Przemysł mleczarski
-
14.11.2022
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.
-
21.10.2022
Monitoring obecności antybiotyków w mleku
Aby ułatwić zakładom mleczarskim zmierzenie się z takim wyzwaniem belgijska firma Unisensor wprowadziła na rynek metodę Extenso, która w zaledwie w 13 minut pozwala na wykrycie około 100 antybiotyków z wielu grup antybiotykowych. Wykonanie analizy nie różni się zbytnio od tej paskowej, standardowo stosowanej w zakładach mleczarskich.
-
19.10.2022
Nowe oceny ryzyka mikrobiologicznego FAO dot. Listerii w żywności RTE i E.coli (STEC) w produktach mięsnych i mlecznych
FAO opublikowała dwie nowe publikacje, które pomogą menedżerom ds. ryzyka w rozwiązaniu problemów związanych z mikrobiologicznym bezpieczeństwem żywności.
-
14.09.2022
Wycofanie niektórych partii sera pleśniowego z mleka koziego ze względu na możliwą obecność metalowych ciał obcych
GIS został poinformowany, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi wycofanie sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
-
12.09.2022
Roślinna alternatywa mleka – napój owsiany kosztuje w Niemczech mniej niż mleko pełne
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
-
29.08.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
-
25.08.2022
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, lipiec 2022
Podaż mleka u największych eksporterów wciąż pod presją, mimo spodziewanej poprawy sytuacji w Nowej Zelandii.
-
24.08.2022
Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności
Władze włoskie przejęły 1067 sztuk bydła o wartości około 1 mln euro z powodu braków higienicznych, sanitarnych, konstrukcyjnych w hodowli oraz częściowego braku identyfikowalności bydła.
-
12.08.2022
Farma Mleka z karami od Prezesa UOKiK
Nieprawdziwe informacje o skali działalności, nierealne plany na przyszłość – spółka Farma Mleka umyślnie wprowadzała konsumentów w błąd po to, aby zachęcić ich do inwestycji. W rzeczywistości zamiast setek krów, w najlepszym okresie miała 11 sztuk. Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na spółkę i jej szefa kary finansowe – łącznie ponad 150 tys. zł.
-
29.07.2022
Francuska epidemia E. coli związana z nabiałem – zachorowało 12 dzieci
Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.
-
21.07.2022
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, czerwiec 2022
Izrael zatwierdził nowe prawo dotyczące dobrostanu zwierząt, w którym zakłada się odejście od chowu klatkowego do 2038 roku.
-
21.07.2022
DG Sante dokonało przeglądu kontroli bezpieczeństwa produktów mlecznych w Polsce
Audyt jednostki Komisji Europejskiej ds. zdrowia i bezpieczeństwa DG Sante przyjrzał się przetwórstwie mleka i produktów mlecznych w Polsce.
-
07.07.2022
Wszystko o nowościach i trendach w branży napojów 2022 – branża spotka się w Monachium na drinktec
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
-
14.06.2022
Czy kody QR pomogą ograniczyć marnotrawstwo żywności?
Kody QR zyskały w ostatnim czasie na popularności, a nowe badania wskazują, że technologia ta mogłaby przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w przemyśle mleczarskim.
-
02.06.2022
Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
-
02.06.2022
Cronobacter w preparatach dla niemowląt Numil – polska firma eksporterem
Mołdawska agencja ANSA nakazała wycofanie dwóch partii mieszanki mleka w proszku z prebiotykami dla niemowląt marki Numil wyprodukowanego w Czechach i dystrybuowanego do Mołdawii przez firmę zarejestrowaną w Polsce.
-
24.05.2022
Wycofanie jednej partii sera Mozzarella w plastrach ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu określonej poniżej partii produktu ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w badaniach właścicielskich.
-
20.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: mleko
Według kwietniowej prognozy KE, w całym 2022 unijna produkcja mleka pozostanie na poziomie z roku 2021. Przy spadającym pogłowiu krów mlecznych, stabilizacja produkcji będzie efektem postępującej poprawy wydajności.
-
12.05.2022
Santander AGROskop kwiecień 2022: kwestie horyzontalne
Druga połowa 2021 r. przyniosła istotne pogorszenie nastrojów w rolnictwie. W grudniu rolnicy byli bardziej pesymistyczni w ocenach zarówno kondycji swoich gospodarstw, jak i otoczenia rynkowego. W związku z rosyjską agresją na Ukrainę i jej skutkami dla rynków rolnych, spodziewamy się, że również kolejna edycja badania (czerwiec 2022 r.) przyniesie dalsze pogorszenie nastrojów wśród rolników.
-
28.04.2022
Pozytywna opinia EFSA dla metody utrwalania HPP, jednak dla produktów mlecznych lepsza jest pasteryzacja
Zmniejszenie ilości patogenów w mleku/colostrum poprzez metodę HPP stosowaną w przemyśle jest niższe niż to, które osiąga się dzięki wymaganej obecnie prawne pasteryzacji termicznej.
-
26.04.2022
Farma Mleka - zarzuty Prezesa UOKiK
Aby zachęcić do inwestycji, Farma Mleka chwaliła się, że posiada już kilkaset sztuk bydła, a w ciągu 3-4 lat zamierza powiększyć stado do 10 tys. sztuk, podczas gdy naprawdę kupiła tylko 11 krów.
Nasi partnerzy