapowiada się prawdziwa rewolucja.
-
24.11.2020
Bardziej soczyste i z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych - nowe burgery od Beyond Meat
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
-
24.11.2020
KE - Węgry i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Mollete de Antequera" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye" z Węgier do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
23.11.2020
Natural Branding© – etykietowanie nowej generacji - znakowanie laserowe do owoców i warzyw
Szukając innowacyjnych rozwiązań nowej generacji w zakresie etykietowania świeżych produktów, system etykietowania Laser Mark jest wiodącą technologią w branży. JBT Corporation i LaserFood wybiegają w przyszłość oferując ekonomiczną i ekologiczną alternatywę tradycyjnych etykiet do świeżych produktów.
-
18.11.2020
KE - Węgry i Włochy z nowymi chronionymi nazwami pochodzenia
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) węgierskich win "Soltvadkerti" i włoskich win "Friuli" / "Friuli Venezia Giulia" / "Furlanija" / "Furlanija Julijska Krajina".
-
16.11.2020
Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
-
13.11.2020
Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - dodatki funkcjonalne
Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią cyklu "Okiem eksperta" poświęconą trendom smakowym w branży napojowej. Tym razem ekspert Robert Rzewuski-Wieprzkowicz skupił się na dodatkach funkcjonalnych.
-
12.11.2020
KE - Włochy i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Colatura di alici di Cetara" z Włoch do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Aceite de Ibiza"/"Oli d'Eivissa" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
27.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Włoch
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
27.10.2020
Najważniejsze trendy w żywności i napojach w 2021 r. motorem innowacji w branży spożywczej
Pandemia spowodowała, że konsumenci poszukują produktów prozdrowotnych, bardziej niż dotychczas dbają o zdrowie i odporność. Jak będzie wyglądał przemysł żywnościowy po pandemii Covid-19, w jaki sposób te nowe zachowania wpłyną na przyszłość branży spożywczej i napojów? Innova Market Insights opublikowała 10 najważniejszych trendów na rok 2021.
-
26.10.2020
UE zainwestuje 2,7 mln EUR w mięso z probówki - projekt Meat4All
Hiszpańska firma biotechnologiczna BioTech Foods otrzyma grant w wysokości 2,7 mln EUR o na badania nad mięsem hodowanym komórkowo, które nie pochodzi od zwierząt.
Nasi partnerzy