Przemysł mleczarski
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
12.08.2022
Farma Mleka z karami od Prezesa UOKiK
Nieprawdziwe informacje o skali działalności, nierealne plany na przyszłość – spółka Farma Mleka umyślnie wprowadzała konsumentów w błąd po to, aby zachęcić ich do inwestycji. W rzeczywistości zamiast setek krów, w najlepszym okresie miała 11 sztuk. Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na spółkę i jej szefa kary finansowe – łącznie ponad 150 tys. zł.
-
29.07.2022
Francuska epidemia E. coli związana z nabiałem – zachorowało 12 dzieci
Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.
-
21.07.2022
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, czerwiec 2022
Izrael zatwierdził nowe prawo dotyczące dobrostanu zwierząt, w którym zakłada się odejście od chowu klatkowego do 2038 roku.
-
21.07.2022
DG Sante dokonało przeglądu kontroli bezpieczeństwa produktów mlecznych w Polsce
Audyt jednostki Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa DG Sante przyjrzał się przetwórstwie mleka i produktów mlecznych w Polsce.
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
14.06.2022
Czy kody QR pomogą ograniczyć marnotrawstwo żywności?
Kody QR zyskały w ostatnim czasie na popularności, a nowe badania wskazują, że technologia ta mogłaby przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w przemyśle mleczarskim.
-
02.06.2022
Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
-
02.06.2022
Cronobacter w preparatach dla niemowląt Numil – polska firma eksporterem
Mołdawska agencja ANSA nakazała wycofanie dwóch partii mieszanki mleka w proszku z prebiotykami dla niemowląt marki Numil wyprodukowanego w Czechach i dystrybuowanego do Mołdawii przez firmę zarejestrowaną w Polsce.
-
24.05.2022
Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w badaniach właścicielskich.
-
20.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: mleko
Według kwietniowej prognozy KE, w całym 2022 unijna produkcja mleka pozostanie na poziomie z roku 2021. Przy spadającym pogłowiu krów mlecznych, stabilizacja produkcji będzie efektem postępującej poprawy wydajności.
-
12.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: kwestie horyzontalne
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
-
28.04.2022
Pozytywna opinia EFSA dla metody utrwalania HPP, jednak dla produktów mlecznych lepsza jest pasteryzacja
Zmniejszenie ilości patogenów w mleku/colostrum poprzez metodę HPP stosowaną w przemyśle jest niższe niż to, które osiąga się dzięki wymaganej obecnie prawne pasteryzacji termicznej.
-
26.04.2022
Farma Mleka - zarzuty Prezesa UOKiK
Aby zachęcić do inwestycji, Farma Mleka chwaliła się, że posiada już kilkaset sztuk bydła, a w ciągu 3-4 lat zamierza powiększyć stado do 10 tys. sztuk, podczas gdy naprawdę kupiła tylko 11 krów.
-
26.04.2022
Jakość handlowa tłuszczów spożywczych w 2021 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (margaryn, tłuszczów do smarowania X%, miksów do smarowania) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (przeznaczonych do pieczenia, smażenia, gotowania).
-
21.04.2022
Ceny żywności osiągnęły najwyższe wartości od 1990 roku – nowy raport FAO
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
-
12.04.2022
Przy półce z alternatywnym nabiałem - popularność zamienników nabiału
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
-
04.04.2022
Salmonella i Campylobacter nadal wykazują wysoki poziom oporności na antybiotyki – raport EFSA i ECDC
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
-
01.04.2022
FDA wstrzymuje obowiązywanie niektórych przepisów dot. wyrobów mleczarskich
FDA opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.
-
22.03.2022
Centrum Usług HPP w Michałowicach, czyli jak paskalizacja rozwija się w Polsce
Ostatnie lata pokazały, że polski foodtech stał się polem do rywalizacji wśród producentów żywności, szukających unikalnych produktów spożywczych oraz efektywnych metod eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych. Jedną z nowoczesnych metod utrwalania, jaka staje się aktualnie niezwykle popularna w Polsce jest proces HPP.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
Nasi partnerzy